Xanesor şehitleri Şengal'de anıldı

Şengal halkı KDP’nin 3 Mart 2017’de yaptığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren Xanesor şehitlerini andı.

KDP'ye bağlı Roj çetelerinin 3 Mart 2017'de Şengal'e saldırısı sonucu şehit düşen gazeteci Nûjiyan Erhan ve TAJÊ üyesi Nazê Nayîf'in de olduğu 10 şehit için anma etkinliği düzenlendi. 

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014 yılında Şengal'e yönelik saldırısında binlerce Êzidî katledildi, binlerce kadın ve çocuk esir alındı. Şengal'de DAİŞ çeteleri katliam yaparken Pêşmergeler ise Êzidî halkını bırakarak kaçtı. DAİŞ çetelerinin saldırısına karşı HPG, YPG-YPJ güçleri ise Êzidî halkının çığlığına koştu. Êzidî halkını daha büyük bir katliamdan kurtaran gerillalar aylarca süren direnişin ardından Şengal'i özgürleştirdi. Şengal'in özgürleşmesinin ardından topraklarına dönen halk yeniden örgütlendi, savunma birliklerini kurdu ve kurumlarını inşa etti.  

3 Ağustos 2014 yılında yaşanan saldırıda Êzidî halkını DAİŞ çetelerinin elinen bırakıp kaçan KDP güçleri 3 Mart 2017’de Şengal’in Xanesor ilçesine girmek istedi. KDP'ye bağlı “Roj Peşmergeleri” Şengal’e saldırdı. Saldırıda Gazeteci Nûjiyan Erhan, TAJÊ üyesi Nazê Nayîf ve 10 savaşçı katledildi.

Her yıl olduğu gibi Êzidî halkı, bu yıl da Xanesor'da katledilen şehitler için bir anma düzenledi.

KDP'nin saldırılarına tepki gösterilen anmada, kurum ve partiler adına konuşmalar yapıldı. 

Anmada Şehit Aileleri adına konuşan şehit Şoreş'in annesi Meyan, KDP'nin ihanetini hatırlatarak, "DAİŞ saldırılarında kaçanlar bizi asla koruyamazlar. O gün bizi koruyanlar da sonsuza dek koruyacaktır. Rêber Apo dışında Êzidî halkını kimse düşünmedi. Önderlik zindandan çığlığımızı duydu. Fakat KDP bizi fermanda bize sırtını dönüp kaçtı" dedi. 

ŞENGAL HALKI DİKKATLİ OLMALI

Xanoser şehitlerini anarak konuşmasına başlayan TAJÊ üyesi Kinê Xidir, "KDP o gün bize ihanet etti. KDP'nin ihaneti yüzünden halkımız katliama uğradı. Xanoser'a yönelik saldırı da 2014 yılındaki saldırının devamıydı. Êzidî toplumu yeni fermanlara ve ihanetlere engel olmalıdır. Şengal'e yönelik yeni planlar var ama hainlerin Şengal'e dönmesine izin vermeyeceğiz. Halkımız bu planlara karşı dikkatli olsun" diye konuştu. 

Şengal Özerk Yönetim adına konuşan Xelîl Hecî ise şunları belirtti: "Xanesor halkımızın ilk örgütlendiği ve Demokratik Özerk sisteminin inşa edildi ilk yerdi. Bundan dolayı Xanesor'a saldırdılar. 3 Ağustos 2014 yılındaki fermanda Êzidî halkının yardımına koşanların başında Rojava halkı geldi. Rojava halkı ile aramızdaki bu birliği bozmak isteyenler "Roj Peşmergeleri" adı ile Xanesor'a saldırdı. Bu çetelerin arasında Türk MİT'inin ve ferman zamanında DAİŞ çetelerine destek verenlerin olduğu belgelerle ortaya çıktı. Şengal halkı olarak artık örgütlü ve güçlü bir halkız. Hainlerin bu kutsal topraklara ayak basmalarına izin vermeyeceğiz."

Anma sinevizyon gösteriminin ardından "Şehit namirin" ve "Bijî Serok Apo" sloganları ile sona erdi.