HPG gerillası Dayan’ı saldırılara rağmen binler uğurladı

Şırnak'ın İdil ilçe kırsalında çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Hüseyin Dayan'ın cenazesi devlet güçlerinin tüm saldırılarına rağmen binlerce kişi tarafından sloganlarla toprağa verildi.

Şırnak'ın İdil ilçe kırsalında çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Hüseyin Dayan'ın cenazesi devlet güçlerinin tüm saldırılarına rağmen binlerce kişi tarafından sloganlarla toprağa verildi. Törende konuşan baba Dayan, "Oğlum dört parça Kürdistan'ın şehididir. Kürdistan sağ olsun" dedi.
 
Şırnak'ın İdil ilçe kırsalında çıkan çatışmada 7 arkadaşıyla birlikte yaşamını yitiren Hüseyin Dayan (17) memleketi Siirt'te toprağa verildi.
Dayan'ın cenazesi Mardin Devlet Hastanesi'ndeki otopsi işlemlerinin ardından ailesi ve MEYADER tarafından alınarak Siirt'e getirildi. Zeviye Mezarlığı'naki Faraç Camii'ne getirilen Dayan'ın cenaze törenine katılmak için mezarlığa gelen yurttaşlar polisin engeliyle karşılaştı. Halkın tepkisi üzerine geri çekilen polisler, Dayan'ın cenazesi camiden çıkarıldığı sırada mezarlığın girişinde kitleye gaz bombalarıyla saldırdı.
 
Havaya ateş açarak mezarlığa kadar giren polislere karşı kitle direnişe geçti. Tüm saldırıya rağmen Dayan'ın tabutunu elden bırakmayan halk, "Şehit namirin" slogan ve zılgıtlar eşliğinde defin işlemlerinin yapılacağı yere kadar yürüdü. Burada yapılan saygı duruşuyla başlayan cenaze töreninde atılan sloganlara hazmedemeyen polis, "Slogan atmayın, yoksa müdahale ederiz. Devlet cenazeyi de gömer" anonslarıyla tehditler savurdu.
 
Tüm baskı ve saldırıya rağmen evladını son yolculuğuna uğurlayan baba Kadri Dayan, çocuğunun dört parça Kürdistan'ın şehidi olduğunu belirterek, Kürt halkına baş sağlığı diledi. HDP Siirt Milletvekilli Besime Konca, Dayan'ın Şırnak halkının çığlığına karşı 20 gün önce evden çıktığını dile getirerek, "Burada öldürdüğünüz ve katlettiğiniz gençler, ölü bir devletin temsilidir. Ölecek ve gömülecek olan sizin siyasetinizdir" dedi. 
 
AKP Hükümeti'nin Kürdistan'daki katliamların hesabını vereceğini bildiren Konca, güvenlik güçleri ve Siirt Valisine seslenerek, "Burada ki insanlardan korkmasaydınız, bu kadar panzeri buraya yığmazdınız. Şehidimizin namazını kılmamız için caminin kapısını kapatmazdınız" diyerek valinin kentin huzurun bozduğunu ifade etti.
 
Kürt halkın inanç ve değerlerine saygı gösterilmediğini kaydeden Konca, Dayan'ın da bu faşizmi ve şiddeti gördüğü için İdil'e gittiğini belirterek, "Siz katliamı faşizmi dayattıkça bu gençler ayakta olacaktır. Kürt halkı bu zor günlerde onurluca direnecek" diye konuştu.
 
Dayan için Barış Mahallesi Taziye Evi'nde taziye kuruldu.