Tuncel: Halkımız darbeye karşı her alanda direnmeli

Amed Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve KJA Dönem sözcüsü Ayla Akat Ata'nın tutuklanmasına ilişkin konuşan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, asıl meselenin Kürt halkını cezalandırma olduğunu söyledi.

Amed Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve KJA Dönem sözcüsü Ayla Akat Ata'nın tutuklanmasına ilişkin DBP Genel Merkez'de basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ile Kamuran Yüksek katıldı. 

İlk olarak konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, “AKP halkın gözünü korkutarak kendi rejimini hayata geçiriyor ve ona karşı olanları da katlederek, tutuklayarak yolunu açıyor. Bu duruma herkes ayaklanarak bu saldırılara karşı sessiz kalmamalıdır. Bu darbeyi kimse kabul etmemelidir. Direnişle bugünleri atlatacağız. O gün bu soruya direnişi anlatarak cevap verilmelidir. DBP olarak bu saldırılar karşısında direnişimizi büyüteceğiz” dedi. 

'DARBEYE KARŞI DİRENİŞ MEŞRUDUR'

Ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, yaşanılan sürecin darbe süreci olduğuna dikkat çekerek, 15 Temmuz gecesi yaşanan başarısız darbenin derinleştirilerek halka uygulandığını söyledi. Darbeye karşı direnmenin meşru olduğunu söyleyen Tuncel, kendilerine yapılan darbenin suç olduğunu ancak halka yapılan darbenin meşrulaştırıldığını belirtti. 

Meselenin sadece Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve Ayla Akat olmadığına dikkat çeken Tuncel, asıl meselenin Kürt halkını cezalandırma olduğunu söyledi. Sebahat Tuncel, "Kürt halkı geleceği inşa etmek için önerini sunuyor. AKP hükümeti bu önergeyi tartışma yerine seslerini kısarak zor politikaları uyguluyor. DBP olarak buna karşı direneceğiz. Demokrasiye inananlar olarak çok bedeller ödedik ama siyasi geleneğimizden vazgeçmedik" diye konuştu. 

Türkiye kamuoyunun Kürdistan'a yüzünü dönmesi gerektiğini söyleyen Sebahat, 93 yıllık Cumhuriyet döneminde krizin derinleştiğini belirtti. Tuncel, her darbecinin kendi sistemini oluşturacak Anayasa hazırladığını kaydederek, AKP'nin zoru kullanarak ülkeyi esir aldığını aktardı.
Sebahat Tuncel, "AKP'nin rehin alma politikalarına rağmen biz sokak sokak, ev ev geziyoruz. Halkımız her alanda zorba politikalara karşı olduğunu söyledi. AKP hükümeti iç savaş çıkarak ülkeyi krize sokmak istiyor. Biz Şeyh Saitlerin ve Sakinelerin yoldaşlarıyız direnmekten vazgeçmeyeceğiz. Halkımız bu politikalara karşı bulunduğu her alanda darbeye karşı direnmelidir. Bugün Kürtler Özgür değilse Türkiye halkı da özgür değildir. Ya hep beraber ya hiç birimiz" diye vurguladı.