Kanada'daki festivalde Öcalan'ın özgürlüğü haykırıldı

Kanada Toronto'da Kürt Kültür ve Barış Festivali düzenlendi. Festivalde konuşan HDP'li vekiller Irmak ve Özsoy, Kürt halkının teslim alınamadığını vurguladı ve dayanışmayı büyütmeye çağırdı. Festivalde, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğü istendi.

Kanada'nın Toronto kentinde, HDP milletvekilleri Selma Irmak ve Hişyar Özsoy'un da konuşmacı olarak katıldıkları Kürt Kültür ve Barış Festivali, şiddetli yağmura rağmen büyük bir ilgi gördü.

Açılış konuşmalarını Toronto Kürt Kültür Derneği eşbaşkanları Gürkan Ormangören ve Zöhre Uyuklu’nun yaptığı festival, Kürdistan ve Türkiyeli insaların yoğun katılımı ile gerçekleşti. 

Eşbaşkanlar, Kanada'daki Kürdistanlılar olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istediklerini, bunun için kitlesel ve diplomatik çalışmalar yürüteceklerini belirtti.

HDP'li Selma Irmak ise şunları dile getirdi: "Kürt halkının çektiği büyük acılara rağmen, sokaklarda günlerce bırakılan annelerinin cenazelerine rağmen, bodrumda yakılmalarına rağmen Cizre'de ve Sur’daki direnişlerin zaman içinde ne kadar önemli ve hayati direnişler olduğu bir kez daha açığa çıkmıştır.  Diasporada yaşamanıza, ülkeden bu kadar uzak yaşamanıza rağmen ülkeyi bu kadar yakından takip etmeniz, Kürdistan halkının direnişine güç katmaktadır. Kürt halkının bireylerini fiziksel olarak ortadan kaldırabilirler ama kafalarındaki, beyinlerindeki özgürlük fikrini, bağımsızlık fikrini asla ortadan kaldıramazlar."

'AKP KÜRTLERE SİNDİRME OPERASYONUNU AKLINDAN GEÇİRMESİN'

HDP'li Hişyar Özsoy ise şu değerlendirmede bulundu: "Cumhurbaşkanı Erdoğan şunu bilmelidir ki, darbeciler öncelikle  Kürdistan'da, Sur’da, Cizre'de başarılı olsalardı bügün 15 Temmuz darbe girşimi çok daha farkı bir boyutta seyredebilirdi. Kürt Hareketi, Sayın Öcalan 2 yıl önce de ısrarla belirtti ve dedi ki, 'barış süreci aksarsa, kesintiye uğrarsa darbe dinamiği devreye girer.' Hükümet ve Erdoğan buna kulak tıkadılar ve bunun sonucunda nasıl bir tehlike ile karşı karşıya kaldıklarını gördüler. Ama görünen o ki Erdoğan hâlâ barış sürecinin değerini anlamış görünmüyor. Cemaate karşı sindirme operasyonlarını Kürtlere karşı uygulamayı aklından geçirmemesini öneririz.  Kürt Hareketini cemaatle kıyaslamasın."

KARDEŞ AİLE KAMPANYASI İÇİN ÇAĞRI

Özsoy, Kürdistan'da yaşananlara dair duyarlılığın artmasını isterken, Kardeş Aile Kampanyası'na da katılım çağrısında bulundu.

Festival, yerel sanatçılar Koma Mezopotamya, folklor ekibi Koma Zilan ve çocuk korosuyla coşkulu bir şekilde sürdü. Kürdistanlılar, Mezopotamya Kültür Merkezi Sanatçısı Zelal Gökçe’nin seslendirdiği Kürtçe şarkılarla halay çekti. Kitle, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykırırken festival, Sanatçı Kemalê Amed’in şarkıları ile sonlandı.