Kandilliler: Türk devleti işgali, PKK halkı korumayı amaçlıyor

Kandil halkı, Türkiye'nin Musul operasyona katılmak istemesine tepki gösterdi. Türk devletinin işgali amaçladığını vurgulayan Kandilliler, "Nasıl ki bugün Şengal’de, Maxmur’da, Kerkük’te PKK bizi koruduysa bizi Musul’da da o koruyacaktır" dedi.

Kandil sakinlerinin konuya dair görüşleri şöyle:

Köstan Hesen: Kandil halkı adına Türk devletinin Güney Kürdistan topraklarına girmesine rızamızın olmadığına dikkat çekmek istiyorum.  Türk devletinin Güney Kürdistan’a dönük kirli oyunlarının bir parçasıdır, Musul’a girmek istemesi. Nasıl ki tarihte Kürdistan’ı parçalayarak ele geçirmek istedilerse şimdi de aynı şeyi yapmayı hedefliyorlar.  Fakat biz bu sefer halk olarak buna göz yummayacağız. 
Kürt halkı olarak nasıl bugün peşmerge ve gerilla birçok mevzide birlikteyse, Musul’da da aynı şey olabilir. Güney Kürdistan topraklarını savunacak olan Kürt güçleridir, Türk devleti değil.  Şengal’i özgürleştiren güç, Rojava’yı özgürleştiren güç Musul’u da özgürleştirebilir. Türk devleti Güney Kürdistan halkını düşünseydi, Kandil’de bombardımanlar gerçekleştirmezdi, Zergelê Katliamı, Kortek Katliamını gerçekleştirmezdi. Bir yerde halka yaşam alanı bırakmayan Türk devleti nasıl olur da bir yerde halkın özgürlüğünü isteyebilir...  Bunun için tüm Güney Kürdistan halkına sesleniyorum; Türk devletine karşı seslerini yükseltmeliler. Onlar ancak işgalci güç olabilirler."

'PDK İŞGALE ORTAK OLMAMALI'

Husen Hesen Xıdır: "Ben Güney Kürdistan vatandaşı olarak gerçekleşecek Musul operasyonuna Türk devletinin katılmasını istemiyorum. Bizim rızamız yoktur ve olmayacaktır. Amaç işgaldir. Bu işgalin ortağı da PDK’dir. Gözlemlediğim kadarıyla hiçbir Güney Kürdistanlı bunu istememekte. Biz aynı zamanda PDK’yi de eleştiriyoruz. Halkın yanında olması gerekiyor, halkın düşmanının yanında değil. Türk devletinin bundaki amacı, aynı zamanda Kerkük’teki, Şengal’deki Maxmur’daki PKK gücüne karşı da savaş açmayı da hedeflemektir. Güney Kürdistan’da kendisine yer edinip gerillaya karşı savaş açacaktır. Sadece Güney Kürdistan değil tüm Kürtlerin düşmanlığını yapan Türk devleti nasıl Musul’daki halkın özgürlüğünü isteyebilir? Kesinlikle buna rızamız yoktur."

'KESİNLİKLE İZİN VERİLMEMELİ'

Musa Mıhemed Xıdır: "Kandil halkı olarak Türk devletinin işgal amaçlı operasyona katılma isteğine karşıyız. Türk devleti çıkarsız hiçbir şekilde Kürt halkı için bir şey yapmaz. Bu, tarihte de bilinmektedir. Musul da günümüzdeki son örnektir. Kesinlikle Türk devleti Musul’un özgürlüğünden çok oradaki egemenliğe göz dikmiş durumdadır. Özellikle de ben Kürt güçlerine seslenmek istiyorum; kesinlikle buna izin verilmemesi gerekir. Kürt halkını, topraklarını savunacak tek güç Kürdistan’daki Kürt güçleridir. Biz buna çok tanık olduk. Bugün Türkler eğitim amaçlı geldikleri yeri bırakmıyorlar, hükümet ısrar etse de o topraklardan çekilmiyor ve işgal konumundadır. Musul'da da aynı şey olacaktır. Yine bizi DAİŞ’e karşı koruyan tek güç PKK oldu ve şimdi de Musul’da yer alması gereken güçtür. Nasıl ki bugün Şengal’de, Maxmur’da, Kerkük’te PKK bizi koruduysa bizi Musul’da da o koruyacaktır."
 

...