Hz. İsa’nın kabri önemli oranda açıldı

Kudüs’te Hz. İsa’nın kabrinin olduğu tahmin edilen yapıdaki kazı çalışmaları devam ederken, kabrin önemli oranda açıldığı duyuruldu.

Hz. İsa’nın gömüldüğü ve sonrasında göğe uçtuğuna inanılan lahitin bulunduğu Kutsal Kabir Kilisesi’ndeki restorasyon çalışmaları sayesinde Hıristiyan dini peygamberine ait mezarın önemli oranda açıldığı öğrenildi.

Restorasyon çalışmaları National Geographic dergisi adına katılan arkeolog Fredrik Hiebert, kilisenin içinde ‘edikula’ adı verilen küçük şapel biçimindeki yapının altındaki mermer mezarın açıldığını söyledi. Çalışmaları esnasında çakıl tabakanın altındaki mermer mezardaki plakada 12’inci yüzyılda oyulduğu tahmin edilen bir haç gördüklerini belirten Hiebert, orta kısmında kırılmış olan bu plakanın altında ise beyaz bir tabakanın görüldüğünü kaydetti.

Görebildikleri tabakanın esas mezar olmadığını düşündüklerini bildiren Fredrik Hiebert, Hz. İsa’nın gömüldüğüne inanılan kısma ulaşmalarının zaman alacağı bilgisini verdi.

Hıristiyan inanışına göre Hz. İsa, çarmıha gerildiği yerde bulunan ve bugün Kutsal Kabir Kilisesi olarak adlandırılan yapının içindeki kabre gömüldü. İnanışa göre katlinden sonra Hz. İsa’nın kabrine gelen kadınlar kabrin boş olduğunu görmüştü ve bu O’nun göğe uçtuğuna işaret olduğu kabul ediliyor.

Kabrin bulunduğu ve kireç taşından oyularak yapılan kısmın etrafının günümüzden yüz yıllar önce mermerle kaplandığı biliniyor. Son olarak 1555 yılında mermer plakayla kaplanan kısmın üstünde edikula denilen şapele benzer küçük yapı bulunuyor.