Qelqeli'de binler Newroz'u kutladı

Van'da Qelqeli'de halk direniş bayramı olan Newroz'u kutladı.


 Van'ın Qelqelî (Özalp) ilçesinde Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı. Yoğun kar yağışı ve soğuk havaya rağmen Atatürk Caddesi'ni dolduran halk Newroz ateşiyle ısınırken, "Bijî Serok Apo", "Bê serok jiyan nabe" ve "Bijî berxwedana Gever" sloganları ile özgürlük ve direniş bayramını karşıladı. Newroz kutlamalarına HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, HDP ve DBP ilçe yönetimleri ile ilçedeki sivil toplum temsilcileri de katıldı. 

Kadınların yöresel kıyafetler, erkeklerin ise şal û şepik ile katıldığı Newroz'da devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını HDP Qelqelî Eşbaşkanı Recep Ceylancı yaptı. Kürdistan kentlerindeki özyönetim direnişlerini selamlayan Ceylancı, "Gever, Sur, Silopi Cizre demek Qelqelî demek. Kanımızın son damlasına kadar bu direnişe sahip çıkacağız ve direnişi büyütmeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım ise, "Mazlum Doğan nasıl ki direniş ateşini büyütmüşse Mehmet Tunç da Cizre'de bedenini siper ederek bu direnişe direniş katmıştır" sözleriyle özyönetim direnişini selamladı. 2016 Newroz'unun Kürdistan için final olduğunu söyleyen Yıldırım, "Başarıya ulaşıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. 2017'ye artık özgür Kürdistan'ın inşası ile gireceğiz" şeklinde konuştu. 

Yıldırım'ın konuşmasının ardında büyük bir coşku ile yakılan Newroz ateşinin etrafında halk direniş ve özgürlük halayına durdu. 

Newroz MKM sanatçıları Fikret Goyi ve Kevser Colemêrg'in ezgileri eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu.