Kürt kentlerinde kayyum protestoları: Tanımıyoruz!

AKP/Saray rejimi tarafından OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 25 DBP’li belediyeye kayyum atanmasına karşı eylemler yapıldı.

URFA

Halfeti Belediyesi’nde konuya ilişkin basın açıklaması yapıldı. Belediye hizmet binası önünde yapılan eyleme Halfeti Belediyesi eş başkanları Mustafa Bayram ve Ayşe Durmuş, belediye meclis üyeleri, HDP ve DBP Halfeti ilçe yöneticileri, KJA Halfeti bileşenleri ile çok sayıda kişi katıldı. 
Basın metnini okuyan Halfeti Belediyesi Eş Başkanı Bayram, belediyelerin iradesinin AKP iktidarının yereldeki mülki amirleri tarafından ipotek altına alındığını ancak AKP ve onun yereldeki amirlerinin aldığı hiçbir karara uymayacaklarını söyledi. Tüm engellemelere rağmen çalışmalarının başında olduklarını ve halka hizmet götürmeye devam ettiklerini belirten Bayram, "Biz buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; ülkeyi her geçen gün daha da kaosa sürükleyen bu antidemokratik uygulamalarınızdan bir an önce vazgeçin” dedi.

BATMAN

Batman'da DBP, HDP, KJA ve belediye çalışanları, DBP'li belediyelere kayyum atanmasına karşı başlattıkları "İrademe Dokunma" eyleminin 3'üncüsünü düzenledi. Gülistan Caddesi'nde düzenlenen eyleme, DBP İl Eşbaşkanı Abdulbari Karaağaç, görevden uzaklaştırılan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Sabri Özdemir, görevden uzaklaştırılan Kercews Belediye Eşbaşkanı Zeynep Oduncu, KJA Sözcüsü Songül Korkmaz ile çok sayıda kişi katıldı. 
Ortak açıklamayı okuyan KJA Sözcüsü Korkmaz, kayyumın sömürgeci suç rejiminin bir parçası olduğunu belirterek, "Biz yürürlükteki faşist barbarlığa, hukuk ve ahlak dışı saldırganlığa karşı sonuna kadar direneceğimizi, kabul etmeyeceğimizi ve mücadele edeceğimizi bir kez daha buradan halkımıza ilan ediyoruz" dedi.

AMED

Amed'in merkez Kayapınar Belediyesi personelleri de, belediyelere atanan kayyumları protesto etmek amacıyla belediye önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eyleme, Peyas Belediyesi eşbaşkanları Mehmet Ali Aydın ve Fatma Arşimed, Kayapınar Belediye Meclis üyeleri de katıldı. Sessiz oturma eyleminin ardından personel işinin başına geçti. 
Yenişehir Belediyesi ise, halk iradesinin gasp edilmesini protesto etmek amacıyla belediye hizmet binası önünde açıklama yaptı. Belediye eşbaşkanları Ülkü Baytaş ve Selim Kurbanoğlu'nun yanı sıra belediye meclis üyeleri ve belediye çalışanlarının da katıldığı eylemde konuşan Eşbaşkan Kurbanoğlu, hükümetin darbe girişimini fırsat bilip ülkeyi kendine göre dizayn etmeye çalıştığına vurgu yaptı. Kurbanoğlu, "Bu karanlık günleri el birliğiyle ortadan kaldıracağız. Tüm halkımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye konuştu. 

DERSİM

Dersim Emek ve Demokrasi İçin Güçbirliği de, Dersim Belediyesi önünde DBP'li belediyelere atanan kayyumları ve yapılan ev baskınlarını basın açıklaması ile kınadı. HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul'un da katıldığı eylemde konuşan DBP İl Eşbaşkanı Hülya Yer, AKP'nin dikta rejimi kurmanın dayanaklarını oluşturduğunu söyledi. 
Dersim Belediyesi'nin yaklaşık bir aydır 7 müfettiş tarafından denetim altında tutulmasına değinen Yer, şunları da kaydetti: "Dersim Belediyesi'nin denetim altında olması fiili kayyum uygulamasıyla aynı kapsamdadır. İlk geldikleri günden itibaren hem belediye çalışanları hem toplum üzerinde alıştırılmaya çalışılan denetim diye yapılan uygulamanın niyetini de aşikâr kılacak niteliktedir." 
Eylemde, siyasi soykırım operasyonları da kınandı ve ortak mücadele çağrısı yapıldı.