N-TV: PKK’nin savaşçı sorunu olmayacak

Alman N-TV kanalında yayınlanan bir haber-yorumda, Türk Devleti ve Tayyip Erdoğan’ın Kürtlere karşı savaşının çıkmazına değinildi.

Alman N-TV kanalında yayınlanan bir haber-yorumda, Türk Devleti ve Tayyip Erdoğan’ın Kürtlere karşı savaşının çıkmazına değinildi. PKK’nin Kürt halkı içinde savaşçı bulma sıkıntısının olmayacağını vurgulayan N-TV, Erdoğan’ın ‘PKK’yi bitirme’ vaatlerinin anlamsızlığına dikkat çekti. 

N-TV, Erdoğan’ın Türkler ve Kürtler arasındaki ‘hendeği’ giderek derine kazdığı ve AKP’nin 1 Kasım seçimleri öncesindeki kriminalize etme stratejisinin Türkiye’ye iç savaş getirdiği tespitinde bulundu. 

Türk Başbakanı Davutoğlu’nun Şubat ayı başında Mardin’de açıkladığı sözde yeniden inşa projesine atıfta bulunulan İssio Ehrich imzalı haberde, aradan geçen sürede 10 maddelik planın ‘ütopik ve dünyaya yabancı’ olduğunun anlaşıldığı vurgulandı. 

ASKERİ YÖNTEM ‘DAHA FAZLA ACI VE DAHA FAZLA ÖLÜM GETİRECEK’

Ankara’daki patlamanın ardından Türk uçaklarının PKK’nin Güney Kürdistan’daki alanlarına saldırdığının hatırlatıldığı haberde, Erdoğan’ın ‘terörizme diz çöktürüleceği’ yönündeki beyanlarının da ‘gözlemcileri hayrete düşürdüğü’ kaydedildi. Türk devleti ile Kürtler arasındaki 30 yıllık savaşın 40 bin insanın hayatına mal olduğu belirtilen N-TV haber-yorumunda, “Erdoğan ve Başbakanı Davutoğlu’nun askeri güçlerine oynamaları sadece daha fazla acı ve daha fazla ölüm getirecektir” denildi. 

Erdoğan’ın 7 Haziran seçimlerinden sonra Suruç’taki katliam sonrasındaki gelişmeleri savaşı tekrar başlatmak için kullandığının belirtildiği haberde, bunun Kürtlere karşı savaşı seçim kampanyası için kullandığı suçlamalarına yol açtığı hatırlatıldı. 

HDP’nin silahlı savaşa karşı olmasına rağmen, parti içerisinde önemli bir kesimin Kürt gençlerinin savaş gerekçelerine hak verdiğinin altı çizildi. Haberde, Türkiye’deki Kürtlerin büyük kısmının baskı altında olduğunu hissettiği ve ‘kendilerini savunmak dışında başka şanslarının olmadığını’ düşündüğüne dikkat çekildi. 

‘KRİMİNALİZE ETME STRATEJİSİ AKP’YE ZAFER, TÜRKİYE’YE İÇ SAVAŞ GETİRDİ’

Erdoğan’ın seçim öncesindeki kriminalize etme stratejisinin amacının seçimleri kazanmak olduğu kaydedilen haberde, bu sayede AKP’nin 1 Kasım seçimlerinde umduğu çoğunluğu bulduğu hatırlatıldı. N-TV haberinde, ancak bu kriminalize etme stratejisinin ‘Türkiye’ye yeni bir iç savaş getirdiği’ söylendi. 

‘PKK’NİN MİLİTAN SIKINTISI OLMAYACAĞINI ERDOĞAN’IN BİLMESİ GEREKİRDİ’

Kürdistan’daki savaşta binlerce kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen haberde, tank, helikopter veya PKK ile çatışmalardan dolayı 350 bin kişinin yerlerini terk ederek ülke içinde sürgün duruma düştüğü dile getirildi. 

Erdoğan’ın savaşla PKK’yi bitireceği yönündeki açıklamalarına değinilen haberde, “esasında PKK’nin en az 14 milyon nüfuslu Kürtler arasında militan bulma sıkıntısının olmayacağının Erdoğan’ca bilinmesi gerekirdi” denildi. 

‘ERDOĞAN TÜRKLER VE KÜRTLER ARASINDAKİ HENDEĞİ DERİNLEŞTİRİYOR’

Tayyip Erdoğan’ın Kürtler ve Türkler arasındaki hendeği (uçurumu) giderek daha derin olacak şekilde kazdığının vurgulandığı haberde, bunun örneklerinin açıkça görüldüğüne işaret edildi. Haberde, Amedsporlu futbolculara Sivas’ta otel odası verilmemesi buna örnek gösterildi. 

N-TV haberinde ayrıca, hedefteki Amedspor’un ‘çocuklar ölmesin, futbol izlemeye gelsin’ dendiği için ceza aldığı hatırlatıldı.