Kayıp yakınları hesap sormaya devam etti

Amed ve Batman'da, yakınları devlet tarafından kaybedilen ve katledilenler, adalet arayışlarını sürdürdü. Amed ve Batman'daki eylemlerde, faillerin yargılanması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 392'ncisini Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. 

Eyleme İHD Amed Şubesi yönetici ve üyeleri, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, STK temsilcileri, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, 1994 yılında Amed'in Hênê ilçesine bağlı Kaledibi köyü Diktaş mezrasında askerlerce gözaltına alındıktan sonra 39 gün sonra köyün bir kilometre ilerisinde cenazeleri bulunan ve kuzen olan Mehmet Yanen ile Hasan Kanat'ın faillerinin bulunup cezalandırılması talep edildi.

Oturma eylemi öncesi konuşan İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, devletin bir an önce kayıpların akıbetini ortaya çıkarması gerektiğine vurgu yaptı.

Örhan'ın ardından konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, iktidara geldiğinde '90'lı yıllarda işlenen suçlarla yüzleşeceğini söyleyen AKP hükümetinin, '90'lı yıllardaki uygulamaları daha da arttırarak hayata geçirdiğini söyledi. Uygulamaları kademe kademe arttırarak faili meçhul cinayet ve kayıplara imza attığını söyleyen Beştaş, "Bu ülkede şu anda her yerde adım adım işkence uygulanıyor. Hakimler ve savcılar kürsüden indiriliyor. Polisler, jandarmalar sorgusuz sualsiz gözaltına alınıyor ve yapılan işkence görüntüleri servis ediliyor. Bu alınanlar, Tahir Elçi'nin, Şırnak katliamının, Cizre katliamının failleriydiler" diye konuştu. 

Eylem'de son olarak İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, Hênê ilçesi Diktaş mezrasında askerlerce gözaltına alındıktan sonra 39 gün sonra köyün bir kilometre ilerisinde cenazeleri bulunan ve kuzen olan Mehmet Yanen ve Hasan Kanat'ın hikayesini anlattı. Yalçın, "Mehmet Yanen ve amcasının oğlu Hasan Kanat, 17 Temmuz 1994 tarihinde Hani'nin Kaledibi Köyünden Diktaş Mezrasına giderken Bolu Komando Tugayı askerleri tarafından gözaltına alınır. Ailelerin olay sonrası tüm aramalarına rağmen Mehmet Yanen ve Hasan Kanat bulunamaz" dedi.

BATMAN

Batman İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları her hafta düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 392'nci hafta da devam etti. Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı'nda düzenlenen eyleme İHD yöneticileri ve çok sayıda yakınları katılırken, 1990'lı yıllarda failli meçhulle kaybedilenlerin resimlerin taşındı. Kayıp yakınlar adında açıklama İHD Batman Şubesi yönetişi Fahrettin Asutay, kayıplar için her hafta olduğu gibi alanlarda olduklarını belirterek, zorla kaybedilenlerin doğrudan yaşam hakkını ihlal edildiğini söyledi. 

Savaş ve şiddet politikasına karşı olduklarını söyleyen Asutay, "Hiç kimse bizden savaşla ve şiddetle yaşamaya alışmamızı beklemesin. Bunun için de ivedilikle yapılması gereken konu, çatışmacı politikalardan, militarizmi ve şiddeti siyasete egemen kılmaktan, misliyle intikam alma girişimlerinden, OHAL ilan ederek hak ve özgürlükleri kısıtlamaktan vazgeçip yerine barış politikalarını demokrasi ve insan haklarını rehber edinmek olacağına inanıyoruz" diye kaydetti.