Sur için halka çağrı, AKP'ye uyarı

Sur'da katliam girişimine ilişkin basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Amed halkına Sur'a gelme çağrısı yapılırken, AKP de "Halkımızın sabrını zorlama" diye uyarıldı.

Cizre benzeri bir katliam girişimine karşı Sur'da basın açıklaması düzenlendi. Dicle Fırat Kültür Merkezi'nde HDP, KJA, DBP yöneticileri, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve alana gelen çok sayıda kişi Melikahmet Caddesi üzerinde açıklama yaptı. 

ŞİMŞEK: 3 GÜNDÜR İLETİŞİM SAĞLANAMADI

"Bijî berxwedana Sûrê", "Direne direne kazanacağız" sloganlarının atıldığı eylemde konuşan DBP İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, Amed'in kalbi olan Sur ilçesinde 100 gündür devam eden kuşatma ve saldırılarda kullanılan tank, top ve silahlara dikkati çekti. Söz konusu tarih içinde onlarca sivilin yaşamını yitirdiğini, ilçenin tarihi dokusunun tamamen tahrip edildiğini ifade eden Şimşek, "Operasyonun bittiğine dair yapılan resmi açıklamaya rağmen halkın bilgi edinmesi engelleniyor. 2 ayı aşkın süredir yaşamını yitirenlerin aileleri henüz cenazelerine ulaşamamıştır. Bu kabul edilecek bir durum değildir" dedi. 

Şimşek, Sur'da katliam tehdidi altında bulunan sivillerle 3 gündür iletişimin sağlanamadığı bilgisini verirken, şunları kaydetti:

"Kaygımız bir katliamın gerçekleştiği yönündedir. Çünkü operasyonun bittiği yönünde açıklama yapılmadan önce bölgede çok sayıda insanın bulunduğunu biliyoruz ve o insanlarla iletişim kuramıyoruz. Dolayısıyla bir katliamın olduğu ihtimali yüksek. Bunun bir an önce açığa kavuşması için bu bölgenin geçişlere açılması gerekiyor. 

'DİRENİŞİ BÜYÜTEREK BU ALANLARA GİRELİM'

Amed halkı bunu kaldıramaz. Herkes aklını başına alsın, daha fazla Amed halkının sabrını zorlamasınlar! Taleplerimiz gerçekleşene kadar da buradan gitmeyeceğiz. Bütün halkımıza çağrımızdır; halkımız demokratik tepkisini ortaya koymalı; buraya gelip destek vermelidir. Duruşumuzu ve direnişimizi büyüterek bu alanlara girmeliyiz." 

YİĞİTALP: HERKES SUR'A GELSİN

HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp ise 100 günden bu yana sivil yerleşim alanlarının ağır tank ve toplar ile vurulduğunu hatırlatarak, "Sivillerin çıkarılması için girişimlerimiz oldu. 64 insan çıktı ve biri yaşamını yitirdi. Bunların 23'ü çocuktu ve bu çocuklar yurtlara verildi. Bu şekilde aileler cezalandırılarak yıldırılmak istendi. Herkes insani görevini yapmalı ve Sur'a akmalı. İlçeden sivillerin çıkartılması için girişimde bulunduk. Orada sivillerin olduğunu biliyoruz, buna rağmen o alana top atışı yapılıyor. Bizler abluka kalkana kadar burada olacağız ve herkesin de insani görevini yapmasını, Sur'a gelmesini istiyoruz" diye konuştu. 

AİLELERİN EYLEMİ SÜRÜYOR

Bu arada, Sur'da çocukları katledilen ve günlerdir Sümerpark'ta eylemlerini sürdüren aileler, bundan sonra eylemlerini Dicle Fırat Kültür Merkezi'nde sürdürecek. Aileler çocuklarını cenazelerini alana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.