Özgür Gündem’in kapatılması Van’da protesto edildi

Van’da özgür basın çalışanları Özgür Gündem’in kapatılmasını, gözaltı ve baskıları düzenledikleri kitlesel basın açıklamasıyla protesto etti.

Özgür Gündem'in kapatılmasına karşı Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) ve özgür basın çalışanları tarafından Sanat Sokağı'nda basın açıklaması düzenlendi. Eyleme HDP İl Eş Başkan Vekili Yakup Ataş, DBP il eş başkan vekilleri Metin Kutaz, Nazmiye Acar, EMEP Van İl Başkanı Hayrettin Alan, ilçe belediye eş başkanları, KJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile HDP-DBP il ve ilçe örgütleri katıldı. Eylemde, "Özgür basın susturulamaz" ve "Boyun eğmeyeceğiz" yazılı pankartlar da açıldı.

‘HALKIN GERÇEKLERİ ÖĞRENME HAKKI ENGELLENEMEZ’

ÖGC Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Oruç, halkın gerçekleri öğrenme hakkının engellenmeye çalışıldığını, Özgür Gündem'in kapatılmasını kınadıklarını ifade etti.
DBP Van İl Eş Başkan Vekili Nazmiye Acar da özgür basının oynadığı rol ve misyonun oldukça tarihi olduğunu ve bunu '90’lı yıllarda da yaşadıklarını kaydetti. Tüm bombalamalar, baskılar , faili meçhuller ve işkencelere rağmen özgür basının gerçeklerden taviz vermeyerek daha da güçlendiğini kaydeden Acar,  son olarak yapılan baskınları ve kapatmayı bir kez daha kınayarak, tüm demokratik kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.

‘DARBE GİRİŞİMİ SONRASI ÜLKE ÇIKMAZA SÜRÜKLENMİŞTİR’

Eylemdeki basın açıklamasını ise JINHA Muhabiri Dilan Babat okudu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

“15 Temmuz'dan itibaren OHAL ve KHK kapsamında onlarca basın-yayın kuruluşuna el konulmuş ve gazeteciler gözaltına alınıp tutuklanmıştır. Darbe sonrası demokrasi söylemi ile ülke bir çıkmaza sürüklenmiştir. Son olarak 16 Ağustos'ta İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Özgür Gündem gazetesine kapatılma kararı verilmiştir. Sürekli basın özgürlüğünden bahseden AKP iktidarı hukuksuz bir şekilde Özgür Gündem gazetesinin sesini kesmek istemiştir. Gazeteye yapılan polis baskını sonrası aralarında gazeteyle dayanışmaya gelenlerin de bulunduğu 24 gazeteci darp edilerek gözaltına alınmış, gazete binası hiçbir gerekçe gösterilmeden, hukuksuz bir şekilde mühürlenmiştir.”

'KATLİAMLARA RAĞMEN TAVİZ VERMEMİŞTİR'

'90'lı yıllarda muhabirleri ve yazarları katledilmiş, gazete binaları bombalanmış, yine sansür ve kapatmalarla sürekli karşı karşıya kalmıştır. Özgür Gündem gazetesi tüm bu yönelim ve baskılara boyun eğmeyerek Gurbetelli Ersöz'ün, Musa Anter'in Kürt halkına ve halklara bıraktığı miras ve halkların sesi olarak 'Gerçekler karanlıkta kalmayacak' şiarıyla yayın hayatını sürdürmüştür. Özgür Gündem gazetesi tüm baskılara rağmen en zorlu dönemlerde bile çalışmalarına ara vermemiştir. Özgür Gündem, halkın haber alma hakkı uğruna büyük bedeller vermiş, onlarca çalışanları katledilmiş, yüzlercesi gözaltına alınmış, onlarcası yıllarca mahpuslarda kalmıştır. Yine yüzlerce defa sansürlenmiş ve kapatılmıştır. Buna rağmen gerçekleri yazmaktan taviz vermemiştir."

ÖZGÜR GÜNDEM'E SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

Açıklamada, kapatma kararından vazgeçilmesi ve Özgür Gündem çalışanlarının derhal serbest bırakılması istenirken, "Sonuna kadar Özgür Gündem'in yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Cemiyet olarak bütün meslektaşlarımızı, demokratik kitle örgütlerini ve tüm gazete okurlarını Özgür Gündem Gazetesi'ne sahip çıkmaya ve Özgür Gündem'in sesi olmaya davet ediyoruz" diye kaydedildi.