YBŞ/YJŞ: Irak bizi Musul operasyonuna resmi olarak davet etmeli

YBŞ/YJŞ: Musul operasyonunun başlayacağı bugünlerde fiili olarak devam eden mücadelemizin resmileşmesini Irak hükümetinden bekliyoruz. Bu anlamda merkezi hükümetin tavrını net olarak ortaya koymasını ve bizi resmi olarak davet etmesini bekliyoruz.

Yekineyên Berxwedana Şengalê(YBŞ), Yekineyên Jinên Şengalê(YJŞ) Komutanlıkları, Musul operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Musul operasyonunun yoğun olarak tartışıldığı bugünlerde en fazla tartışılan bir konu da hangi güçlerin bu operasyona katılacağı konusudur. İki yıldan fazla bir süredir Şengal Savunma Birlikleri olarak aktif bir biçimde DAİş çetelerine karşı savaş yürütüyoruz. Şengal, Musul vilayetinin en önemli yerleşim alanıdır. Ve bu alanın alınmasında ve savunulmasında en aktif rolü oynayan güçlerin başında bizim güçlerimi gelmektedir. Ondan dolayı Musul’a yapılacak operasyon ve Musul’un alınmasından sonra oluşturulacak yönetim bileşimi bizi de yakından ilgilendirmektedir” denildi.

YBŞ/YJŞ açıklamasında şu hususlara da dikkat çekildi:

“Halkımıza yönelik gerçekleşen katliam ve İşgal girişimi Musul’dan idare edildi, insanlarımız orda katledildi, yakıldı ve hala binlerce esirimiz orada bulunmaktadır. Bugün bile Şengal’e yönelik yapılan pek çok DAİŞ saldırısı Musul’dan koordine edilmekte, güç oradan gelmektedir.

Yine Musul’un alınmasından sonra orada kurulacak yeni idari sistem bizi yakından ilgilendirmektedir. Halklar ve mezhepler arasından çelişkilerin yoğun olduğu bir yerde Êzidî halkımızın iradesini, kültürünü ve inancını kabul etmeyen bir idare sistemi demokratik olmayacaktır ve demokratik olmayan bir sistemi de biz kabul etmeyeceğiz. Halkımızın iradesini temsil etmeyen güçlerin içinde olacağı bir Musul, Êzidî halkımızı temsil edemez. Orada oluşturulacak sistem halkların, mezheplerin ve inançların hoşgörü temelinde birlikte yaşayacağı bir ortam yaratmazsa, en fazla tehdit edeceği kesim şüphesiz Êzidîler olacaktır. Yaşadığımız yoğun tecrübeler ve acılar bize artık kaderimizi başkalarının belirlemesine bırakmama gerçeğini öğretmiştir. Bundan kaynaklı Şengal’in bağlı bulunduğu Musul vilayeti bizi çok yakından ilgilendirmektedir. 

Özellikle Türk devletinin Musul’daki varlığı halkımız için yeni katliamların habercisi olmak demektir. Halkımızın başına gelen 74 Ferman’dan 65’i Osmanlı ve Türk devleti tarafından yapılmıştır. Ve halkımız bunu hiçbir zaman unutmamıştır ve unutmayacaktır. Türk devletinin buradaki varlığı yeni bir işgal ve ferman harekatıdır. Biz bu işgali kesinlikle kabul etmeyeceğiz.

YBŞ ve YJŞ olarak örgütümüz ve varlığımız Irak Merkezi hükümeti tarafından da kabul edilmektedir. Ve iki yıldan fazla bir süredir Musul vilayetinin en önemli alanında fiili olarak DAİŞ’ e karşı mücadele ediyoruz. Musul operasyonunun başlayacağı bugünlerde fiili olarak devam eden mücadelemizin resmileşmesini Irak merkezi hükümetinden bekliyoruz. Bu anlamda merkezi hükümetin tavrını net olarak ortaya koymasını ve bizi resmi olarak davet etmesini bekliyoruz.”