Irak ordusu üç koldan hücuma başladı

Musul operasyonunun ikinci gününde Irak ordusu üç koldan DAİŞ çetelerine hücum başlattı. Gün sonunda kente güneydoğudan 20 kilometre yaklaşılması planlanıyor. Irak ordusu Başika'daki Türk askerlerinin bulunduğu üssü de kuşattı.

Operasyona ilişkin basını bilgilendiren Ninova Meclis Üyesi Henin Qedo, Irak güçlerinin üç koldan Musul kentine doğru hamle yaptığını belirtti. Qedo, şunları aktardı: "Irak 9. Zırhlı Tugayı, Guwer cephesinden, Irak Federal Polisi Selmiye ve Hemdaniye çevresinden hücuma başladı. Birinci kol Guwer ile Musul arasındaki ana yol üzerinde, ikincisi ise Dicle Nehri kıyısında Selamiye’ye doğru, üçüncü kol ise Hemdaniye’dendir."
Qedo, Hemdaniye çevresinden ilerleyen gücün asıl hedefinin, Dicle Nehri'nin güney yakasından da ilerlemek olduğunu belirtti.

'İKİ CEPHEDE ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR VAR'

Musul Operasyonu Ordu Sözcüsü Yahya Resul da Güney Kürdistan ajanslarına yaptığı açıklamada, üç koldan gelişen operasyonu doğruladı. Resul, gün sonunda Musul’a güneybatı istikametinden 20 kilometre yaklaşmayı planladıklarını dile getirdi.
Gün içerisinde yaşanan çatışmaların şiddetli geçtiğini kaydeden Resul, Guwer ve Giyara bölgesinden hareket eden güçlerinin şiddetli bir çatışma içerisinde olduğunu ve DAİŞ çetelerinin Irak güçlerinin ilerleyişini durdurmaya çalıştığını vurguladı. Kayıplarının olduğunu doğrulayan Resul, kesin rakamları vermek için halen çok erken olduğunu söyledi.
Guwer cephesinden hareket eden birinci kolun Nemrut kasabasına girdiği bağımsız kaynaklarca da doğrulandı.

56 PETROL KUYUSU KONTROL ALTINA ALINDI

Irak devletinin resmi yayını olan Iraqiye televizyonu da DAİŞ çetelerine ait çok sayıda cenazenin ordu ve federal polis kontrolündeki bölgelerde kaldığını bildirdi. Gün içerisinde 30 çetenin öldürüldüğü ve bir çete emirinin de Hud köyünde federal polis tarafından öldürüldüğü bilgisi geçildi.
Operasyonun yavaşlatılması için DAİŞ çeteleri tarafından ateşe verilen petrol kuyularından 56’sı da Iraklı güçlerin eline geçti.

DOĞU CEPHESİNE İLERLENİYOR

Irak Başbakanı Haydar Ebadi tarafından, ismi "Geliyoruz Ninova” olarak açıklanan operasyonda yer alan peşmerge ve Şii milis güç Heşdi Şaabi de doğu cephesinden ilerlemeye devam ediyor. Bartella kasabası önlerinde çatışan güçler ilerlemeye devam ediyor.

TÜRK ORDUSU DAİŞ'E FİİLİ KALKAN

Tüm cephelerde ilerleme kaydedilirken Türk ordusunun bulunduğu Başika’da herhangi bir gelişme yaşanmadığı bildiriliyor. Iraklı ve Kürdistanlı güçlerin Musul’u DAİŞ çetelerinden kurtarmak için başlattıkları operasyonun birçok cephede tüm şiddetiyle sürerken, Başika’daki Türk askeri varlığı DAİŞ’e doğal kalkan oluşturuyor.

Heşdi Şaabi Sözcüsü Yusuf el Kelabi, Irak ordu güçlerinin bugün Başika bölgesinde hızlı bir şekilde ilerleyerek bölgeyi kontrol altına aldığını açıkladı. Kelabi, Türk askereerinin olduğu üssün kuşatıldığını kaydetti.Türk güçlerinin her hangi bir hareketliliğini sınırlamak amacıyla kuşatmanın yapıldığını belirten Yusuf el Kelabi, Türk askerlerini girişimde bulunması halinde hedef olacaklarını ifade etti.