Van’da ekmeğe 2. zam

Van’da son 10 ay içinde ekmeğe iki defa zam yapıldı; 250 gram ekmek 1.80 lira oldu.

Van’da ekmeğe art arda zam yapılması tepkilere neden oldu. Fırıncılar ise un, yağ, yakıt gibi maddelere yapılan zamlar nedeniyle ekmek fiyatını arttırmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Van'da Ocak ayında ekmeğe yapılan 25 kuruşluk zammın ardından Ekim’de 30 kuruş daha zam yapıldı. Ocak’ta 1,25 kuruş olan 210 gram ekmeğin fiyatı şimdi 1,80 kuruştan satılmaya başlandı. 

Van’da fırıncılık yapan Ahmet Ceylan, un, yağ, elektrik, doğalgaz ve diğer girdilere gelen zamlar nedeniyle ekmeğe zam yapıldığını söyledi.

Ceylan, “Biz fırıncılar olarak aylardır zararına ekmek satıyorduk. İşçi maaşlarını ve dükkan kirası ödeyemez hale geldik. Ekmek fiyatının artmasını biz de istemezdik ama mecbur kaldık. Biz de zamlara karşıyız, çünkü halkın ekmek alacak parasının olmadığını biliyoruz. Çok ekmek tüketen bir halkız. Eskiden 8 ekmek alan bir aile, artık 4 veya 5 ekmek alabiliyor. Diğer gıdalara yapılan zamlarla birlikte ekmeğe de zam yapılması halkı daha zor duruma düşürdü” dedi.

Müslim Kaya ise ekmeğe 10 ayda iki defa zam yapılmasına tepki gösterdi. Kaya, şöyle konuştu: “Bizim burada zaten iş imkanı yok. İnsanların büyük bölümü inşaatlarda çalışıyor. Ben de inşaat işçisiyim. Havaların soğumasıyla birlikte inşaatlarda çalışma imkanımız da kalmadı. Bu zor zamanda, her şeye zam yapıldığı gibi ekmeğe de zam yapılması hiç iyi olmadı. Şimdi bir kuru ekmeğe de muhtaç hale geldik. Bunun tek sorumlusu ise hükümettir. Kendileri ve yandaşları saraylarda yaşarken, halk sefalet içinde.”