‘Şırnak halkı çadırların yıkılmasına rağmen toprağını terk etmedi’

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, "1 yılı aşkındır Botan halkı tüm saldırılara rağmen ayakta durarak kirli politikalara karşı direnmiştir. Bu direniş AKP hükümetinde ve Cumhurbaşkanında yok etme öfkesine dönüşmüştür” dedi.

Şırnak’ta 14 Mart'tan bu yana "sokağa çıkma yasağı" sürerken, halkın toprağını terk etmemek için aylardır kaldığı çadırlar polisler tarafından yıkıldı. Aylardır her türlü zulmü gören Şırnak halkının direnişini anlatan HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, halkın topraklarını terk etmemekte kararlı olduğunu söyledi.  

90’lı dönemlerde de Şırnak halkını göçertmek amacıyla Şırnak’ın boşaltıldığına dikkat çeken Birlik, Kürt karşıtlığı zihniyetin değişmediğini vurguladı. Bugün de Kürt halkına dönük saldırıların direniş sonucu boşa çıkarıldığını belirten Birlik,  devletin Şırnak özelinde örgütlü ve bir arada direnen halka saldırdığını söyledi. Birlik,  “Şu anki hedef Şırnak’ı boşaltarak insansızlaştırmaktır. Şırnak halkını toprağından çıkarıp Türkiye’nin dört bir tarafına dağıtarak soykırım politikasını hayata geçirmek istiyorlar. 1 yılı aşkındır Botan halkı tüm saldırılara rağmen ayakta durarak kirli politikalara karşı direnmiştir. Bu direniş AKP hükümetinde ve Cumhurbaşkanında yok etme öfkesine dönüşmüştür” dedi.
 
‘ERDOĞAN İNTİKAM DUYGUSUYLA ŞIRNAK HALKINA SALDIRIYOR’
 
Kumçatı’da kurulan çadırların Botan’da yaşanan direnişin bir devamı olduğunu kaydeden Birlik, çadırlarda Şırnak halkının direnişini sürdürdüğünü ve bu durumun hazmedilmediğini belirtti. Şırnak’ın ilçe olması için bir tartışmanın başlatıldığını aktaran Birlik, her ne kadar parlamentoda onaylanmamış olsa da bu konunun kapanmış olmadığını hatırlattı. Birlik, “Hükümet Şırnak’ın ekonomisini bitirmek amacıyla ilçe projesini şuan bir köşeye bırakmıştır. Halkın direnişi ilçe tartışmasına bir nebze de olsa engel oldu. 2009-2010 yılları arasında Cumhurbaşkanı Şırnak’a geldiğinde halk topyekûn tepki göstermişti. Bunun üzerine Erdoğan birçok açıklamasında kendisine yapılan bu tepkiyi unutmayacağını söylüyordu ve bugün intikam duygusuyla Şırnak’a saldırıyor” diye belirtti. 
 
‘ŞIRNAK HALKI YENİ YAŞAMI KENDİSİ ÖRECEKTİR’
 
Siyasetin önünün kapatılarak büyük katliamlara imza atılmak istendiğine vurgu yapan Birlik, Kürt halkının öz yönetim direnişiyle daha önce hayata geçirilmek istenen planları ertelediğini söyledi. Birlik, Cizre Halk Meclisi Eşbaşakanı Mehmet Tunç’un direniş "Diz çökmedik, çökmeyeceğiz" cümlesine dikkat çekerek şunları söyledi: "Şırnak halkı ve tüm Kürdistan halkı Mehmet Tunç’un o sözünün arkasında dimdik şekilde duruyor. Şırnak, İdil ve Cizre halkının direnişten vazgeçmeye niyeti yoktur. Bu kararlılık hükümeti çileden çıkarıyor. AKP’nin TOKİ adı altında hayata geçirmek istediği projeye karşı halkın tavrı nettir. Şırnak halkı sokakta da kalsa o evlere gidip oturmayacaklarını vurguluyor. Hükümet bu proje noktasında sıkışıp kalmıştır ve hareket edememektedir. Şırnak ranta kurban edilmeyecektir ve bunun için bizler direnişte olacağız. Halkın kararının alınmadığı bir projeye karşı öfke büyüktür. Bizler dahi yakın ilçelerde ev ayarlamamıza rağmen halk ‘Biz buradan gitmeyeceğiz’ dedi. Halkın talebi etrafında kenetlenerek, yasağın biran önce kaldırılması gerektiğini vurguluyoruz. Şırnak halkı kendisine yaşatılan vahşeti asla unutmayacaktır ve yeni yaşamı kendisi örerek hükümete papuç bırakmayacaktır” diye kaydetti.