Yazar Erbaş: Demokrasinin tek güvencesi özgür basındır

KHK ile aralarında DİHA'nın da bulunduğu özgür basın kuruluşlarının kapatılmasına tepki gösteren Yazar Şair Şükrü Erbaş, demokrasinin tek güvencesinin özgür basın olduğunu belirterek, herkesi özgür basına sahip çıkmaya davet etti.

Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan aralarında Dicle Haber Ajansı (DİHA) Azadiya Welat gazetesi, Jin Haber Ajansı (JİNHA) olduğu özgür basın kuruluşlarının kapatılmasına tepki gösteren Yazar Şair Şükrü Erbaş, saldırıların gövdeden haysiyete geçtiğini söyledi. Saldırıların insanların onuruna dönük olduğunu belirten Erbaş, 12 Mart, 12 Eylül askeri darbeleri ve 90'lı yılların ötesine geçen bir saldırı dalgası ile karşı karşıya olduklarını ifade etti.

12 Eylül döneminde azda olsa hukukun olduğunu şimdi ise böyle bir durumun olmadığını sözlerine ekleyen Erbaş, "Keyfilik aldı başını gidiyor. Siz bu ülkede sizin yanınızda yer almayan soluk alan hiç bir şey bırakmayacaksınız. Böyle bir şey olabilir mi? Bunun adı demokrasi değil bunun adı çok açık bir şekilde dikta rejimidir" dedi.

"Türkiye'de öyle büyük bir pisliğin üstünde oturuyoruz ki bunu ima eden herkes tutuklanıyor" diyen Erbaş, pislikleri açığa çıkaran basın yayın kuruluşlarına ödül vermek gerekiyorken kapatıldıklarını dile getirerek, "Bu ülkede Türk, Kürt, Arap ve Tüm halkların geniş demokrasi cephesinde bir araya gelmesi gerekiyor. Yoksa hırsına esir olmuş bu siyasi iktidarın iç savaşı ateşlemeden bırakmacağını düşünmüyorum ancak bir araya gelmezsek iç savaş yapmadan da bitirecek bizi" şeklinde konuştu.

"Böyle bir demokrasi, haber alma özgürlüğü, edebiyat yapma özgürlüğü olabilir mi bu nasıl bir kuşatmadır böyle" diye soran Erbaş, şöyle devam etti: "Eğer bu devlet Kürtlere diz çöktürürse batıdaki en devrimcisinden en liberaline kadar herkesi evinin önüne çivileyecekler hiç kimsenin gözün yaşına bakmayacaklar. Bu ülkenin demokrasisinin tek güvencesi Kürtler ve özgür basındır.

'BİZİ KOLAY YENEMEYECEKLER'

DİHA'nın muhabirlerinden editörlerine kadar hepsi ile dayanışma içinde olduğunu dile getiren Erbaş, "Bizi bu cendereden kurtaracak iki şey var biri tarih bilinci, diğeri de sanat. Bu günlerin simsiyah havasına biz kendimizi kaptırırsak çözülür ve dağılırız onlarda bütün amaçlarına ulaşırlar. Karamsar olmaya hiç kimsenin hakkı yok biz halıyız, biz onurluyuz, biz geleceğe ilişkin bütün insanlık adına çok büyük hayallerimiz var. Bir kaç yıllık saçma sapan gidişatın bizi teslim almasına izin vermeyeceğiz ve vermeye de hakkımız yok. Hiç kimseye bizi kolay yeme şansı vermeyeceğiz. Bizi kolay yenemeyecekler. Bunların hükmü süreceği bir kaç yıldır" diye vurguladı.