KNK Bağdat’ın parti kapatma kararını kınadı, vazgeçmeye çağırdı

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK), Irak Yüksek Yargı Konseyi’nin üç siyasi partiyi kapatma kararını kınayarak, karardan vazgeçilmesini istedi.

KNK Yürütme Konseyi, Irak Yüksek Yargı Konseyi’nin Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ), Tevgera Azadi ya Civaka Kurdistanê (Kurdistan Özgürlük Hareketi) ve Demokratik Mücadele Cephesi Partisi’ni feshetme kararına tepki gösterdi. 

KNK şu açıklamada bulundu:

“Bilindiği üzere uzun bir süredir Türkiye ve Irak arasında yoğun bir diplomasi trafiği yaşanıyordu. Bu diplomatik görüşmelerde Kürt Özgürlük Mücadelesine karşı bir anlaşmaya varıldığı görülüyor. En son 22.04.2024’de Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak’a bir ziyaret gerçekleştirdi ve bu ziyarette her iki ülke arasında 26 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaların en önemlisi Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne karşı yapılandı. Kürt ve Kurdistani halklar çok iyi bilsin ki işgalcilerin görüşmeleri  hiçbir zaman hayırlı olmamıştır. Erdoğan’ın ziyaretinin ardından Irak hükümeti PKK’yi “yasaklı örgüt” olarak tanımladı ve bu karardan hemen sonra Kürt halkına karşı harekete geçti. Bugün de Kürt partileri hakkında kapatma kararı aldı.

Ferman’ın 10’uncu yıl dönümünde Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ) hakkında kapatılma kararının alınması tesadüfi değildir. Karar, Êzidî toplumunun inancını ve iradesini yok sayma ve DAİŞ saldırılarının devamı anlamına gelmektedir.

Bu karar bazı Kürt partilerine karşı alınmış gibi gözükebilir ancak karar tüm Kürt halkına karşı alınmış olup amaç Kürt halkının kazanımlarını yok etmektir. Irak hükümeti aldığı bu kararlarla yavaş yavaş BAAS zihniyeti ve çizgisine giriyor. Eğer bu siyasetin önü alınmazsa Kurdistan Bölgesi’nin statüsü de dahil Kürtlerin tüm kazanımları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.  Tüm Kurdistani güçler, ülkesini seven Iraklılar ve demokrasi yanlıları bu tehlikeyi görüp buna karşı ciddi bir tutum göstermelidir.

Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ), Tevgera Azadi ya Civaka Kurdistanê (Kurdistan Özgürlük Hareketi) ve diğer Kurdistani partiler aynı zamanda KNK’nin üyesidir. KNK olarak siyasi partilerin kapatılmasına karşıyız. KNK tüm bu partileri meşru görmektedir. KNK Irak Yüksek Yargı Konseyi’nin kararını siyasi bir karar olarak görüp reddediyor ve kınıyor.

Bu vesileyle KNK olarak Irak hükümetine çağrıda bulunarak, tuttukları yolun yanlış bir yol olduğunu ve bir an önce tutumlarını değiştirip bu karardan dönmeleri gerektiğini belirtiyoruz.

Ayrıca tüm Kurdistani güçleri, partilerini ve kurumlarına karşı alınan bu karara karşı durmaya ve Kurdistan halkının kazanımlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.”