MSD: Hesekê saldırısında Türkiye İran'ın parmağı da var

MSD, Hesekê’deki saldırıyı kınayarak, bunun Türkiye ve İran’ın içinde olduğu kirli bir oyun olduğunu kaydetti. MSD, Hesekê halkına birlik çağrısında bulundu.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD), rejim tarafından Hesekê’ye dönük düzenlenen saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Baas rejiminin saldırıları ve sivillere karşı uygulanan katliamın kınandığı açıklamada, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilendi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu saldırının özellikle Minbic’in özgürleştirilmesinden sonra gerçekleşmesi, kirli bir siyasi oyunun göstergesidir. Bu kirli oyun, Türkiye ve İran gibi çıkarları çoğu zaman uyuşmamış ama mesele Kürt düşmanlığı ve Demokratik Suriye projesi karşıtlığı olunca bir araya gelen iki devletin oyunudur.

Bu saldırılar her iki tarafın görüşmeleri ve Minbic’te teröre karşı kazanılan zaferden sonra gerçekleşmiştir. DAIŞ terörünün bitirilmesi, Türkiye gibi devletlerin çıkarlarına ters düşmektedir. Bu yüzden bu tür çabalar içerisine girmektedir. Türkiye bir Kürt fobisi yaşamaktadır.”

KDP'NİN ROLÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Açıklamanın devamında Hesekê’de yaşayan yoğunlukta Arap halkının ve yanı sıra Kürt, Süryani, Asuri halklarının hedef alındığı vurgusu yapıldı.

Açıklamada, KDP’nin de saldırılardaki rolüne vurgu yapılarak, KDP’nin özerklik yönetimine karşı organize etmek istediği yürüyüşün boşa çıkması sonucu bölgenin güvenlik hattının boşa çıkartılmak istendiği ifade edildi.

Saldıların, Şêx Meqsûd mahallesindeki SUK’a bağlı çete gruplarının saldırıları ile eşzamanlı gerçekleştiği belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi: “Bu durum göstermektedir ki, rejim ve çeteler ortak bir şekilde Demokratik Suriye projesine karşı örgütlenmektedir. Rai kasabasında SUK ve DAIŞ çeteleri arasında Türkiye’nin de desteği ile devir teslim yapıldı. AKP şimdilerde ise Suriye ile ilişkilerini güçlendirmeye başladı."

MSD, Hesekê sakinlerini, Baas rejiminin şovenist yaklaşımlarına karşı duyarlı olmaya ve özsavunma sistemlerini geliştirmeye çağırdı.