Van HDP’nin Demokrasi Deklarasyonu’nun yanında

Van’da faaliyet yürüten STK temsilcileri ve Sanayici Şemsettin Bozkurt; HDP’nin 27 Eylül’de yayınladığı deklarasyonun Türkiye için önemli olduğunu vurgulayarak, deklarasyonun hayata geçmesi için dayanışma çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 27 Eylül 2021 günü açıkladığı 11 maddelik ‘Demokrasiye Çağrı Deklarasyonu,’ Van’da, HDP Milletvekilleri ve STK’ların katıldığı toplantıda tartışıldı.

Toplantıya katılan ve deklarasyonu olumlu bulduklarını belirten STK temsilcileri, sendikacılar ve sanayiciler; HDP’nin siyasette taşıdığı öneme dikkat çekerek, “Bu deklarasyon etrafında kenetlenirsek, tek adam yönetimi son bulacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

ÇEV-DER: FAŞİZME KARŞI GÜÇ BİRLİĞİ ZAMANIDIR

Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, HDP’nin yayınladığı ‘Demokrasiye çağrı’ deklarasyonunun Türkiye için olmazsa olmaz olduğunu ifade etti.

HDP’nin STK’larla bir araya gelerek bir mücadele ağı örmesinin ve faşizme karşı güç birliği sağlamasının önemine vurgu yapan Kalçık; “Son 5 yıldır Van’da uygulanan eylem ve etkinlik yasağı tam bir faşizmdir. STK’lar Van’da basın açıklaması bile yapamıyor ve böylesi bir ortamda HDP’nin herkes tarafında kabul görmesi de demokrasi özleminin somut bir sonucudur. Tarihte görülmemiş bu faşizme karşı demokratik güç ve cephe için HDP’nin deklarasyonunu savunuyor ve destekliyorum” diye konuştu.

‘EMEK CEPHESİ OLARAK DEKLARASYONU DESTEKLİYORUZ’

Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay ise HDP’nin hazırlamış olduğu 11 maddelik deklarasyonun Türkiye’de yaşanan sorunlara çözüm önerilerini getirmesi anlamında oldukça önemli olduğunu belirterek: “HDP’nin deklarasyonu bizim sendika olarak, KESK olarak dile getirdiğimiz önerileri de ortaya koyuyor. Bu deklarasyonun hayatı geçmesi sadece bir siyasi partinin faaliyetleriyle olmaz. Bunun için demokrasi ve emek güçlerinin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bizim de üzerine düşen sorumluluklar var. Bu nedenle hem Türkiye’nin demokratikleşmesi, ifade özgürlüğü ve insan hakları için tek adam zihniyetinin kaldırılması için emek güçleri olarak deklarasyonun yanındayız ve elimizden gelen çabayı da göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

SANAYİCİ BOZKURT: HDP’NİN TUTUMU OLDUKÇA ÖNEMLİDİR

Sanayici ve İş İnsanı Şemsettin Bozkurt da yayınlanan deklarasyona ilişkin şunları söyledi: “HDP’nin yayınlamış olduğu deklarasyonu canlı yayında izledim ve birkaç defa okudum. Türkiye perspektifi için önemli bir deklarasyon ve bölgemizde iktidar olan HDP’nin deklarasyonunu oldukça önemli buluyorum. Önümüzdeki dönem hem parlamenter sisteme geçişle ilgili hem de sorunların objektif tespiti bakımından olumlu buldum. Bundan önceki seçimlerde HDP, Ankara, İstanbul, Mersin ve Antalya gibi AKP’nin kale saydığı yerleri kaybetmesinde kilit rol oynadı. Bu defa da kayıtsız şartsız destek vermeyeceği yönünde açıklaması çok değerlidir. HDP, Kürt halkının çıkarları ve menfaatleri doğrultusunda konumlanacağını düşünüyorum ve deklarasyonunu destekliyorum.”