Valilik işkenceyi basitleştirdi

Van Valiliği, 2017’de mantar toplamaya gittikleri sırada gözaltına alınarak işkence edilen köylülerle ilgili AYM’de yaptığı savunmada, bir kereye mahsus ve basit tedaviyle giderilebileceği için işkence olmadığını iddia etti.

İşkence gören köylülerin AYM’ye yaptığı başvuru nedeniyle savunma veren Van Valiliği, yapılanların kanunlara uygun olduğunu iddia ederek, “Bir kereye mahsus olarak basit tedavi ile giderilebilecek basit yaralanma meydana gelmiş olup bu davranışın işkence ve kötü muamele sayılabilecek nitelikte olmadığı aşikârdır” dedi. 

Van’ın Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen eylemin ardından mantar toplarken gözaltına alınan ve işkenceye maruz kalan dört yurttaşın hukuk mücadelesi sürüyor.

“Örgüt üyesi olma” iddiasıyla gözaltına alınan ve hükümete yakın basının “Kıskıvrak yakalandılar” diye lanse ettiği köylülerin uğradıkları işkence sonucu yüzlerinde ve vücutlarının birçok yerlerinde darp izi ve morluk oluştu. 

İşkencenin yapıldığı ilk gün yaptığı açıklamada “4 şahıs yakalanmış, yapılan ilk sorgulamada saldırıyı gerçekleştirdiklerini itiraf etmişlerdir” diyerek mantar toplayan köylüler Cemal Aslan, Halil Aslan, Necdet Beysüm ve Abdüsselam Aslan’ı ‘suçlu’ ilan eden Van Valiliği, işkence gören köylülerden Abdüsselam Aslan’ın AYM’ye yaptığı bireysel başvuruya ilişkin savunma yaptı.

HER ŞEY MEVZUATLARA UYGUNMUŞ

 Van Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat imzasıyla AYM’ye gönderilen savunmada, şunlar ifade edildi: “Abdüsselam Aslan, Halil Aslan, Necdet Beysüm ve Cemal Aslan isimli şahıslar kanuna ve ilgili diğer mevzuatlara uygun olarak, yakalanmış ve gözaltına alınmıştır. Söz konusu işlemler esnasında kolluk kuvvetleri tarafından işkence ve kötü muamele ile hakarete maruz kaldıkları iddiasıyla başvurucular tarafından şikâyette bulunulmuştur. Gevaş Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında polis memurları Hakan Erilgin, Kerem Sönmez, Muhammed Cihat Öksüz, Murat Şener, Özcan Eslen ve Özkan Zamur’un haklarında atılı suçu işlediklerine dair somut bir delil bulunamadığından takipsizlik kararı verilmiştir. Diğer polis memuru Onur Şara içinde para cezası hükümleri uygulanmış ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiştir. Başvurucu konusu olayda iddia edildiği üzere başvuruculara karşı uygulanmış herhangi bir işkence veya kötü muamele bulunmadığı gibi bu olayın araştırılması amacıyla yürütülen yargı aşamasında da adil yargılama yürütülmüştür.

BİR KEREYE MAHSUS VE BASİT YARALANMA

Söz konusu olayda, zor kullanma sınırının istenmeyerek aşılması sonucunda bir kereye mahsus olarak basit tedavi ile giderilebilecek basit yaralanma meydana gelmiş olup bu davranışın işkence ve kötü muamele sayılabilecek nitelikte olmadığı aşikârdır. Başvurucunun iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurunun hukuki ve hakkaniyete uygun herhangi bir dayanağı olmadığı değerlendirilmektedir.”

NE OLMUŞTU?

Van’ın Gevaş ilçesinde 9 Haziran 2017’de İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen eylem sonrası gözaltına alınan Necdet Beysüm, Cemal Aslan (53), Halil Aslan (50) ve Abdulselam Aslan (35) dört gün tutuldukları gözaltında kötü muamele ve işkenceye maruz kaldı. JİTEM ismini kullanan bir sosyal medya hesabında mantar topladıkları sırada gözaltına alınan köylülerin işkence görmüş fotoğrafları yayınlandı. Cemal Aslan, maruz kaldığı işkence sonucu burnu kırıldı ve bir kulağının zarı patladı. “Örgüt üyesi olma” iddiasıyla gözaltına alınan ve AKP medyasının “Kıskıvrak yakalandılar” dediği köylülerin uğradıkları işkence sonucu yüzlerinde ve vücutlarının birçok yerlerinde darp izi ve morluklar oluştu. İşkence görüntülerinin ANF’de yayınlanmasının ardından konuya ilişkin hukuki süreç başlatıldı. İşkenceci polisler için takipsizlik kararı verilirken, sadece 1 polis için parası cezası kesildi ama bu hüküm de geri bırakıldı.