Kendekol şehitleri anıldı

Kendekol’da yaşamını yitiren 36 kişi kitlesel bir şekilde anıldı.

15 Ağustos 2015’te Türk savaş uçakları tarafından Medya Savunma Alanları’na bağlı Kendekol bölgesine yönelik bir saldırı gerçekleştirilmişti. Türk ordusu, savaş uçaklarıyla Kendekol’a yönelik bombardıman saldırısı gerçekleştirmiş ve bu saldırının sonucunda çoğu çocuk ve kadından oluşan 36 kişi yaşamını yitirmiş ve en az 36 kişi de yaralanmıştı.

Katliamın tanıkları ve şehitlerin yakınları katliamın gerçekleştiği yerde şehitleri andı. Anma saygı duruşuyla başladı ve ardından katliam hakkında konuşmalar yapıldı.

Açılış konuşmasını, katliamda 11 yakınını kaybeden Moîn Avdil yaptı. Bu katliama yönelik devletlerin suskunluğuna dikkat çeken Avdil, sonuna kadar haklarını savunacaklarını dile getirdi.

Suçsuz insanların savaş uçaklarıyla bombalanmasının hiçbir izahının olmadığını söyleyen Avdil, “Kimse bu katliama karşı ses çıkarmadı. Benim ailemden 11 kişi şehit düştü, hangi tanrı ve peygamber bunu kabul eder? Dünyanın herhangi bir yerinde bir insan öldürüldüğünde her kes ayağa kalkar; ne yazık ki Kürtler her gün öldürülüyor ama yine de kimseden ses çıkarmıyor” diye konuştu.

Kürtlere birlik çağrısı da yapan Avdil, Kürtlerin birliğini yaratmaması durumunda sürekli bu tür katliamları yaşayacağını dile getirdi.

Katliamın diğer bir tanığı olan Taha Azîz de Kendekol şehitleri şahsında Kürdistan şehitlerini anarak, PKK mücadelesinin Kendekol katliamının intikamı olduğunu söyledi.

“Cenazelerimiz günlerce yerde kaldı. Özgürlük Hareketi dışında hiçbir devlet, güç ses çıkarmadı. Bazı ailelerden 10 kişi yaşamını yitirdi, bazı ailelerden sağ kurtulan olmadı. Burası PKK alanları diye siviller katledildi. Sadece Kendekol katliamı yok, işgalci güçlerin ittifakı sonucu bir sürü katliam yaşattırıldı Kürtlere” diyen Azîz, bunun önüne geçmek için Kürt birliğinin önemine dikkat çekti.

Azîz, “Kürtler eğer bugünlere gelmişse, 15 Ağustos’u yaratan Egîdlerin direnişi sayesindedir” dedi.

Anma zılgıtlar eşliğinde sona erdi.

...