Musul’un Gobcelî mahallesinde kontrol sağlandı

Irak ordusunun akşam saatlerinde Musul’un Gobcelî Mahallesi’ni DAİŞ çetelerinden aldığı aldığı bildirildi.

Irak ordusu tarafından yapılan açıkalmada Gobcelî mahallesine Irak bayrağının dikildiği belirtilirken, Irak başbakanı Ebadi ise, yaptığı açıkalmada, Musul’a müdahale edecek her hangi bir dış güce sert karşılık verecekleri uyasında bulundu. 

Akşam saatlerinde Gobcelî mahallesini kontrol eden Irak ordu birliklerinin mahalle içinde bulunan Musul televizyonunu da denetime geçirdiği de edinilen bilgiler arasında.

EBADİ: MÜDAHALE OLURSA TEPKİMİZ SERT OLUR

Musul operasyonu devam ederken bir önemli açıklama da Irak Başbakanı Haydar Ebadi’den geldi. Ebadi Musul operasyonuna Iraklı tüm güçlerin katıldığını, operasyonun başarıyla sürdürüldüğünü söyledi. Dışarıdan Musul’a girmeye çalışacak her hangi bir güce de sert karşılık vereceklerini de sözlerine ekledi.

Devam eden Musul operasyonu ve olası dış saldırılara dair Ebadi şunları söyledi: “DAİŞ büyük bir kırılma yaşıyor. Amacımız kısa sürede Musul’u tümden kontrol altına almak. Bazı ülkeler Musul’un DAİŞ’ten alınmasının hayal olduğunu söylüyorlardı. Ancak güçlerimiz bu konuda kendilerini ispatladı.

Irak’a saldıracak her güce karşı duracağız ve sert karşılık vererek savaşacağız. Biz hiç bir ülkenin iç işlerine karışmıyoruz. Aynı şekilde her hangi bir gücün iç işlerimize karışmasını da kesinlikle red ediyor, kabul etmiyoruz.”

Türkiye, Musul operasyonuna ısrarla katılmak istemiş, ancak Irak hükümeti ve başbakan Haydar Ebadi bu isteğe sert karşılık vererek kesinlikle kabul etmeyeceklerini belirtmişlerdi. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da buna karşı yaptığı açıklamada “Hem sahada hem masada olacağız” demişti. Ancak Türk devletinin bu açıklamalarına karşın Bağdat şimdiye kadar adım atmadı.

Ayrıca Türk devletinin Şii Heşdi Şabi güçlerinin de Musul operasyonuna katılamasına sert muhalefet etmesine rağmen bu güçler 29 Ekim’de güney batı cephesinden Tel Afer’e dönük operasyon başlatmışlardı. Şii milis güçlerinin operasyonu devam ederken bu cephede onlarca köyün DAİŞ çetelerinden aldığı bildirilmişti.