GÖRÜNTÜLÜ

Urfa'daki ilk Newroz ateşi Halfeti'de yakıldı

Urfa'da ilk Newroz ateşi Kürt Halk Önderi Öcalan'ın memleketi olan Halfeti'de yakıldı. Etkinlikte konuşan HDP'li vekiller, "Newroz ateşini sonuna kadar güçlendireceğiz ve her yerde yakacağız" dedi.

Urfa'da ilk Newroz ateşi Kürt Halk Önderi Öcalan'ın memleketi olan Halfeti'de yakıldı. Etkinlikte konuşan HDP Milletvekili Baydemir, ölümlerin AKP politikalarından kaynaklandığına dikkati çekti. HDP Milletvekili Öcalan da "Newroz ateşini sonuna kadar güçlendireceğiz ve her yerde yakacağız" mesajını verdi. Devlet güçleri, Newroz'un kutlanacağı Ceylanpınar'ı ise abluka altına aldı. 

Urfa'da ilk Newroz ateşi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın memleketi Halfeti ilçesinde yakıldı. HDP ve DBP Halfeti ilçe örgütleri tarafından organize edilen Newroz etkinliği, 4 Nisan Özgürlük Alanı'nda gerçekleştirildi. Kutlamaya HDP Urfa milletvekilleri Osman Baydemir ve Dilek Öcalan'ın yanı sıra HDP ve DBP il ilçe yöneticileri, Halfeti Belediyesi Eş Başkanı Ayşe Durmuş, KJA aktivistleri sivil toplum örgütü (STÖ) temsilcileri ve yüzlerce kişi katıldı. Etkinlik öncesi Urfa Valiliği tarafından Urfa ve ilçelerinde 21 Mart günü dışında yapılacak olan Newroz kutlamalarına getirilen "yasak" nedeniyle Halfeti'ye Urfa ve ilçelerinden çok sayıda çevik kuvvet, sivil polis ve zırhlı araç takviyesi yapılarak etkinlik engellenmeye çalışıldı. Etkinliğin yapılacağı alana TOMA ve getirilen çevik kuvvet ekipleri ile alan etrafı sarıldı. HDP milletvekillerinin yetkili polisler ile yaptığı görüşmenin ardından başlatılan kutlamada, polisler tarafından Newroz ateşinin içerisinde yakılacağı bidona el konulmak istendi ancak vekiller tarafından buna engel olundu. Newroz ateşi HDP vekilleri tarafından "Bijî Newroz", "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana Sur, Cizre, Nusaybin ve Gever" sloganları ve zılgıtlar arasında yakıldı. Yakılan Newroz ateşiyle beraber Newroz etkinliklerine getirilen "yasakları" protesto amacıyla da basın açıklaması yapıldı.

ÖZBİNGÖL: BAŞKALDIRI GÜNÜ

Üzerinde; "Direnerek kazanacağız" yazılı pankartın açıldığı etkinlikte konuşan HDP Urfa İl Eş Başkanı Sevda Çelik Özbingöl, Newroz'un zulme karşı başkaldırının, direnişin ve yeniden doğuşun günü olduğunu kaydederek, kardeşliğin, demokrasinin ve barışın hakim kılınması adına zor bir süreçten geçtiklerinin altını çizdi. Yasak, engelleme ve antidemokratik uygulamalar ile halkların karşı karşıya getirildiğini belirten Özbingöl, şunları söyledi:

"Bugün bu yaşadıklarımız hukuka aykırı ve keyfi engellemeler ile sürdürülüyor. Newroz, zulme karşı başkaldırının, direnişin ve yeniden doğuşun günüdür. Ancak bu topraklarda hiçbir şekilde buna izin verilmedi. Bin yıllardır bölgemizde sürdürülen zulüm ve zalimlik halen kendisini sürdürme çabası ve gayreti içerisinde. Ancak buna inat bütün zalimlere karşı, Dehak'a karşı sürdürülen büyük direniş mücadelesi bugün yasaklanan Newroz alanlarında aynı direniş ruhuyla, aynı başkaldırı demokrasiye ve barışa sahiplenişi devam ediyor. Biz bütün baskıları bütün zalimlerin yaptığı zulümleri kınıyoruz. Yasaklamaları, bugünün Newroz'un direniş ruhuyla aynı şekilde karşılayacağımızı, direneceğimizi savaşa karşı barışı, yasağa karşı direniş ve demokrasiyi temel haklarımızı bütün alanlarda sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz. Barış çığlığının ateşi hiçbir şekilde söndürülemez. Newroz ateşimiz ilk günkü gibi yanmaya devam edecektir."

ÖCALAN: YASAKLARI TANIMAYACAĞIZ

HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan da yasaklarını tanımayacaklarını dile getirdi. Newroz'un baharın gelişi, kardeşliğin ve bir arada yaşamanın anlamı olduğunu ifade eden Öcalan, "Newroz zalimlere karşı verilen mücadelenin sembolüdür. Biz de bugünkü Dehaklar'a karşı mücadelemizi yükselterek, Newroz ateşini sonuna kadar güçlendireceğiz ve Newroz ateşini her yerde yakacağız. Temel hak ve özgürlüklerimiz olan basın açıklaması dahi bugün yasaklar ile engellenmeye çalışılıyor. Yol yakınken, akıl ve mantık varken, doğru yolda hareket etmeye herkesi davet ediyoruz. Newroz ile birlikte baharın gelişi, kardeşliğin ve bir arada yaşamanın mesajları verilecektir. O nedenle bugün ne yapacağımıza, ne konuşacağımıza, nereye adım atacağımıza hiç kimsenin karar vermesi bizler açısından kabul edilemez. Bugün eğer barış ve kardeşlik için mesaj veren, topluma ayna tutan, topluma yön veren akademisyenler tutuklanarak cezaevlerine gönderiliyorsa bu ülke; demokrasiden, barıştan ve kardeşlikten bahsedemez. Bugün her şeyi yasaklayarak tekçi zihniyete bütün insanları kurban edemezsiniz. Herkesi Newroz ateşini yükseltmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

BAYDEMİR: AKP ÖLÜMLERLE TÜM TOPLUMUN HUZURUNU BOZDU

Son olarak konuşan HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir de söze Newroz'a getirilen yasakları kınayarak başladı. Yasağın faşizme ve öldürmeye getirilmesi gerektiğini kaydeden Baydemir, şunları dile getirdi:

"Bu ülkenin ihtiyaç duyduğu tek bir yasak var, o da öldürmeyi, katletmeyi yasaklamak olmalıdır. Bunun da yegane yolu karanlıkları aydınlığa çıkaracak olan Newroz ateşini söndürmek değil; bugün 78 milyon nüfusun evine düşen evlat acısının yangını söndürmek gerekiyor. Gelin, annelerimizin yüreğine ateş düşüren bu savaşa 'dur' diyerek insanlık görevimizi yerine getirme çabasına sizler de ortak olun."
Baydemir, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın öncülüğünde başlayan çatışmasızlık sürecinin önemine vurgu yaparken, "Bu ülke bir kez daha kan gölüne dönüştürüldü. Biz bunu sorgulamadan, bunun objektif, tarafsız yanını ortaya koymadan bu ülkeye baskıyla şiddetle katliam pratiğiyle barışı getiremeyiz. AKP 'eğer tek başına beni iktidar yapmazsanız böyle kaos olur' dedi. Ve o gün bugündür bu ülkenin bütün insanları maalesef huzuru yakalayamadı" dedi.

AKP'nin Suriye'deki savaşa benzin dökerek savaşı Türkiye'ye de taşıdığını dile getiren Baydemir, Kürt kentlerinde katliamlar yapıldığını, bunların sirayetini Ankara'da bulduğunu söyledi. 
Yapılan konuşmaların ardından Newroz etkiliği zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde son buldu.  

CEYLANPINAR'DA POLİS PROVOKASYON PEŞİNDE

Ceylanpınar ilçesinde yapılmak istenen Newroz kutlaması nedeniyle tüm kent polis tarafından abluka altına alındı. Dünden bu yana ilçenin giriş ve çıkışında arama noktaları kurarak tüm araçları didik didik arayan ve GBT uygulaması yapan polisler, son bir kaç yıldan bu yana sürekli Newroz kutlamalarının yapıldığı Musa Anter Parkı'na girişlere izin vermedi. Sabahın erken saatlerinde Nerwoz alanına giden tüm yol ve ara sokaklar polisler tarafından abluka altına alınırken, aynı abluka, alana giremeyen halkın akın ettiği HDP ve BDP ilçe binasının etrafında da gerçekleşti. Çalınan müzikler eşliğinde burada yapılmak istenen kutlama ise binanın önünde bekleyen zırhlı araçlardan çalınan ırkçı marşlarla provoke edildi.

KJA üyesi Leyla Güven, DBP Urfa İl Eşbaşkanı Leyla Coşkun, HDP Urfa İl Eşbaşkanı Rıdvan Yavuz, Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, HDP, DBP İlçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu kitle, Gazi Caddesi üzerinde bulunan HDP ilçe binası önünde basın açıklaması yaparak uygulanan ablukayı protesto etti. Basın açıklamasında konuşan HDP İl Eşbaşkanı Rıdvan Yavuz, halkın bayramını kutlamasına izin vermeyen dikta rejiminin uygulamalarını şiddetle kınadıklarını ifade etti. 

'YÜREĞİMİZ VE BEYNİMİZİ ABLUKAYA ALAMAZSINIZ'

Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan da şunları söyledi: "Bir ülke düşünün ki insanların yüzyıllardır barış ve kardeşlik içinde kutlamış oldukları bayramları dahi yasaklanıyor. Ama insanların özgürlük ve barış talepleri bu baskılara rağmen güçlenerek devam ediyor. Siz ne kadar yasaklasanız da, tüm kenti abluka altına alsanız da Ceylanpınar her mahallede, her sokakta Newroz bayramını kutlayacak. Şehirleri abluka altına alabilirsiniz ama insanların yüreklerini ve beynini abluka altına alamazsınız."

KJA Üyesi Leyla Güven de polis uygulamalarını ve kentteki ablukayı protesto etti.

Musa Anter Parkı ile HDP ve DBP ilçe binalarının etrafındaki polis ablukası sürüyor.
 

...