Kürtçenin okulu Azadiya Welat’ı kapatmalar susturamadı

Kürtçenin öğrenilmesinden önemli misyon üstlenen Azadiya Welat gazetesi, 20 yılda 9 defa kapatılmasına rağmen hep okurlarıyla buluştu. Gazetenin İmtiyaz Sahibi Ramazan Ölçen, KHK eliyle kapatılmalarının bir son anlamına gelmediğini söyledi.

Cumhuriyetin ilan edilmesiyle konuşulması yasaklanan, konuşanların işkence tezgahlarından geçtiği, katledildiği, en hafif şekliyle para cezasına çarptırıldığı Kürtçenin unutulmaması için 20 yıldır yayın yapan Azadiya Welat gazetesi, Cumhuriyet’in ilan edilişinin yıldönümü olan 29 Ekim’de kapatıldı. Azadiya Welat’ın serüveni aslında 1992 yılında haftalık olarak yayın hayatına başlayan Welatê Me ve Welat gazetelerine dayanıyor. Bu gazetelerin ardılı niteliğindeki Azadiya Welat, 1996’dan 2006 yılına kadar haftalık, 15 Ağustos 2006’dan bu yana ise günlük yayın yapıyordu. “Roj ji welat hiltê” sloganıyla yayını sürdüren gazete, unutturulmak istenen Kürt dilinin öğretilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda bir okul görevini üstelenmişti. 

ANADİL UĞRUNA BEDELLER ÖDEDİ

Gazete kapatılmalarla ilk defa karşılaşmıyor. Bugüne kadar 9 defa kapatılan gazete, gün kaybetmeden ertesi gün yine raflardaki yerini aldı. Dağıtımcıları sokak ortasında katledilen gazetenin en son Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş ve dağıtımcısı Ömer Baran Cizre’deki özyönetim direnişinde, bir başka dağıtımcısı İlyas Türkan ise Nusaybin’deki direnişte devlet güçleri tarafından katledildi. Birçok çalışanı cezaevine atılan, soruşturmaların ardı arkası kesilmeyen gazete Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî lehçelerinde yayın yapıyor, yine çocuklar için ayırdığı bir sayfa ile de büyük bir misyonu yerine getiriyordu. Son olarak gazetenin editörü Zeynel Abidin Bulut, eski bir cezası olduğu gerekçesiyle 25 Temmuz günü tutuklandı. 

REKOR DÜZEYDE CEZALARA ÇARPTIRILDI

Türkiye’de yayın yapan ilk ve tek günlük Kürtçe gazete olma özelliğini koruyan gazete, bu özelliği ile o kadar ses getirmişti ki AKP’nin bazı isimleri yurt dışında yaptıkları kimi temaslarda gazetenin birkaç sayısını yanında götürerek, ülkelerinin ne kadar demokratik olduğundan dem vurmuşlardı. Gerçeğin hiç de öyle olmadığını söyleyen Azadiya Welat gazetesi İmtiyaz Sahibi Ramazan Ölçen, 1996 yılından bu yan tüm zorluklarına ve kapatmalara karşı her seferinde kaldıkları yerden yayına devam ettiklerini söyledi. Saldırıların sadece kapatmalarla sınırlı olmadığının altını çizen Ölçen, “İmtiyaz sahiplerimiz sayısız kez tutuklandı ve rekor düzeyde ağır cezalara çarptırıldı. Tüm saldırılara rağmen yayın hayatına devam etti. Çoğu zaman isim değiştirdi, ama yine geri adım atmadı. Okurlarını yalnız bırakmadı. Son 10 yıldır da Azadiya Welat ismiyle Kurmancî ve Zazaki lehçelerinde yayın yapmaya devam etti” dedi. 

ESAS NEDEN KÜRTÇE TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ

Gazetelerinin tek Kürtçe gazete olması ve yüklendiği misyon itibari ile kapatılmasının üzücü olduğunu dile getiren Ölçen, şöyle devam etti: “Gazetemizin KHK ile hukuksuz bir şekilde kapatılmasının esas sebebi Kürtçeye yönelik tahammülsüzlük. İkincisi ise Kürt halkının sesini kesmeye dönüktür. Kürt halkına ‘Sizin dilinizi tanımıyoruz’ demektir. Yarın bizler farklı isimlerle yine gazetemizi çıkarmaya devam edeceğiz. Bu karar, Azadiya Welat için bir son olmayacaktır. Bizler bu halkın gazetecileriyiz. Halkımızı habersiz bırakmayacağız. Bu kararı alanlar bilsin ki bizler geri adım atmayacağız. Halkımızdan tek isteğimiz var o da gazetelerine sahip çıkmalarıdır” diye konuştu.  da gazetelerine sahip çıksın.”

 

...