Şırnak'ta kontrol noktaları bekçilere teslim edildi

Kürdistan'da devam eden savaşta binlerce kayıp veren devlet, kayıplarını gizlemek için bekçi alımı yaparken, daha önce gerçekleştirilen saldırılar sonucu yüzlerce asker ve polisin öldüğü kontrol noktalarına bekçileri yerleştirmiş durumda.

Kürdistan'daki öz yönetim ilanlarında yerel kaynakların verdiği bilgiler göre binlerce resmi açıklamaların verdiği bilgiye göre ise yüzlerce asker, korucu ve polis ölürken, devlet bu kaybı yeni, polis, asker, korucu ve bekçi alımı ile kapatmaya çalışıyor. Yasak ve talanın 233 gündür sürdüğü Şırnak ile ilçeleri Silopi, Cizre’de devreye sokulan bekçi alımı aşiretler üzerinden yürütülürken, 5 ilde 2 bin 394 bekçinin alınması bekleniyor. Şırnak'a alınacak bekçilerin 205'i merkez, 205'i Cizre, 155'i Silopi, 60'ı İdil, 30'u Beytüşşebap, 30'u Uludere ve 30'u da Güçlükonak emniyet müdürlüklerinde görevlendirilecek.

ASKER VE POLİSİN ÖLDÜĞÜ YERE BEKÇİ BIRAKILIYOR

Yazılı ve sözlü sınava tutulması gereken ancak aldıkları 6 aylık bir eğitim ile kendilerine silah verilen bekçiler Kürdistan'da daha önce defalarca hedef alınan ve yüzlerce asker ile polisin öldüğü kontrol noktalarına bırakılırken, kendilerine zırhlı yelek bile tahsis edilmiyor. Daha önce okul, hastane gibi devlet kurumlarında çalışan ve ani bir karar ile kendilerine gönderilen bir yazı ile mahalle bekçiliği görevi verilen bekçilerin itiraz etme hakkı bile tanınmıyor. Mahalle bekçisi olması gereken bekçiler riskli olarak görülen kontrol noktalarında, polis lojmanlarının önünde görevlendirilmiş olması dikkat çekerken, bunun altından yatan gerçeğin devletin polis ölümleri yerine bekçileri üne sürdüğü.

Mahalle bekçisi olarak alınan yalnız daha sonra hukuksuz bir şekilde arama noktalarına alınan bekçiler daha çok AKP'ye yakın veya korucu ailelerinden seçilirken, aynı zaman da kontra görevi gördükleri de öğrenildi.