Kürt boksör Özen, gerilla alanlarını ziyaret etti

Orta siklette Uluslararası Almanya Şampiyonası’nı kazanan Kürt boksör İsmail Özen‘in Güney Kürdistan ve Medya Savunma Alanları’na düzenlediği ziyaretlere ilişkin yazısı Die Welt gazetesinde yayınlandı.

DAİŞ’e karşı mücadelenin öncü gücü HPG gerillalarıyla görüşen Özen, PKK kurucularından Rıza Altun’un Almanya ve Avrupa ülkelerine yönelik çağrılarını da paylaştı.

10 Ekim’de gazeteciler Erdal Er ve Celal Başlangıç ile birlikte Güney Kürdistan kentlerine, oradan da Kandil dağlarına giden Dersimli Kürt boksör İsmail Özen, izlenim ve PKK’lilerin görüşlerini Die Welt gazetesindeki ‘Bunu bir PKK komutanı söyledi’ başlıklı bir yazıyla paylaştı.

Burada başta PKK kurucularından Rıza Altun olmak üzere birçok HPG gerillasıyla görüştüğünü yazan Özen, seyahatine ilişkin olarak, “Bir boksörün gazetecilerle Güney Kürdistan’a gitmesinin farklı etkisinin olacağını biliyorum. Ancak önemli olan meslekten ziyade birey olarak ne için angaje olduğumuzdur: Barış için. İşte bunu yapmaya çalışıyorum” dedi.

‘GÜNEY HALKI EKONOMİK SIKINTILARDAN DAİŞ VE ERDOĞAN’I SORUMLU TUTUYOR’

Gerilla alanlarından önce uğradıkları Güney Kürdistan kentlerine  değinen Özen, birkaç yıl öncesine kadar turistler, dolu oteller, butikler ve sokak satıcılarıyla dolu olan kentlerin şimdi boşaldığına dikkat çekti.

Güney halkının yaşanan ekonomik sıkıntılardan DAİŞ çetelerini ve ‘devletleri’ sorumlu tuttuğu bilgisini paylaşan Özen, “’Hangi devletler?’ diye sorduğumuzda ise genellikle ‘Erdoğan’ diye yanıtlanıyor. Erdoğan ismi burada Türkiye’den önce geliyor” dedi. 

Gerillaların bulunduğu alanlara yönelik ziyaretini de paylaşan İsmail Özen, on binlerce köylünün yaşadığı bölgede bugüne kadar yüzlerce sivilin Türk bombardımanlarında yaşamını yitirdiğini hatırlattı. 1 Ağustos 2015’te Zergele köyünde 8 Kürt köylüsünün Türk savaş uçaklarının bombardımanında katledilmesi ardından da bölgeye gittiğini yazan Kürt boksör, sporcu olmasına rağmen sarp dağlarda gerillalarla yürümekte zorlandığını belirtti. Özen, bu durumu ise “Bu genç insanların çok güçlü bir iradeleri olmalı” yorumunda bulundu.

ALTUN: AVRUPA TÜRKİYE’NİN MÜLTECİ POLİTİKASININ ESİRİ OLMAMALI

PKK’nin ilk kadrolarından ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Rıza Altun’la görüşmesine de değinen İsmail Özen, Altun’un PKK’nin amaçları, DAİŞ’le mücadele ve Alman devletinin yaklaşımlarına ilişkin değerlendirmelerini de paylaştı. Altun’un anlatım ve Alman halkından beklentilerini sıralayan Özen, halen operasyonun devam ettiği Musul’da bile en güçlü çözümün PKK’nin savunduğu demokratik model olduğu mesajına yer verdi.

Özen, yazısında Rıza Altun’un ‘DAİŞ’in insanlığın düşmanı olduğu’ ve Kürt gerillasının Kerkük, Şengal ve Maxmur başta olmak üzere birçok alanda yüz binlerce insanı kurtardığına ve buna karşın peşmergelere silah verilirken, PKK’nin ise inkar edildiğine dair sözlerine yer verdi. Görüşmede Alman hükümetinin PKK’ye dair politikasını sorgulaması ve değişiklik yapmasını isteyen Altun, Türkiye’nin mülteciler başta olmak üzere şantaj politikalarına boyun eğmemesi gerektiğini vurguladı.

‘SADECE TÜRKİYE’YE DEĞİL ROJAVA’DAKİ MÜLTECİLERE DE YARDIM YAPILSIN’

Erdoğan’ın demokratik ve evrensel değerlere saldırdığını ve yaşam tarzına zarar verdiğini söyleyen Altun, Avrupa’nın Türkiye’nin mülteci politikasının ‘esiri’ haline geldiğine dikkat çekti. Avrupa’nın bundan dolayı Türkiye’nin DAİŞ’le olan ilişkisini kınayamadığına değinen Altun, “Avrupa Kürtlere karşı yürütülen savaşa sessiz kalıyor. Batı, Erdoğan’a karşı kendi değerlerini savunamıyor” diye konuştu.

Kürt şampiyon boksör İsmail Özen, Altun’la görüşmedeTürkiye’deki mültecilere yapılan yardımların Rojava’daki mültecilere yapılmamasını eleştirdiğine değindi. Özen son olarak Altun’un Almanya’nın PKK yasağını kaldırılması ve Kürt sorununun çözümü için çaba devreye girmesi çağrısını da paylaştı.