Şırnak'a girişler hâlâ yasak

Şırnak'ta 2 buçuk ay önce "operasyonlar bitti" denilmesine rağmen kente girişe dönük yasak sürüyor.

Şırnak'ta 14 Mart'ta ilan edilen 'sokağa çıkma yasağı' ile birlikte başlatılan soykırım saldırılarının üzerinden 160 gün geçti. Ancak kente dair yasak kararı hâlâ uygulamada. Halkın büyük bir bölümü kentten göçertilmiş, bunlardan bir bölümü çevredeki köy ve yaylalarda kurdukları çadırlara yerleşmişti.

YPS güçleri ile yaşanan çatışmalarının ve verilen ağır kayıpların ardından 3 Haziran günü yapılan açıklamada, "kentteki operasyonların noktalandığı" belirtilmişti. Ancak buna rağmen, geçen 2 buçuk ayı aşkın süre içerisinde kentteki ev ve işyerlerinin yıkımına devam edildi.

Çatışmalarda hasar gören ev ve iş yerlerinin yanı sıra sağlam durumdaki yapılar da kentin bütünüyle haritadan silinmesine dönük amaçla yıkılmaya başlandı. 

MÜTEAHHİTLER İÇİN Mİ?

Cizre, İdil ve Silopi gibi öz yönetim direnişlerine sahne olan diğer merkezlerde çatışmaların son bulması sonrası alınan yasak kararları kısmi ya da bütünüyle kaldırılsa da bu durum, Şırnak için geçerli olmadı. Yasağın müteahhitlerin yıkım çalışmalarına rahat bir şekilde devam edebilmeleri için kaldırılmadığı düşünülüyor.

Kentin 7 mahallesinin büyük bir bölümünün yerle bir edildiğini gösteren fotoğraflar da yansıdı.

Soykırımcı saldırılar sırasında korucularla birlikte evler talan edilmiş, ev eşyaları farklı kentlere götürülerek satılmıştı. Yıkımlarda elde edilen demirlerin de Adana'ya satıldığı belirlenmişti.