550 bin üyeli İskoçya TUC sendikası: Abdullah Öcalan bir özgürlük savaşçısıdır

İskoçya Sendikalar Birliği Kongresi (STUC), Dışişleri Bakanı David Lammy’e bir mektup göndererek, “Abdullah Öcalan için harekete geçin” dedi. STUC'dan Dave Moxham da “O bir özgürlük savaşçısı" dedi.

İMRALI TECRİDİNE KARŞI MÜCADELE

İskoçya’da 40 sendika ve 20 sendika konseyinin bağlı olduğu 550 bin üyeli İskoçya Sendikalar Birliği Kongresi (STUC), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük Hamlesi’nin ikinci yılı vesilesi ile Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy’e bir mektup gönderdi. Orjinal adı Scottish Trades Union Congress olan STUC Genel Sekreter Yardımcısı Dave Moxham, David Lammy’e gönderdikleri mektup ve hamlenin yıl dönümü dolayısıyla sendika binası önünde bir açıklama da bulundu. 

Dave Moxham, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğün talep eden bir mektup kaleme aldıklarını ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy’e gönderdiklerini ifade etti. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 25 yılı aşkın bir süredir tecrit altında ve hapiste olduğunu söyleyen Dave Moxham, “Abdullah Öcalan 25 yıldır esaret altında. Aslında, birçok ‘terörist’ olarak tanımlanan siyasi tutsak gibi Abdullah Öcalan bir özgürlük savaşçısıdır. Onlar, kendi halklarının umut kaynağı ve temsilcileridir” dedi.

Türkiye’deki Kürt halkının davası, sendikacılar ve toplumun geri kalanı için kesinlikle desteklenmesi gereken hayati bir mesele olduğunun altını çizen Moxham, “Bu yüzden bizim çağrımız, Birleşik Krallık hükümetinedir. Birleşik Krallık Hükümeti’nin, Türkiye’ye baskı uygulaması ve Abdullah Öcalan’a özgürlük talebinde bulunması gerekiyor.  Ancak bu koşullar da Kürdistan halkına gerçek bir demokrasi ve özerklik sağlanmasında ilerleme kaydedilebilir çağrımızı yineliyoruz” dedi. 

İskoçya’nın en büyük sivil toplum örgütü olan STUC Genel Sekreteri Roz Foyer imzasıyla Dışişleri Bakanı David Lammy’e gönderilen mektup, ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ başlığı taşıdı. 

STUC Genel Sekreteri Roz Foyer mektupta, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Türkiye’nin İmralı adasındaki cezaevindeki tecrit durumunun devam etmesi konusunun gündeme alınması amacıyla yazdıklarını ifade etti.

Roz Foyer, Dışişleri Bakanı David Lammy’e STUC’un Nisan ayında yapılan yıllık olağan kongresinde kabul edilen ve Türkiye'deki “Kürt Sorunu” na barışçıl bir çözüm bulunması için Türk Hükümeti'nin Abdullah Öcalan ve PKK ile müzakereleri yeniden başlatması çağrısında bulunan bir politika belirlediklerini hatırlattı.

Roz Foyer, devamında şunları belirtti: “Uzun yıllardır, Türkiye, Irak, İran ve Suriye’de Kürt halkına yönelik baskılardan duyduğumuz endişeleri dile getirmiş ve bunları önceki Dışişleri Bakanları ile de paylaşmıştık. Kürt sorununun, Türkiye ve bölge genelinde barış, demokrasi ve insan haklarına saygı açısından kritik bir mesele olduğuna inanıyoruz. Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması, Kürt sorununun çözülmesine yönelik atılacak önemli ve hayati bir adım olacaktır.”

BU AÇIKÇA BİR İŞKENCE BİÇİMİDİR

Son zamanlarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığına ilişkin endişelerin arttığına dikkat çeken Genel Sekreter Roz Foyer, “Ailesi ve avukatlarının son üç yıldır kendisiyle hiçbir iletişime geçmesine izin verilmemektedir. Eylül 2022’de, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi, Abdullah Öcalan’ın 1999’da Kenya’dan yasa dışı olarak kaçırılmasının ardından 24 yıldır tutuklu olduğu İmralı adasındaki cezaevine bir heyet göndermiştir. Asdullah Öcalan’a uygulanan tecrit açıkça bir işkence biçimidir ve hiçbir devlet, bu uygulamayı sorgusuzca sürdüremez” diye kaydetti.

Foyer, Temmuz 2023’te “Abdullah Öcalan’a Özgürlük” kampanyası kapsamında Avrupa Parlamentosu önünde bir basın toplantısı düzenleyerek bu meseleye dikkat çektiklerini hatırlattı. 

BİRLEŞİK KRALLIK HÜKÜMETİ’NDEN TALEPLER 

TUC Sendikasının mektubunda Birleşik Krallık hükümetinden Abdullah Öcalan’a ilişkin Türk hükümeti nezdinde girişimde bulunması istenerek şu talepler sıralandı:

* Sizden Birleşik Krallık hükümeti adına, Abdullah Öcalan'ın ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmesi ve Türkiye'deki Kürt sorununun çözümüne yönelik olumlu bir adım olarak Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması yönünde Türk hükümetine çağrıda bulunmanızı rica ediyoruz.

* Ayrıca Avrupa Konseyi ve İşkenceyi Önleme Komitesi'ne, Abdullah Öcalan'a yaptıkları ziyaretle ilgili daha fazla bilgi vermelerini ve tecrit sona erdirilmezse Türkiye'ye karşı harekete geçmelerini talep etmenizi istiyoruz.

* Son olarak bizim aracılığımızla İskoçya'daki Kürt toplumunu Abdullah Öcalan ve Kürt sorunu ile ilgili tartışmalar konusunda bilgilendirmenizi rica ediyoruz.