GÖRÜNTÜLÜ

YJA Star gerillalarından özgün teknik birimi

YJA Star gerillaları hem mevzilerde hem de özgün çalışmalar kapsamında oluşturdukları özgün teknik biriminde yer alarak saldırılara cevap oluyor.

Kadın Özgürlük Hareketi’nin kadın renginde bir yaşam iddiası, özgürlük ve yenilik mekanları olan gerilla saflarında her geçen gün geliştirilen yeniliklerle can buluyor. Özgürlük mücadelesi yürüten kadın gerillalar mücadelelerini sadece mevzilerde değil, erkek egemenlikle düzen içerisinde oluşturulan algıları da kırma mücadelesinde. Hem Türk ordusunun saldırılarına hem de cinsiyetçi toplumun algıda oluşturduğu kadın-erkek mesleki seçimlerini kırma mücadelesini yürüten YJA Star gerillaları erkek işi olarak bilinen teknik çalışmalarda özgün eğitim devresi açarak bu algıları kırmak için pratik uygulamada. Medya Savunma Alanlarına bağlı Zap eyaletinde hem eğitim görüp hem de ihtiyaçlara göre mevzi mevzi, kamp kamp gezip teknik tamirde bulunan kadın gerillalar oluşturulan ilk özgün teknik birimin verdiği heyecanı yaşamakta. YJA Star gerillaları Türk ordusunun 30 Ağustos’ta Zap’ın Ertuş bölgesinde başlatmış olduğu operasyonlar karşısında da hem özgün çalışmalarla hem de yeri geldiğinde yerlerini mevzilerde alarak cevap olacaklarını dile getirerek, “PKK içerisinde ilk defa oluşturulan özgün teknik birimi üyesi olmak bizlere ayrı bir duygu yaşatıyor” dedi.

‘BU ÇALIŞMA BİZİM İÇİN BİR MEVZİ NİTELİĞİNDEDİR’

Özgün teknik birimi üyelerinden olan YJA Star gerillası Ciwana Sarîna, bu çalışmada yer almanın verdiği önem ve heyecanı şöyle dile getirdi: Kendi oluşturduğumuz atölyede eğitim görüyoruz. İçimizde ilk defa böyle bir çalışma yürütülüyor. Bizlerde bunun heyecanını yaşıyoruz. Ayrıca bu süreçte bu çalışmayı yürütmek ayrı bir anlam taşıyor. Burada yürütülen çalışmanın anlam ve önemini bildiğimiz için bir yanımızda savaş varken kendimize bunu sorun yapmıyoruz. Bu çalışma da bizim için bir mevzi niteliğindedir. Bugün buradayız; yarın mevzilerdeyiz. Bunu biliyoruz. Kendi teknik ihtiyaçlarını ve tamir ihtiyaçlarını karşılamak için daha öncesinde hep erkek arkadaşlarını çağırdıklarını fakat şimdi sadece kendi işlerini değil aynı zamanda erkek arkadaşlarının teknik ihtiyaçlarını karşılayıp teknik tamirlerini yaptıklarını söyleyen Sarîna; “Bu çalışma bizim için büyük bir mutluluk ve başarıdır” dedi.

HER MEZUN KENDİ ARDILINI OLUŞTURACAK

Özgün teknik çalışma atölyesinde yerini alan gerilla Darsîn Amed de neden böylesi bir örgütlenmeye gidildiğine değinerek, “Teknik çalışma, kadın ayrıntılı bakış açısıyla daha büyük bir nitelik kazanıyor” vurgusunda bulundu. Amed; “Özgün teknik atölyesi projesi YJA Star kapsamında oluşturuldu. PKK’de ilk defa böylesi bir çalışma oluyor. Kadınların teknik ile ilgilenmesi insan da heyecan uyandırıyor. İçimizde kullandığımız çok kaba teknik malzemeler var; jeneratör-UPS gibi. Bunlar kadınla hiçbir zaman iç içe olmamıştır. Kadın hep bunlardan uzak kalmıştır. Sistem içerisinde kadına biçilen misyon ve meslekler vardır. Kadının sınırları çizilmiştir. Meslekler belirlenmiştir” diyerek tüm bunların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın felsefesinde Kadın Özgürlük Hareketi’nin felsefesinden yola çıkılarak böylesi projelerle boşa çıkardığının altını çizdi.

Böylesi projelerin kadının gücünü açığa çıkarmada önemli olduğunu söyleyen Amed, son olarak şunları dile getirdi: “Dağ koşullarında hem de savaş koşulları içerisinde YJA Star böyle bir proje oluşturdu. İlk olma özelliğiyle deneme sürecinden geçtik ve büyük bir sonuca gidildi ve proje olumlu sonuç verdi. Bu proje devam edilerek her mezun kendi ardılını oluşturacak. Dağlarda hem militan olmak hem de böyle bir çalışmada mesleki gelişmeler kaydetmek önemlidir. Kadınla tekniğin buluşması farklı bir duygu. Mesela biz bundan önce doçka silahı eğitimi alıyorduk, şimdi de teknik eğitimi alıyoruz. Bunlar bir birinden kopuk değil. Doçka silahı görünüşte çok kaba bir silah ama ayrıntı hâkimiyetti istiyor. Teknik çalışma da ayrıntı hâkimiyetti istiyor. Yani biz de her şey bir bütünlük içerisindedir.”

‘KADININ GÜCÜ BU ÇALIŞMADA BİR DAHA AÇIĞA ÇIKTI’

Bir diğer YJA Star gerillası olan Pelîn Sîpan da bu projenin bir parçası olmanın verdiği duyguları paylaşarak, “Diğer arkadaşların belirtmiş olduğu duyguları ben de yaşıyorum. Çünkü kadının gücünün böylesi bir çalışmada da açığa çıkarılması farklı bir anlamdadır. Kadının gücü bu çalışmada da bir daha açığa çıktı. Kadın kendi kendine her çalışma da yer alabilmesi açığa çıkıyor. Önderliğin emeği üzerine kadınların bu düzeye gelmesi tüm çalışmalara katılmanın yanı sıra bunu bir de özgün yürütmesi bir sonuç niteliğindedir. Önderlik olmasaydı biz bu düzeyde olmazdık bunu iyi biliyoruz. Bizler de önderliğin emeğine sahip çıkarak bu tür projeleri de başarılı sonuçlandırarak iyi bir katılım sergilemeye çalışıyoruz. Savaş koşulları içerisinde hem bir militan olmak hem de bu projede yer almak anlamlıdır” diye konuştu.

‘BUGÜN BURADA, YARIN MEVZİDEYİZ’

Halen devam etmek de olan operasyon bölgesi, Zap eyaletinden gelip bu projeye katılıp teknik eğitim gören bir diğer YJA Star gerillası Amara Roj da böyle bir çalışma da yer aldıktan sonra kendisine olan güvenin artığını belirtti.

“Böylesi bir süreçte kendimize çok fazla engel yapmayıp çalışmalarımız üzerine yoğunlaşıyoruz. Çünkü biliyoruz ki bugün burada, yarın mevzideyiz. Bizim için önemli olan nerde yer aldığımız değil, nerede örgüt çıkarlarına katkıda bulunmamız önemlidir” diyen Roj, başka alanlara gidip bu çalışmanın devam etmesi için eğitim vereceklerini söyledi.

...