Yasağa rağmen Kızıltepe Newroz kutlanacak

DBP ve HDP, Mardin Valiliği'nin kentte 30 günlük ilan ettiği yasak kapsamında 21 Mart'ta Kızıltepe'de gerçekleştirilecek olan Newroz kutlamasını yasaklanmasını kabul etmeyeceklerini belirtti.

Mardin Valiliği tarafından kent merkezi ve ilçelerde her türlü eylem ve etkinliğin 30 gün boyunca yasaklanması, Kızıltepe HDP ve DBP İlçe Örgüleri tarafından yapılan basın toplantısı ile protesto edildi. Valiliğin yasağı kapsamında ilçede 21 Mart günü gerçekleştirilecek olan Newroz kutlamasına da yasak getirildi. DBP ve HDP tarafından yapılan açıklamada, valiliğin yasağının kabul edilir olmadığı ve 21 Mart günü Newroz Alanı'nda kutlamaların yapılacağı belirtildi.

Kızıltepe Belediye Eşbaşkanı Leyla Salman ve Barış Anneleri Meclisi aktivistlerinin de destek verdiği açıklamayı HDP Kızıltepe İlçe Eşbaşkanı Gazal Batırhan yaptı. Batırhan, Kürt halkının on yıllardır kendisine dayatılan soykırım, imha ve inkar politikalarına karşı baş eğmediğini ve direndiğini kaydederek, bundan sonra da her türlü katliam ve soykırım politikasına karşı direnişini devam ettireceğini söyledi. Batırhan, AKP iktidarı devletine çağrıda bulunarak, "AKP ve Türk devleti bilsin ki Kürt halkı bu uygulamalara teslim olmayacak. Direnişini en üst düzeyde sürdürüp, özgürlüğünü kazanmasını bilecektir" dedi.

Newroz'un yasaklanmasının inkarcı zihniyetin bir devamı olduğunu söyleyen Batırhan, "Kürt halkı bu yasağı tanımayacak. Bulunduğu her alanda Newroz'u kutlayıp, diriliş ve direnişini sürdürecek" diye konuştu.

Batırhan, 21 Mart'ta gerçekleştirilecek olan Newroz kutlamasına kadar Kızıltepe halkının yasağı protesto etmek amacıyla ses çıkarma eylemi yapmaya çağırdı.