GÖRÜNTÜLÜ

Vedat Hisên'in katilleri yargı önüne çıkarılmalı

Kerkük’te çalışan gazeteciler yaptıkları basın açıklamasıyla RojNews muhabirinin Duhok’ta katledilmesini kınadı.

Gazeteciler adına açıklamayı okuyan gazeteci Aram Cemal, RojNews muhabiri Vedat Hisên Ali katledilmesinin Güney Kürdistan yönetimi adına utanç duyulacak bir olay olduğunu belirterek, faillerin bir an önce bulunmasını istedi.

GAZETECİLER BÜYÜK BASKI ALTINDA

Gazeteci Ali’nin katledilmesinin bölge demokrasisinin katledilmesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Kerkük’te çalışan gazeteciler olarak RojNews muhabirinin Duhok’ta katledilmesini nefret kınadıkları belirtilerek, şöyle denildi:

“Maalesef dün Duhok’ta kimliği belirsiz kişilerce kaçırılan RojNews muhabiri birkaç saat sonra vahşice katledilmiş olarak Sêmêlê yolu üzerinde bulunuyor. Biz Kerkük’te çalışan gazeteciler olarak, bu olayın bölge demokrasisi ve yönetimi adına utan verici bir durum olduğunu belirtiyoruz. Gazetecilerin bu şekilde vahşice öldürülüyor olabilmeleri büyük tehlikeyi göstermektedir. Bu vahşete karşı sessiz kalmanın hiçbir gerekçesi olamaz. Son olay da göstermiştir ki, güney Kürdistan'da gazetecilere dönük baskılar artık üst düzeye çıkmıştır.”

FAİLLER BULUNUP YARGILANMALI

Gazeteciler adına yapılan açıklamada bölge hükümeti ve güvenlik güçlerine de çağrı yapılarak, gazeteci Ali’nin faillerinin bir an önce ortaya çıkarılarak, hak ettikleri cezaya çarptırılmaları istendi.

Açıklamada şu hususlara dikkat çekildi: “Sorumlu kurumlar bir an önce failleri ortaya çıkarmalı ve tarafsız bir mahkemeye teslim etmelidirler. Ancak böyle yapılırsa sorumlular halk nezdinde aklanmış olurlar. Eğer bu olaydaki gerçekler ortaya çıkarılmazsa, bu durum başka gazetecilerin de tehlike altında olduğu anlamına gelecektir.”

GAZETECİLERE MESAJDIR

 Basın açıklamasında konuşan RojNews Kerkük temsilcisi Soran Mıhemed, Vedat Hisên Ali’nin bir süredir Duhok Asayişi tarafından ajans çalışmalarını bırakması yönünde baskıya maruz kaldığını söyledi.

Mihemed gazeteciler Zerdeşt Osman, Soran Heme’nin katledilmesinden sonra Vedat Hisên Ali’nin katledilmesinin gazetecilere bir mesaj olduğuna dikkat çekerek, herkesi bu tür canice öldürmelere karşı durmaya çağırdı.

‘ULUSLARARASI BİR HEYET ARAŞTIRMALI’

Kerkük Gazeteciler Cemiyeti adına konuşan Burhan Haci Süleyman ise Ali’nin katledilmesinin daha önce katledilen gazetecilerin bir devamı olduğunu belirtti. Süleyman, öldürülen gazetecilere dönük gerekli araştırma ve soruşturma yapılmadığı için cinayetlerin devem ettiğini, o açıdan bu olayları araştırmak için uluslararası bir komisyona ihtiyaç olduğunu söyledi. 

...