Özalp’ta köylüler kendi evlerini karşılıklı dayanışma ile yapıyor

Özalp’ın Altınboğa mahallesinde yaşayan köylüler, komünal bir hayatı hep birlikte yaşama geçiriyor.

Özalp’ın Altınboğa mahallesinde yaşayan köylüler, komünal bir hayatı hep birlikte yaşama geçiriyor. Köylüler eve ihtiyacı olan her aileye birlikte konut inşa ederek, kentsel dönüşüm projeleri adı altında halkın sömürülmesine karşı direniyor.

Van Özalp İlçesine Bağlı Altınboğa (Kergez) Mahallesi’nde köyün gençleri el birliği ile barınma ihtiyacı olan köylülere ev inşa ederek komünal bir yaşamı oluşturmaya çalışıyor. Ev inşa etmek isteyen herkesin yardımına koşan gençler günlerce ev inşaatında çalışarak halkın barınma sorununu çözüyor. Bu işin karşılığında herhangi bir ücret almayan köylü gençlerin yiyecek ihtiyaçlarını da köy sakinleri karşılıyor. Köylülerin desteği ile de ev inşaatını kısa sürede bitiren gençler “Bizler halkımızın barınma ihtiyacını kendimiz çözüyoruz ve herkes bu uygulamaya geçmeli” diyor.

‘EMEĞİN BİRLEŞTİĞİ NOKTADA TÜM SORUNLARIMIZI KENDİMİZ ÇÖZEBİLİRİZ’

Evlerin inşaatında kullanılacak malzeme ise tamamen köylüler tarafından ortak karşılanıyor. Karşılıklı dayanışma yasası ile konut sorunlarını çözmeye çalışan işçilerden Halil Bağcı emeğinin birleştiği noktada çok önemli sorunların çözülebileceğini belirterek şunları söyledi: “Köyde bir inşaat yapılacaksa yaz aylarında batı illerinde çalışmaya giden arkadaşlar dahil herkes o inşaatın yapımı için köye gelir, aramızda taş duvar ustası, demir ustası, çatı ustası, sıva ustası, fayans ustası var. Kimse yaptığı işin ağırlığına bakmadan işini yapar, aslında bizim için oldukça eğlenceli geçiyor. Köyün bütün gençleri bir arada oluyoruz.”

‘SADECE KONUT YAPIMINDA DEĞİL TARLADA DA BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ’

Ev inşaatlarında usta olarak çalışan Mehmet Salih Örenli isimli köylü ise, dayanışmanın ve ortaklaşmanın önemine değinerek, “Bizler uzun bir süredir bu yönlü çalışmaları yürütüyoruz aslında. Ancak köy halkına konut yapma konusunda büyük bir destek gördük ve bunu geliştirme kararı aldık. Sadece ev yapımlarında değil tarlada da birlikte çalışıyoruz, sırasıyla herkesin otunu buğdayını taşıyoruz. Kendi aramızda bir güven ve dayanışma oluşturduk” diye konuştu.

...