GÖRÜNTÜLÜ

Tutuklamalar protesto ediliyor: En üst düzeyde mücadele!

Amed Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanmasına dönük protestolar sürüyor. Van, Adana, Antalya, Mardin ve Urfa'daki eylemlerde, kayyumların meşru görülmeyeceği ve direnişin büyütüleceği vurgulandı.

VAN

Eş başkanların tutuklanması, Van’da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) öncülüğünde yapılan basın açıklaması ile protesto edildi.
Van Sanat Sokağı'nda yapılan basın açıklamasına DBP Van İl Eş Başkanı Sevinç Şeker, HDP Van il yöneticileri, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan,  DİSK Van Şubesi eş başkanları Emine Bozkurt,  Ömer Tekin, KJA aktivistleri, belediye meclisi üyeleri, HDP-DBP ilçe örgütleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve halk katıldı.
Basın açıklamasını okuyan DİSK Van Şube Başkanı Ömer Tekin, "Amed Büyükşehir eş başkanlarının korsanvari bir şekilde tutuklanması, belediye binasına yönelik abluka ve işgal girişimini halkımızın iradesine ve kazanımlarına yönelik bardağı taşıran son damla olarak gördüğümüzü ifade etmek isteriz" dedi.
Tekin, "Emekçiler olarak, kendi hakikatimizi yani toplumculuğu esas alan bir noktada mücadelemizi en üst düzeye yükselteceğiz. Belediyelere atanan kim olursa olsun asla meşru görmeyeceğiz" diye kaydetti.
HDP Van Milletvekili Botan da tutuklamaları kınayarak, "Biz devrimci bir halkız. Bu baskılarınıza boyun eğecek değiliz, sizden korkan sizin gibi olsun" ifadelerini kullandı.
Kitle, açıklamaların ardından "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganını atarak dağıldı.

ADANA
HDP Adana Seyhan İlçe Örgütü de İnönü Parkı’nda basın açıklaması düzenleyerek, Kışanak, Anlı ve KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat’ın tutuklanmasını protesto etti.
Basın açıklamasını okuyan HDP Seyhan İlçe Eş Başkanı Yaşar Demir, tutuklamaların hukuksuz ve siyasi bir uygulama olduğunu belirterek, Kürt halkının, demokrasi ve barış güçlerinin bu baskılara boyun eğmeyeceğini söyledi.

ANTALYA

HDP Antalya İl Örgütü de Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve Ayla Akat Ata'nın tutuklanmasını il binasında yaptığı basın toplantısı ile  protesto etti. Çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda konuşan HDP Antalya İl Eş Başkanı İhsan Negiz, baskı politikalarının artık sınır tanımadığını söyledi. Türkiye'de artık demokrasinin kırıntısının bile kalmadığını dile getiren Nergiz, AKP'nin, kurmak istediği dikta rejiminin önündeki engelleri bir bir kaldırmak istediğini söyledi. 
HDP İl Eş Başkanı Songül Şarklı da baskı politikalarına karşı topyekûn bir derinişin gerektiğine işaret ederken, bunu da tüm ezilenlerin ve halkların yapabileceğini vurguladı.  

MARDİN

Mardin Büyükşehir Belediyesi DİSK/Genel-İş işçileri de bir günlük iş bırakma eylemi ile protestolara katıldı.
Genel-İş üyeleri, Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde yaptıkları basın açıklaması ile bir günlük iş bırakma eylemini duyurdu. Açıklamaya, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol Akay, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Baran İlhan, DBP Mardin İl Eş Başkanı Ahmet Eken, DİSK/Genel-İş Mardin Şube Eş Başkanı Emine Esen ve belediye çalışanları katıldı.
DİSK Genel-İŞ Mardin Şube Eş Başkanı Emine Esen, eylemdeki konuşmasında, "İktidar sahipleri bunu net bilmelidir ki, boyun eğmek hem sınıf hem de halk mücadelemize ters düşmektedir. Bizde baş kesilse bile boyun eğilmez” dedi. 
Esen, “Belediyelere atanan kim olursa olsun asla meşru görmeyeceğiz. Biz tarihte Hızır Paşa’nın Pir Sultan’a yaptığını unutmadık. Bürokratlarımıza da kendi devşirmenizi alın başınıza çalın, diyoruz. Bugünden itibaren kesintisiz bir şekilde haklı mücadelemize ve halkımızın yanında yer almaya devam edeceğimizi belirtiyoruz” şeklinde konuştu.
Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ise emekçilerin göstermiş oldukları duyarlılığa teşekkür ederek, "Her zaman emekçinin demokratik, özgür gelecekle ilgili mücadelesinin yanında olduk. Bugünden sonra da hangi alanda çalışırsa çalışsın demokrasi ve özgürlük için ortaya koydukları mücadelelerini destekleyeceğiz” diye belirtti.

URFA

Urfa’da da AKP/Saray tarafından kayyum atanan ve fiili olarak iradesi gasp edilen DBP’li Suruç, Viranşehir, Halfeti ve Bozova belediyelerine dönük yapılan sivil darbeye karşı bir günlük iş bırakma ve basın açıklaması yapıldı. Suruç’ta DBP Suruç İlçe Örgütü önünde yapılan açıklamaya partililer ve çok sayıda kişi katılırken, Bozova ve Viranşehir ve Halfeti’de de belediye hizmet binası önlerinde basın açıklamaları yapılarak, AKP/Saray rejimi protesto edildi.
Halfeti’de HDP ve DBP Halfeti ilçe örgütleri, belediye  eş başkanları ve belediye meclis üyeleri, DTK, KJA Halfeti bileşenleri, DİSK ve çok sayıda kişinin katıldığı açıklamayı Belediye Eş Başkanı Ayşe Durmuş okudu. Durmuş, AKP/Saray rejiminin savaş odaklı Kürt karşıtı politikalarının hız kesmeden sürdüğünü belirtti.
Durmuş, şunları ifade etti: "AKP/Saray rejimini, tüm özgür basın yayın kurumlarını da kapatarak görünürdeki kirli yüzünü kapatmaya çalışıyor. Kürt seçilmişlerini gözaltına alarak ve tutuklayarak sindireceğini zannediyor. Ama bilmiyor ki, bu halka ve seçilmişlerine asla boyun eğdiremiyeceğini. Gün, topyekûn saldırılara karşı kenetlenme ve sahiplenme günüdür. 
Eylem, “Direne, direne kazanacağız” ve “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarıyla son bulurken, gün boyu iş bırakan işçiler, belediye bahçesinde oturma eylemini sürdürüyor.        

İZMİR

İzmir Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanmasını protesto etmek için Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Bahri Akkan, 15 Temmuz’da darbecilerin “başarılı” olması halinde atılması beklenen adımların bir süredir bizzat AKP iktidarı tarafından atılmakta olduğunu söyledi. Tek adama dayalı, faşizan iktidarın inşası için darbe girişimini fırsata çeviren AKP'nin iktidarına biat etmeyen, demokrasi, barış ve özgürlük talep eden tüm kesimleri hedef aldığını söyleyen Akkan, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlarının tutuklanmalarının belediyelere kayyım atama politikasının geldiği son nokta olduğunu vurguladı. 'Herkese verilmiş bir gözdağıdır' Öte yandan KHK'ler ile binlerce emekçinin işinden edildiğini, birçok basın-yayın organının kapatıldığını ve bu sabah Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon düzenlendiğini söyleyen Akkan, “Bilinmelidir ki, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın tutuklanmaları sadece Diyarbakır halkının iradesine bir darbe değildir. Türkiye’de demokrasiden, barıştan, emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağıdır. Bizler emek ve meslek örgütleri olarak Diyarbakır halkının siyasi iradesine yönelik intikam amaçlı, halkın iradesini hiçe sayan ve demokratik muhalefeti susturmaya yönelik hedefin bir parçası olan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarının tutuklanmalarını kınıyoruz" dedi.
 

 

...