‘PKK ruhumu özgürleştirdi’

2014 yılında gerilla saflarına katılan Rojhilat Kürdistanlı Dr. Rojwan Welat, “4 aylık eğitimden sonra PKK ideolojisini daha iyi tanımaya başladım” dedi.

1969 Rojhilat Kürdistan doğumlu Dr. Rojwan Welat, 2014’te PKK’ye katılımıyla hareketine katılımıyla değişen hayatını ANF ile paylaştı.

Evli ve 2 çocuk sahibi olan ve 1986 yılından bu yana PKK’yi tanıyan Dr. Rojwan Welat, katılımını asıl etkileyen olayın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen komplo olduğuna dikkat çekti. Ayrıca yönetmenliğini Kürdistan dağlarında gazetecilik yaparken yaşamını yitiren Halil Dağ’ın yaptığı bir gerilla mücadelesini konu alan Beritan filminin de kendisi üzerinde önemli etki yarattığını ve tüm bunların katılım sebebi olarak öne çıktığını belirtti.

‘SORGULAMALARIM YAŞAMIMI DEĞİŞTİRDİ’

Yaşamında derin sorgulamalara götüren durumları ise Welat şöyle değerlendirdi: “Önderlik 1999’da komplo ile yakalanınca o dönem gerçekleştirilen eylemlerde Rojhilat’ın Sine şehrinde 35 yurtsever şehit düşmüştü. Bu durumdan çok etkilenmiştim. Bundan sonraki yaşamım sürekli sorgulamakla geçiyordu. Önderlik kitaplarını okuduğum için 6 ay zindanda yattım. Bu süreçte Önderliği daha yakından tanıma şansım oldu. En azından daha iyi yoğunlaşabildim. Ve bundan sonraki yaşamımın nasıl olacağı yönünde karar aldım. Tabii ki kararım PKK yaşamı yönünde idi. Bir de Beritan filmini izlemiştim PKK’deki kadın gerillaların direnişleri de beni mücadeleye çeken sebepler arasındaydı.”

‘İNSANLIĞIN FARKINA VARDIM’

PKK’de farklı duygular ile tanıştığını ve manevi olarak özüne döndüğünü belirten Welat anlatımlarına şöyle devam ediyor: “Hapisten çıktıktan sonra da Önderliği okumaya devam ediyordum. Fakat tam bir katılım yapmamıştım. Doktorluk yapıyordum. Uzun süre böyle devam etti. Ta ki Kobanê dönemine kadar. O dönemde Avrupa’ya gittim. Kobanê savaşı günleri kendimi vicdanen çok rahatsız hissediyordum. Sanki ülkeme karşı ihanet etmişim hissine kapılmıştım. O yaşamımı beğenmedim. 2014’te Kobanê’ye geçtim. Kobanê savaşı bitince mücadeleme dağda devam etmek istedim. Doğrusu o zamandan sonra ruhumun özgürleştiğini hissettim. Farklı bir yaşam gördüm orada. İnsanlığın, yoldaşlığın maneviyatın farkına vardım. Anladım ki kimse burada kendi çıkarı için yaşamıyor. Burada gördüğüm 4 aylık eğitimden sonra PKK ideolojisini daha iyi tanımaya başladım. PKK yaşamı içerisinde fedakarlık, yoldaşlık çok önemli manevi değerlerdir.”

‘KANIMIN SON DAMLASINA KADAR…’

Katılmadan önce bir doktor olan Welat, gerillanın dağ alanına gittikten sonra da oradaki gerillalara sağlık konusunda yardımcı oluyor, eğitimler veriyor. Yaklaşık bir yıl boyunca sağlık eğitimleri veren Welat bu süreçte yaşadığı duyguları; “Benim için çok önemli bir süreçti” diye değerlendirdi.

“Her geçen gün bu yaşamdan daha farklı bir tecrübe ediniyorum. Daha önce neden gelmediğim için çok pişmanım neden daha genç katılmadım, şu anda ağır bir savaş durumu yaşanıyor. Bu dönemde sadece ideolojik olarak bakmak yetmiyor. Fiziki savaşı arttırmak çok önemlidir. Çünkü Kürt halkına imha ve inkarı dayatan bir düşman var. Buna karşı göğüs göğüse savaşmak gerekiyor. Ben de savaş alanında hem çatışmalara katılıyorum hem de yaralanan gerillalar olursa tedavilerini yapıyorum” diyen Welat, bundan sonra da yaşamı ve gücü yettiğince gerilla yaşamına daha güçlü katılıp, kanının son damlasına kadar mücadelesini sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

...