Kayıp yakınları Aydınlar, Can ve Kaya için buluştu

Amed ve Batman’daki kayıp yakınları, devlet güçlerince katledilen Cüneyt Aydınlar, Metin Can ve Hasan Kaya için buluştu.

Kayıp yakınları ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’nin, her hafta düzenlediği eylemin 681’incisi Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Eyleme Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Amed Kadın Meclisi üyeleri ile birçok insan hakları savunucusu katılarak destek verdi.
Eylemin başlaması öncesinde polisler, açıklamayı takip eden gazetecilerin basın kartlarını kontrol etti.
Bu haftaki eylemde, '90’ların başında üniversite eğitimi için Amed'den İstanbul’a giden ve 20 Şubat 1994’te polisler tarafından gözaltına alınmasından sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Cüneyt Aydınlar’ın akıbeti soruldu.
İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun, "Kaybetme ve faili meçhuller özellikle de Kürtlere karşı özel savaş olarak yapıldı” dedi.
Urfa’da yaklaşık bir yıldır adalet arayışında olan Emine Şenyaşar’ın, hakkında açılan soruşturmalara sindirilmeye çalışıldığına dikkat çeken Zeytun, “Emine Şenyaşar’a ve onun taleplerine ses olalım” diye belirtti.
KESK Amed Kadın Meclisi Sözcüsü Fatma Yıldızhan ise, '90’lı yıllardan bu yana kayıp yakınlarının adalet taleplerine bugün infazı yakılan tutsakların yakınlarının da eklendiğini kaydetti.
Cüneyt Aydınlar’ın kaybedilme öyküsünü İHD Şube Sekreteri Ferhat Berkpınar okudu.
Aydınlar’ın gözaltında işkence gördüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Yapılan adli başvurular zamanaşımı gerekçe gösterilerek işlemsiz bırakılır. Aradan geçen 28 yıla rağmen Cüneyt Aydınlar’dan bir daha haber alınamadığı gibi etkin bir soruşturma yürütülüp sorumlular da cezalandırılmadı” dedi.


BATMAN
Batman’da ise kayıp yakınları ve İHD Şube üyeleri, 518’inci haftasına ulaşan eylemlerinde bir kez daha Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Eylemde İHD Şube Yöneticisi Zeki Tangüner konuştu.
Tangüner, 28 yıl önce evlerinden kaçırılarak katledilen İHD Elazığ Şube Başkanı Avukat Metin Can ve kurucu üye  Dr. Hasan Kaya’nın faillerini sormak için eylemde olduklarını belirterek, katledilme hikâyelerine dikkat çekti.