Türk ordusu katletti, yargısı da üstünü kapattı

Türk ordusu tarafından 1995 yılında katledilen 13 yaşındaki Fatma Erkan’ın Midyat’ta görülen davası zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü.

Fatma Erkan, henüz 13 yaşındaydı, nüfus kaydında daha da küçüktü, 11 yaşında görünüyordu. Fatma, 1995 yılı Ekim ayında ninesi ve dedesi ile birlikte Midyat’a bağlı Site (Çalpınar) köyünde bulunan akrabalarını ziyarete gitti. 

Fatma, köydeyken iki ARGK gerillası ve Türk ordusu arasında çatışma yaşandı ve iki gerilla da yaşamını yitirdi. Türk ordusu bu çatışma sırasında 13 yaşındaki Fatma’yı da tarayarak katletti. O günlerde Fatma, Midyat Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma dosyasına “Çatışmada ölü ele geçirilen terörist” geçirildi.

FATMA, SORUŞTURMA DOSYASINDA ‘TERÖRİST’ OLUR

Soruşturma dosyasına henüz 13 yaşındaki Fatma’nın, “Terörist” olduğunu kanıtlayan(!) bir adet fotoğrafı da iliştirilmişti. Fotoğrafta, küçük bedeni delik deşik edilmiş Fatma’nın üzerinde bir gömlek, etek, eteğin altında bir pembe pijama ve ayağından çıkmış bir çift terlik bulunuyordu. Fatma’yı katleden Türk ordusu tabi ki Fatma’nın “Terörist” olduğunu Fatma’nın boyundan büyük bir kaleşnikof silahı yanı başına koyarak kanıtlayacaktı! 

AİLESİ OLMADAN DEFNEDİLİR

Fatma, köylüler tarafından iki gerilla ile birlikte defnedilir. Ailesi, o günlerde çocuğuna sahip çıkamaz. Hatta uzun süre bir mezarının olup olmadığını bile bilemez. Aradan yıllar geçer ve 2013 yılında aile Diyarbakır Özel Yetkili Mahkemeye başvuru yaparak çocuklarının gömüldüğünü düşündükleri Site köyündeki mezarın açılmasını ister. Bu talep üzerine köyde açılan mezardan çıkarılan kemiklerin DNA sonucunda Fatma’ya ait olduğu anlaşılır.

DOSYA ZAMANAŞIMI İLE KAPATILIYOR

Bu tarihte aile Fatma’nın 1995 yılında Türk ordusu tarafından katledildiğine ilişkin Diyarbakır Özel Yetkili Mahkeme, Fatma’nın “Çatışmada ölü ele geçirilen terörist” olarak kayda geçirildiği soruşturma dosyasına ek bir dosya açarak, soruşturmayı genişletir. Bundan sonra soruşturma Midyat’ta devam ediyor. Soruşturma sürecinde Midyat Sulh Ceza Mahkemesi Savcılığı Fatma’nın katillerinin bulunması için hiçbir etkin soruşturma yürütmeyerek katillerin ortaya çıkarılmasını engelliyor. 

Son olarak 2016 Ağustos ayında görülen soruşturmayı yürüten savcı, olayın 20 yıl önce yaşanması nedeniyle soruşturma dosyasını zamanaşımı gerekçesi ile kapatma kararı verdi. Kararın ardına Midyat Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan, kararın bozulması yönündeki talep başsavcılık tarafından reddedildi ve küçük Fatma’nın katledilmesi Türkiye yargısı için kapatılmış bir dosya olarak kayıtlara geçti.