Nusaybin'de 9 Kürt siyasetçiye özyönetim' cezası

Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya'nın da aralarında olduğu 9 Kürt siyasetçi hakkında özyönetim ilanında bulundukları gerekçesiyle açılan davada ceza çıktı.

Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya'nın da aralarında olduğu 9 Kürt siyasetçi hakkında özyönetim ilanında bulundukları gerekçesiyle açılan davada ceza çıktı. Mahkeme, Kaya'nın da aralarında bulunduğu 5 kişiye 6 yıl 3'er ay, 1 kişi ise 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 12 Ağustos 2015 tarihinde yapılan açıklama ile özyönetim ilan ettikleri gerekçesiyle aralarında Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya'nın da bulunduğu 9 kişi hakkında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle açılan davada karar verildi. Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında, tutuksuz yargılanan Kürt siyasetçiler Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Sara Kaya, HDP Nusaybin İlçe Eşbaşkanı Sabiha Gündüz, DBP Nusaybin İlçe Eşbaşkanı Zeynep Algan, MEYA DER Şube Eşbaşkanı Salih Cebe, Kent Meclisi Sözcüsü Muhsin Aksan, DBP ilçe yöneticisi Erhan Dinç ile Faysal Dağ, Ramazan Artan ve Nazlı Duman hazır bulundu.

Duruşmada alınan son savunmaların ve taleplerin ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Daha önceki duruşmalarda “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılan yargılanan isimlerden Faysal Dağ, Ramazan Artan ve Nazlı Duman hakkında beraat kararı veren mahkeme heyeti, Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya, HDP İlçe Eşbaşkanı Sabiha Gündüz, DBP İlçe Eşbaşkanı Zeynep Algan, MEYA DER Şube Eşbaşkanı Salih Cebe ve DBP İlçe yöneticisi Erhan Dinç hakkında ise "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" iddiasıyla 1 yıl 3'er ay, "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla ise 5'er yıl olmak üzere her Kürt siyasetçi için toplamda 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Özyönetim açıklamasını okuyan Muhsin Aksan için ise heyet, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle 1 yıl 3 ay, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla ise 7 yıl 6 ay olmak üzere toplamda 8 yıl 9 ay mahkumiyet kararı verdi.

Mahkemenin verdiği cezalara tepki gösteren sanık avukatları, kararı temyize götüreceklerini belirtti.