Silvan'da tecrit ve cezaevlerindeki işkence protesto edildi

HDP, DBP ve TUAY-DER, Silvan'da İmralı tecridini ve cezaevlerindeki işkenceci uygulamaları protesto etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Amed'in Bismil ilçesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve cezaevlerinde yaşanan işkencelere dair açıklama yaptı. HDP İlçe Örgütü binası önünde yapılan eyleme çok sayıda tutsak ailesi de katıldı.

'ADALET VE BARIŞ İÇİN TECRİT KALKMALI'

HDP Silvan İlçe Eşbaşkanı Şenol Çapan, cezaevlerinde halen bin 605 hasta tutsağın bulunduğunu hatırlattı. İmralı'daki tecridin tüm cezaevlerine yayıldığını belirten Çapan, tecridin son bulmasının ülke barışı ve adaleti için gerekli olduğunu vurguladı. Çapan, şöyle dedi: "Tahliye kararı verilmesine rağmen infazları yanan, cezası bitmesine rağmen bırakılmayan tutsaklar var. Bu uygulamalar bilinçli ve siyasidir. Tutsaklara ait eşyalara el konulması, telefon haklarının verilmemesi, görüş yasakları gibi birçok uygulamaya maruz kalıyorlar. Hasta tutsaklara ilaç verilmiyor, ameliyat olması gerekenler tedavi edilmeyip, hastaneden geri gönderiliyor. Buna direnen tutsaklara ‘sizi bitireceğiz’ diyorlar. Peki neden?”
“İmralı üzerindeki tecrit başta olmak üzere tüm tecrit politikalarına son verilmeli" çağrısı yapan Çapan, Mehmet Emin Özkan ve Aysel Tuğluk gibi tüm hasta tutsakların serbest bırakılması ve tedavilerinin yapılmasını istedi.

DOKUNULMAZLIĞIN GASP EDİLMESİNE TEPKİ

HDP İlçe Eşbaşkanı Halime Söner ise HDP Amed Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının gasp edilmesine işaret ederek, "1994 yılından bu yana Kürtlerin iradesi bir türlü tanınmadı. Daima Kürtlerin iradesi ortadan kaldırılmaya çalışıldı. Dün de Kürtlerin iradesi olan Semra Güzel’in dokunulmazlığı kaldırıldı. Güzel, Kürtlerin iradesidir ve öyle de kalacak. İrademizin arkasındayız" diye konuştu.
Açıklama, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganlarıyla son buldu.