Saray faşizmi protesto edildi, Amed selamlandı

AKP/Saray'ın, Amed Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'yı gözaltına alması ve soykırımcı uygulamalara başvurmasına dönük protestolar sürüyor. Amed'deki direnişi selamlayan kitleler, her gün sokaklarda olacağını duyurdu.

VAN

Van'da KJA öncülüğündeki protesto eylemi, İpekyolu ilçesinde bulunan Sanat Sokağı'nda düzenlendi. Eyleme, HDP, DBP üye ve yöneticileri, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, ilçe belediye eş başkanları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çevrede bulunan esnaf da katıldı.
Eylemde KJA bileşenleri adına konuşan Serap Güvenç, tüm kadınlara Kışanak şahsında kadın iradesine sahip çıkma çağrısında bulundu. Güvenç, şöyle konuştu: "Kürt siyasetinin gücünü zayıflatmak ve dağıtmak istiyorlar. OHAL sınır dışında işgal savaş politikalarıyla sürdürülürken içeride halkı hedef alan saldırı politikaları ile yürütülüyor. Özgürlüğü için direnen ve iradesine sahip çıkan kadınlar darp edilerek yerlerde sürüklenirken, şort giydiği bahanesiyle kadını tekmeleyen ve şiddet uygulayan erkek eril yargı tarafından adeta sırtı sıvazlanarak serbest bırakılıyor. Biz kadınlar eşit temsiliyet hakkımız başta olmak üzere irademiz ve kazanımlarımızı hedef alan hiçbir saldırıya izin vermeyeceğiz."
HDP  Milletvekili Botan ise, Kışanak ve Anlı'nın bir an önce serbest bırakılmasını isteyerek, şunları söyledi: "AKP'nin politikaları eşitlik değildir. Her yönüyle halklar arasında kutuplaşma giderek açılıyor. Halklar düşman konuma getirilmeye çalışılıyor. Son olarak partimize ve seçilmişlerimize karşı yapılan bu saldırılar ise bunun bir parçası. Artık ok yaydan çıkmak üzere. Her zaman birleştirici rolümüzü oynamaya çalıktık ama sokakları da faşizme teslim etmeyeceğiz."

IĞDIR

Iğdır'da da Kışanak ile Anlı'nın gözaltına alınması protesto edildi. DBP İl Örgütü binası önünde bir araya gelerek basın açıklaması yapmak isteyen HDP Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu kitle, polisler tarafından valilik kararı gerekçe göstererek engellenmek istedi. Ancak engellemeye tepki gösteren Yıldırım ile polisler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
Engellemelere rağmen yapılan açıklamada konuşan Yıldırım, eş başkanlar Anlı ve Kışanak'ın gözaltına onursuzluk olduğunu söyleyerek, "Bu faşist zihniyete sahip AKP hükümetinin tutumunu lanetleniyoruz" dedi

AĞRI

Gözaltılar, Ağrı'nın Diyadin ilçesinde de DBP İlçe Örgütü binasının önünde yapılan basın açıklamasıyla kınandı. Eyleme, HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk de katıldı. 
Protesto eylemi sırasında konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Ercan Taştan, eş başkanların gözaltına alınmasını kınayarak, "Kürt halkının üzerinde baskı politikaları uygulayanlar, kirli savaş hesapları yapanlar bir gün Kürt halkının demokratik direnişi önünde diz çökecek" dedi.
Kürt halkına yönelik hukuksuz uygulamalar devam ettiği sürece sokakta olacaklarını söyleyen Taştan, gözaltına alınanların tamamının serbest bırakılmasını istedi. 

ADANA 

HDP Adana İl Örgütü tarafından İnönü Parkı'nda gerçekleştirilen protesto eylemine HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDK, Halkevleri, EMEP ve çok sayıda kişi katıldı. "Halkın iradesi teslim alınamaz" ve "Haksızlığa, hukuksuzluğa ve OHAL'e karşı direnmek haktır" pankartı açılan açıklamada sık sık, "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. 
Basın açıklamasını okuyan HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, dün olduğu gibi bugün de zulme karşı demokratik direnişi sürdürüp, sokaklarda olacaklarını kaydetti. Tural, bütün demokrasi güçlerine ise Tural, "Faşizme karşı omuz omuza mücadele etmeden dünyanın hiçbir yerinde kazanılmamıştır" sözleriyle mücadele çağrısında bulundu.
HDP Adana Milletvekili Beştaş ise, AKP'nin darbe girişimini fırsata çevirip, kendisi gibi düşünmeyen bütün kesimlere savaş açtığını söyledi. Artan siyasi soykırım operasyonlarına değinen Beştaş, bu baskılara rağmen alanlarda olup, faşizme karşı omuz omuza mücadele edeceklerini kaydetti. Özgür basına yönelik baskıları da hatırlatan Beştaş, AKP'nin muhalif tüm basın ve yayın organlarının sesini kestiğini aktardı. Beştaş, halkın haber alma hakkının gasp edildiğini kaydetti. 

MARDİN

Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın halen gözaltında tutulmalarının protesto edildiği bir diğer kent ise Mardîn oldu. Mardîn Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleştirilen protestoya Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay ve belediye yöneticileri, DBP PM üyeleri, DBP, HDP il ve ilçe yöneticileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile belediye personeli katıldı. 
Sık sık " Baskılar bizi yıldıramaz", "Direne direne kazanacağız" sloganları atan kalabalık, ıslık ve alkışlarla DBP'li belediyelere yönelik uygulamaları protesto etti. 
Eylemde konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, şunları söyledi:
"Bu siyasi mücadele bizlerle var olmamıştır. Kırk yıllık bir mücadelenin bir kazanımıdır. Özellikle eş başkanlığa yönelik yapılan yönelimler kırk yılık kadın mücadelesine yönelik yapılan bir saldırıdır. Bizler bunu bu şekilde algılıyoruz. Ve bizler asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Gerek kadın mücadelesi, gerek Kürt siyasi hareketinin mücadelesi ve halkların birlikteliği mücadelesi devam edecektir. Bu köklü bir mücadeledir. Bu halkların birlikteliği kardeşliği mücadelesidir. Biz ezilen bütün halklar bu siyasi hareketle birlikte kendimize var olma alanı bulduk ve bundan vazgeçmeyeceğiz. Bunun bilinmesi ile birlikte kayyımlar geri alınıp, bütün arkadaşlarımız görevlerine iade edilene kadar eylemselliklerimiz devam edecektir." 
Eylemde, DBP PM Üyesi Perihan Ağaoğlu da konuştu. 
Ağaoğlu, 7 Haziran öncesi ve şimdiye kadar Türkiye'de demokrasi ve eşitliğin teminatı olan HDP ve DBP'ye yönelik hükümetin ısrarla yapılan saldırılarını ve Kürt halkının iradesini kırmaya yönelik yapılan saldırıları asla kabul etmeyeceklerini söyledi. Eğer bir ülkede hukuk ve demokrasiden bahsedildiği takdirde iş başında olan DBP'li belediyelere yönelik yapılan saldırılara derhal son verilmesi gerektiğini ifade eden Ağaoğlu, iş başında olan arkadaşlarının seçimle orada olduğunu ve ancak seçimle böyle bir şeyin gerçekleşebileceğinin bilinmesi gerektiğini ifade etti. 
Ağaoğlu, Kürt halkının artık kendi hukukunun nerede başlayıp nerede bittiğini çok iyi bildiğine dikkat çekerek "Amasız ve fakatsız hiçbir şekilde seçilmiş olan belediyelerimize, halkın iradesi olan belediyelerimize atanan kayyumları tanımayacağız. Önceden olduğu gibi bugün de yarın da ve her zaman alanlarda demokratik hakkımızı savunmak için hazır bulunacağız. Eğer Ortadoğu ve Türkiye'de istikrarın sağlanması düşünülüyorsa bu Kürt halkını göz ardı ederek bunun gerçekleşmeyeceğini hükümet bilmelidir" şeklinde konuştu.

DERSİM

Dersim Emek ve Demokrasi için Güçbirliği üyeleri de Dersim Belediyesi önünde bir araya geldi. Dersim Belediyesi eş başkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul ile HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü'nün de aralarında bulunduğu grup, belediye önünde oturma eylemi yaptı. 
Eylemde, "Direne direne kazanacağız" ve "Diren Amed, Dersim seninle" sloganları atıldı.
Eylemde konuşan Önlü, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin başarılı olması halinde yaşanacakları şu an yaşadıklarını dile getirdi. Bugün yapılanların yarım bırakılan darbeyi tamamlamak olduğunu vurgulayan Önlü, dün Tunceli Valiliği'nin basın açıklaması ve demokratik hakların kullanılmasını engelleyen bir yasağa imza attığını söyledi. Önlü, "Belediyelere kayyum atanıyor. Kamu emekçileri, muhalif basın hepsi kapatıldı. İlimizde dün Vali bir açıklama yaptı. Bundan sonra bu ilde basın açıklaması, demokratik hak talebinin yapılmayacağını, tümünü kendi iznine bağladığını söyledi. Bu bir darbedir. Darbenin ötesinde valinin bu yaptığı açıklama tüm kurumlara kayyım atamadır. Bütün kurumlara ne yapılacağını, neye tepki gösterip göstermeyeceğini söylüyor" dedi.
Önlü, uygulamalara karşı halkın alanlarda olacağını ve kimseyi mağdur etmeden eylemlerini yapacağını söyledi.
Dün Tunceli Valiliği, basın açıklamalarını 24 saat önce bildirme şartı getirmiş, oturma eylemi dahil diğer tüm eylem ve etkinlikleri yasaklamıştı ancak halk yasağı tanımadı.