KCK: Halkımız Newroz'un yasaklanamayacağını AKP'ye göstermeli!

KCK: Halkımız Newroz’un yasaklanmasını varlığına, özgür ve demokratik yaşamına saldırı olarak görmeli, tüm halk meydanları doldurmalıdır. Newroz’un yasaklanamayacağı ve yenilemeyeceği AKP iktidarına ve tüm dünyaya gösterilmelidir.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı,  “Halkımızın Newroz bayramını kutluyor; 2016 Newroz’unun Özgür Önderlik, Özgür Kürdistan ve Demokratik Türkiye'yi yaratmada tarihi bir dönüm noktası olmasını diliyoruz” dedi.

KCK açıklamasında, “AKP iktidarı bir halkın 2600 yıllık bayramının kutlanmasına yasak koymuştur. Bu, açıkça Kürt halkının varlığına ve temel kültürel değerlerine saldırıdır. Kürt halkı binlerce yıldır tüm baskılara, zulme, inkarcı ve kültürel soykırımcı politikalara rağmen Newroz’u her yıl kutlamıştır. 1990’lı yıllarda bugünkü gibi yasaklandığında halkımız yasak dinlememiş meydanları doldurmuş, binlerce şehit vererek Newrozları hiçbir gücün yasaklayamayacağı bir özgürlük ve demokrasi bayramı haline getirmiştir. Sadece bugün özyönetim direnişinin yürütüldüğü Cizre, Şırnak ve Nusaybin’de 1990’lı yıllarda halk göğsünü tanklara ve kurşunlara siper ederek meydanlara çıkmış, yüzlerce şehit vererek Newroz’un ölümsüzlüğüne kanlarıyla imza atmışlardır. Kürt halkı Newroz’u var etmek ve kutlamak için o kadar bedel ödemiştir ki, Newroz’u yok saymak ve yasaklamak artık mümkün değildir” ifadelerine yer verildi.

'NEWROZ’UN YASAKLANMASI SADECE BİR GÜNÜN DEĞİL BİR HALKIN VARLIĞINA SALDIRIDIR'

KCK, devamla şu hususlara dikkat çekti:

“Newroz’un bir tarihi vardır; Newroz gününün bir ruhu vardır. Newroz’da birçok değer birleşmekte ve Newroz ruhunu ortaya çıkarmaktadır. Bu da büyük bedeller ödenerek ortaya çıkarılmış direniş ruhudur. 2600 yıllık bir köke, binlerce yıldır birikmiş değerlere dayanan ve on yıllardır her türlü baskı, zulüm ve katliama rağmen kutlanan bir kültür ve direniş ruhunu yasaklamak ve yenilgiye uğratmak mümkün değildir.

AKP iktidarı, halkın özyönetim ilan ettiği alanlarda yürüttüğü inkar ve imha saldırılarını şimdi de Kürt halkının varlığının en temel ifadesi olan Newroz’u yasaklayarak sürdürmektedir. Bu saldırı sadece bir günün yasaklanması değildir; bir halkın varlığına saldırıdır. AKP iktidarı Newroz’u yasaklayarak Kürt halkına nasıl yaklaştığını ve Kürt halkı açısından nasıl bir gelecek öngördüğünü ortaya koymaktadır. Tek millet, tek vatan, tek bayrak diyerek Kürtlerin hiçbir değerini kabul etmeme anlayışıyla nasıl ki şehirleri yakıp yıkıyorsa, şimdi de Kürt halkını var eden en temel değerlerin ifadesi olan Newroz’u yasaklamaktadır.

‘HALKIMIZ HER YER NEWROZ ALANIDIR DİYEREK MEYDANLARI DOLDURMALI NEWROZ’U KUTLAMALIDIR’

Kürt halkı 2600 yıldır kutladığı Newroz’unu 2016 yılında da bulunduğu her köyde, her mahallede, her kasabada ve her şehirde kutlayacaktır. Her yer Newroz alanıdır diyerek sokakları, meydanları doldurarak Newroz’u büyük bir coşkuyla kutlayacaktır. 2600 yıllık Newroz ruhunun gücü AKP iktidarının kendini ayakta tutmak ve faşist iktidarını pekiştirmek için aldığı yasak kararlarını anlamsız hale getirecektir.

Halkımız Newroz’un yasaklanmasını varlığına, özgür ve demokratik yaşamına saldırı olarak görmeli, bu temelde varlığını korumak amacıyla kadın, çocuk, yaşlı demeden tüm halk meydanları doldurmalıdır. Tarihimizden ve şehitlerimizden aldığımız güçle Newroz’un yasaklanamayacağı ve yenilemeyeceği AKP iktidarına ve tüm dünyaya gösterilmelidir.

Bu Newroz’da meydanlara çıkmak, aynı zamanda özyönetim iradesi ortaya koymak, özyönetim şehitlerine bağlılığı göstermek ve özyönetim alanlarına yönelik saldırıyı da reddetmek anlamına gelecektir. Çünkü Newroz ruhu zalime karşı koymak ve tüm halkların özgür temelde birlikte yaşamasının iradesidir. Bu irade Newroz’un güçlü geçmişine dayanan özgür yaşam ve özyönetim iradesi olduğu kadar, halklarla birlikte yaşam iradesidir.

Özgür yaşam ve halkların birlikte yaşam iradesinin sembolü de Önder Apo’dur. Bu açıdan Newrozlarda alanları doldurmak, aynı zamanda Önder Apo'nun özgürlüğünü yakınlaştırmaktır. Önder Apo’nun özgürlüğüyle Kürt halkının özgürlüğü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi iç içe geçmiştir. Bu açıdan Önder Apo ve Kürt halkının özgürlüğünü ve Türkiye'nin demokratikleşmesini isteyen halkımızı, tüm halkları, toplumsal kesimleri ve demokrasi güçlerini AKP faşizmine karşı Newroz alanlarına çıkmaya çağırıyoruz.”