Kobanê 1 Kasım’a hazır

Tarihi direnişini '1 Kasım Dünya Kobanê Günü' ile insanlığa mal eden Kobanê’de, 2’nci yıldönümü kutlamaları için hazırlıklar tamamlandı.

Kobanê, 2’nci yıl dönümü kutlamalarına hazır. Yarın saat 10.00’da Kobanê eski güvenlik kavşağındaki yıkıntılar arasında bulunan Rêtiyê İlköğretim Okulu bahçesinde bir araya gelecek on binler, Dünya Kobanê Günü’nü kutlayacak. 

Tarihi direnişte yaralanan YPG/YPJ’liler, Kanton Yönetimi, TEVDEM ve PYD yöneticilerinin katılacağı kutlamalar, direnişi konu alan resim sergisi ile başlayacak. Daha sonra 134 günlük direnişi konu alan sinevizyon gösterimi yapılacak. Direnişin batı cephesindeki İzahe bölgesinde yaralanan ve henüz tam iyileşmediği için kutlamalara katılamayan Gaziler Komitesi Üyesi Serkan Kobanê’nin telekonferans ile konuşmasının ardından, Kanton Başkanı Enver Müslim ve TEVDEM ile PYD yöneticileri halka hitap edecek. Kutlamalar, TEVÇAND’a bağlı müzik ve tiyatro gruplarının sunumu ile son bulacak. 

Kobanê Direnişi boyunca kenti terk etmeyen ve kutlamaları sabırsızlıkla bekleyen halktan Mahmut Ehmed, 1 Kasım’ı yaratan direnişçileri selamladı. DAİŞ’in gerici zihniyetine karşı insanlığın onur ve varoluş mücadelesinin yürütüldüğüne işaret eden Ehmed, “Bütün dünya bu mücadeleyi gördü. Bu sebeple insanlık Kobanê’ye sahip çıktı ve direniş büyüyüp anlamı arttı” dedi. 
Ehmed, Kuzey halkının Pirsus (Suruç) sınırındaki amansız direnişinin de zaferde büyük payı olduğunu söyledi.
PYD PM Üyesi İdris Nahsan ise Kobanê’ye verilen uluslararası sözlerin tutulmadığını söyledi. Yeniden inşa için verilen sözlerin yerine getirilmediğini dile getiren Nahsan, tüm çalışmaların kanton bünyesinde yürütüldüğünü ifade etti.

DÜNYAYA UMUT OLDU

Girê Spî sınır kapısından her türü desteği alan çeteler, günden güne palazlanarak çoğaldı ve Kobanê'ye saldırdı. Temmuz 2013'te başlayan saldırılar, 2014 Haziranı'nda tarihin en büyük işgal girişimi ve saldırılarından birine dönüştü. YPG/YPJ ve enternasyonalist güçler, Kobanê'de tarihi insanlık direnişi sergilerken, sınırda bulunan Suruç'a akın eden on binler de bu tarihi direnişin bir parçası haline geldi. Sınır hattında DAİŞ çetecilerine her türlü desteği sağlaması ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Düştü düşecek” diyerek DAİŞ zeferi beklediği Kobanê’de, dört buçuk ay süren ve zafere ulaşan tarihi direniş şekillendi. 134 gün süren büyük direniş, kendisi kadar büyük bir zaferle taçlandı. Karanlık karşısında aydınlığın, barbarlık karşısında insanlığın zaferi anlamına gelen bu büyük gün, dünyada milyonlarca insanı 1 Kasım’da sokaklara döktü. Birkaç ay öncesine kadar sınırların böldüğü, adı sanı bilinmeyen Kobanê, çetelere karşı sergilediği destansı direnişle tüm dünyaya yeniden umut oldu. Bu büyük direniş efsaneleşerek tarihteki yerini alırken, 1 Kasım, Dünya Kobanê Günü ilan edildi. Milyonlarca insan o gün sokaklara çıkarak insanlık adına kazanılan bu büyük zaferi kutladı. 

Kobanê’ye destek vermek için Nobel Barış Ödülü sahibi, insan hakları savunucusu Adolfo Perez Esquivel ve Amerikalı Filozof ve Dilbillimci Prof. Noam Chomsky’nin de aralarında olduğu dünya çapında tanınan çok sayıda kişinin çağrısı ile 1 Kasım, Dünya Kobanê Günü ilan edildi. 30 devletten toplam 29 kentte milyonlarca insan, 1 Kasım 2014 tarihinde alanlara akarak, direnişçilere sahip çıktı.