GÖRÜNTÜLÜ

Mardin kalesi, MİT ve ordunun işgali altında

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin kalesinin MİT ve asker tarafından işgalinin sona erdirilmemesine tepki göstererek, “MİT ve asker Mardin halkına rağmen kaleyi işgal edemez” dedi.

 

Türkiye’ye NATO’ya üye olduğu 1952 yılından itibaren, kurulan NATO üslerinin adreslerinden biri de Mardin oldu. Mardin’de 1952 yılından itibaren kurulan NATO üssü, Ortadoğu’ya yönelik istihbaratın merkezlerinden biri olurken, Türk ordusu ve MİT tarafından da kullanılmaya devam ediyor. 

Tarihi özellikleri ile Ortadoğu ve dünyanın sayılı turizm kentlerinden biri olan Mardin’de halk kalenin NATO ve MİT üssü olarak kullanılmasına on yıllardır karşı olmasına rağmen Türk hükümetleri kaleyi halka açmayarak işgalin sürdürülmesini sağladı. 

Kalenin MİT ve Türk ordusu tarafından işgal edilmesi nedeniyle kalenin etrafında bulunan mülk ve arazilerini de kullanamayan Mardin halkı geçen yıl, DBP Büyükşehir Belediyesi ve 72 sivil toplum örgütünün de desteği ile bir imza kampanyası başlatarak AKP hükümetinin kaleden asker ve MİT’i çıkartmasını istemişti. 

Mardin’in en önemli tarihi değerleri arasında yer alan Mardin kalesinin halka devredilmesi için yıllardır çaba sarf eden Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, kalenin nerdeyse 60 yıldır, asker ve MİT tarafından işgaline son verilmesini isteyerek, artık bu duruma izin vermeyeceklerini vurguladı. 

‘HALKA KAPALI, MİT VE ASKERE AÇIK’

Mardin kalesinin kentin sembolü olduğunu ifade eden Türk, kalenin halka ve turizme açılması gerektiğini söyledi. Kalenin neredeyse 65 yıldır asker ve MİT’in işgali altında olduğunu kaydeden Türk, “Mardin’de yaşı 50’nin altında olan insanların hiçbiri Mardin kalesini görebilmiş değiller. Kale 60 yıldır halka kapatılmış, MİT ve askere açılmış” dedi. 

‘MARDİN TURİZMİNE DARBE’

Mardin’de turizmin kalenin asker ve MİT’in elinde olması nedeniyle büyük darbe yediğini anlatan Türk, kalenin işgalinin kaleyi görmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin kente gelmesini engellediğini ve bu nedenle Mardin halkı ve ekonomisinin büyük bir darbe yediğini hatırlattı. 

‘AKP VE ASKER ENGEL OLUYOR’

Mardin kalesinin boşaltılması için halkın ve sivil toplum örgütlerinin tamamının desteği ile defalarca girişimler de bulunduklarını ve imza kampanyaları yürüttüklerini belirten Türk, ancak askerin engellemesi ile girişim ve taleplerinin sonuçsuz kaldığını açıkladı. Türk, AKP iktidarının kalenin MİT ve askerin elinde kalmasını sağladığını ve girişimlerine karşı durduğunu aktardı.

‘TUGAY KOMUTANINA DA ‘İŞGALCİSİNİZ’ DEDİM’

Dünyanın hiçbir yerinde tarihi mekanların ordu ya da istihbarat tarafından işgal edilemediğine dikkat çeken Türk, ancak Türk ordusu ve AKP iktidarının tarihi bir mekanı, sembolü işgal altına aldığına vurgu yaptı. 

Mardin Tugay komutanının, kaleye ilişkin yaptığı açıklamaları karşılaştıkları bir etkinlikte kendisine sorduğunu söyleyen “Tugay komutanı ‘Bize işgalci demişsiniz” dedi. Kendisine ‘Evet işgalcisiniz, kaleyi işgal etmişsiniz’ cevabını verdim” ifadelerini kullandı.

MARDİN HALKI KALESİNİ İSTİYOR

Türk, Mardin halkının kalesini istediğini hatırlatarak, işgalci pozisyonda olan MİT ve ordunun kaleden çekilmesini istedi. Kalenin, turizm ve halkın ziyaret ettiği, sosyal etkinliklere ev sahipliği amacıyla değerlendirileceğini dile getiren Türk, devamında şunları kaydetti: “Mardin halkı kalesini istiyor. AKP, ordu, MİT, halkın talebini görmezden gelemez. Kalenin bir an önce halka devredilmesi gerekmektedir.” 

Türk, kalenin halka devri konusunda Mardin halkı ve sivil toplum kurumları ile birlikte çalışmalarının devam edeceğini ve mutlaka kaleyi halka devredeceklerini de ekledi.