PKK’den şehit Bawer Botan için başsağlığı mesajı

PKK Şehit Aileleri ile Dayanışma Komitesi, 5 Kasım 2021’de hastalığı nedeniyle şehit düşen TEV-ÇAND emekçisi Bawer Botan’ı (Ehmed Tahir) andı.

Yazılı bir açıklama yapan PKK Şehit Aileleri ile Dayanışma Komitesi, kültür hareketi TEV-ÇAND çalışmalarında yer alan Bawer Botan’ın hem savaşarak hem de sanat icra ederek Kürdistan özgürlük mücadelesine hizmet ettiğini kaydetti.

Hastalığı nedeniyle Rojava’ya giderek tedavi gören Bawer Botan’ın 5 Kasım 2021’de bir hastanede şehadete ulaştığını belirten Komite, “Bawer Botan yoldaşın şehadeti partimiz, yurtsever halkımız ve yoldaşları için yeri doldurulamaz bir kayıptır. Yoldaş Bawer ve onun şahsında tüm devrim şehitlerini saygı ve minnetle anıyor, özgür Kürdistan ideallerine bağlılık sözü veriyoruz” dedi.

Açıklamada Bawer Botan’ın 1975 yılında Siirt’in Eruh ilçesinde dünyaya geldiği belirtildi.

“Gabar’ın eteklerinde Botan’ın asil kültürü ile büyüdü” diyen Komite, Bawer Botan’ın daha çocuk yaşlarda “düşman gerçeği, Kürdistan özgürlük mücadelesi ve Önder Apo’nun fikirleri” ile tanıştığını kaydetti.

Bawer’in 1990’lı yıllarda genç yaşlarda PKK saflarında yer aldığını ifade eden Komite, “Bir süre sonra işgalci Türk devleti tarafından esir alındı. Zindan süreci Bawer yoldaşta derinleşen direniş ruhunu zayıflatmadı. Aksine bu süreci Önder Apo gerçeklii, Kürdistan gerçekliği ve soykırımcı düşman gerçekliğini anlamak için fırsata dönüştürdü” dedi.  

Bawer Botan’ın zindandan çıktığında yeniden yönünü özgürlük dağlarına verdiğini belirten Komite, “Uzun yıllar Önder Apo’nun felsefesi ile bir derviş gibi Botan, Zap, Xinêrê, Garê ve Zagrosların tümünde başarılı bir gerillacılık yaptı” diye ekledi.

Bawer Botan’ın müzik, sinema ve edebiyata olan ilgisine de vurgu yapılan açıklamada,  “Sanat yoluyla devrimde büyük adımlar atılabileceğine ikna oldu (…) Bawer yoldaş tüm devrimci yaşamında yenilenmeyi esas alıyordu” ifadeleri yer aldı.

Bawer Botan’ın uzun süre Edebiyat Komitesi’nden büyük emekler verdiğinin kaydedildiği açıklamada, şunlar belirtildi:

“Şilan Baqî Edebiyat Okulu’nun başarılı bir öğrencisi oldu. Bu alanda yaptığı birçok eserle savaş edebiyatı ve sanatının gelişmesine büyük katkı sağladı. Yazdığı birçok roman, macera, oyun, senaryo var. ‘PKK Romanı’nın yazımında da emek sahibi oldu.  ‘Umut Işığı Apo’ (Roniya Hêviyê Apo) isimli ikinci kitabı büyük bir dikkatle yazdı. Ayrıca devrim edebiyatının ve sanatının gelişmesinde daha birçok eser hazırlayarak geleceğe büyük katkı sağladı. ‘Hilhatina Rojê De Zap’ ve ‘Gulekê Bidin Dayîka Min’, onun yazdığı kitaplardan bazılarıdır. Ayrıca Kürt sinemasının gelişmesi için çaba sarf etti. En son hem bir dizinin senaryosunu yazıyordu hem de dizinin çekimleriyle ilgileniyordu.

Bawer Botan yoldaş, hayati tehlike oluşturan bazı hastalıklarının tedavisi nedeniyle bir süredir Rojava'da yaşıyordu. Kürdistan Devrimi'nin sanat ve edebiyatının gelişmesi için birçok projesi vardı. Hastalığına rağmen Önder Apo'nun paradigmasını, PKK öncülüğünde gelişen Özgür İnsanlık Devrimi'ni hep daha iyi anlamaya çalıştı. Ürettiği çalışmalarla ülkenin geleceği için büyük umutlar veren Bawer Botan yoldaşımızın şehadetinden dolayı derin üzüntü duymaktayız. Üzüntümüzü özgürlük mücadelesinin başarı duygusuna dönüştürecek ve bu gerçeklikle yaşayacağız. Bu temelde, yurtsever halkımıza, Bawer yoldaşımızın değerli ailesine ve devrimin edebiyat ve sanatının gelişmesi için emek vermiş çevrelere başsağlığı diliyoruz. Şehitlerimizin hayallerini mutlaka gerçekleştireceğiz, devrimi tüm ölümsüz şehitlerimize ve ilerici insanlığa armağan edeceğiz.”