Şırnak'ta yıkımı yapan şirket halkın eşyalarını da yağmalıyor

HDP Milletvekili Leyla Birlik, halkın sokulmadığı ve sokağa çıkma yasağının sürdüğü Şırnak'ta evleri yıkan müteahhit şirketin, evlerdeki eşyalara el koyduğunu söyledi. Halkın göç ettirilerek kentin tamamen boşaltılmak istendiğinin altını çizdi.

Şırnak'ta sokağa çıkma yasağı, çatışma olmamasına rağmen 8 aydır sürüyor. Çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan halkın geriye dönüşüne izin verilmezken, evlerindeki eşyalarını almaları da engelleniyor.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş bugünkü grup toplantısında Şırnak'taki yıkım ile ilgili çok önemli bir bilgiyi gündeme getirdi. Demirtaş'ın verdiği bilgiye göre, Şırnak'taki yıkım işini alan şirket ihaleyi para karşılığı değil, eşya karşılığında aldı. Demirtaş, "Çıkan eşyalar yıkanların olacak. İnsanların eşyaları ganimet olarak görülüyor" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik de, ailelerin evlerindeki eşyalarını almalarının engellendiğini belirtti, "Bu durumda olan o kadar çok aile var ki. Babamın evi de yıkıldı, onlar da eşyalarını alamadılar" diye konuştu.

Kentteki son durumu anlatan Birlik, "Haziran ayından bu yana kentte çatışma yok. Ancak sokağa çıkma yasağı hala kaldırılmış değil. Kentte bir güvenlik sorunu da yok. Geçtiğimiz günlerde Vali, atadığı kayyumlarla kent merkezinde toplantı yaptı. Ancak buna rağmen sokağa çıkma yasağını kaldırmadılar ve halkın girişine izin vermediler” dedi.

'HALK EŞYALARI İÇİN BAŞVURDU ANCAK DİLEKÇELERE YANIT BİLE VERİLMEDİ'

Vali Ali İhsan Su'nun "Eşyalarını almak isteyenler bulundukları kaymakamlıklara başvursun" açıklamasını hatırlatan Birlik, şunları söyledi: "Bu açıklamanın ardından halkı, kaymakamlıklara yönlerdik. Aileler, eşyalarını almak için başvuruda bulundu, dilekçe verdi. Ancak bu dilekçelere bir yanıt bile verilmedi. Eşyasını alan çok az aile var. Bunlar da korucu ailesi ya da devlet ile bir biçimde ilişkide olan aileler. Bu ailelerin sayısı yüzü bile bulmuyor. Ancak binlerce aile eşyalarını alamadı. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir görüntü yayınlandı. O görüntüde de eşyalarını almak isteyen bir vatandaşa, görevlilerden biri 'Biz bu eşyaları alma karşılığında bu yıkımı yapıyoruz' demişti. O zaman vatandaş da 'Eşyalarımı almanıza izin vermeyeceğim, içinde eşyalar varken binayı yıkın' diyordu. Ardından da görevli, 'Bu durumda eşyalar enkaz altından çıkartılıp hurdacıya verilecek' demişti. Yıkım, şirkete, eşyalarla birlikte ihale edilmiş. Şu ana kadar 7 bin bina yıkılmış. Dicle, Yeni Mahalle ve Bahçelievler'de daha yıkımlara başlamamışlar. Bu durumda, sokağa çıkma yasağı daha haftalarca sürecek.”

Halkın göç ettirilerek, kentin insansızlaştırılmak istendiğinin altını çizen Birlik, "Bu göçetme politikası, hükümetin, Şırnak'ı ilçe yapma planıyla da bağlantı. Bunun yanı sıra müteahhitler de halkın kente sokulmasını istemiyorlar. Halk gelirse, yıkımları gerçekleştiremeyeceklerini söylüyorlar. Vali zaten halkın kente girmesini istemiyor" dedi.

'TÜM BUNLARIN SORUMLUSU AKP'NİN VALİSİ'

Sokağa çıkma yasağının ilanı da dahil olmak üzere kentte tüm yaşananlardan Şırnak Valisi Ali İhsan Su'nun sorumlu olduğunu belirten HDP Şırnak Milletvekili Birlik, şunları söyledi: "Bu operasyonun başında Vali var. Tüm bu yıkımın sorumlusu AKP'nin valisi. Halkın valisi olsaydı, bugüne kadar çözüm için halka tek bir açıklama yapardı. 8 aydır kendisi ile tek bir görüşme yapamadık. 8 ayda sadece Vali Yardımcısı ile görüşebildim. Geçtiğimiz günlerdeki o görüşmede de 'Halk nereye gidecek?' dediğimde Vali Yardımcısı 'Nereye giderlerse gitsinler. Bu bizi ilgilendirmiyor' yanıtını verdi. Gerçekten de halkın ne olduğu umurlarında değil.”

'ÇADIRLARLA KALANLAR KENTİ BIRAKMAK İSTEMİYOR'

Çadırlarda yaşam mücadelesi veren halkın, kenti bırakmaya niyeti olmadığının altını çizen Birlik, "Çadırlarda yaşayan halkla sürekli bir aradayız. Hiçbirinin kentini terk etmeye niyeti yok, kalmakta kararlılar. Halk bu yapılanların hiçbirini unutmayacak. Tüm yapılanların hesabını sorumluları verecek. 40 yıldır uyguladıkları güvenlik politikaları çözüm olmadı, yine olmayacak" dedi.