YJA Star gerillası Konak son yolculuğuna uğurlandı

Dargeçit'te çıkan çatışmada yaşamını yitiren YJA Star gerillası Jîyan Konak (Emgihan Gabar) doğduğu köyde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nda kadınların omuzunda zılgıtlarla son yolculuğuna uğurlandı.

Dargeçit'te çıkan çatışmada yaşamını yitiren YJA Star gerillası Jîyan Konak (Emgihan Gabar) doğduğu köyde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nda kadınların omuzunda zılgıtlarla son yolculuğuna uğurlandı.

Mardin'in Dargeçit (Kerboran) ilçe kırsalında 2 Mart tarihinde çıkan çatışmada 7 arkadaşıyla birlikte yaşamını yitiren YJA Star gerillası Jîyan Konak (Emgihan Gabar) yüzlerce kişi tarafından düzenlenen törenle, Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Ziwîngê köyünde toprağa verildi.

Mardin Devlet Hastanesi Morgu'ndan yüzlerce araçlık konvoyla doğduğu köye getirilen Jiyan Konak'ın HPG bayrağına sarılı tabutunu omuzlayan kadınların öncülüğünde köy mezarlığına doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe yüzlerce kişinin yanı sıra, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Nusaybin Belediye eşbaşkanları Sara Kaya ve Cengiz Kök, MEYADER, Barış Anneleri, KJA, HDP ve DBP'li yöneticiler katıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Jîyan Konak'ın dev posterlerinin açıldığı yürüyüşte yurttaşlar sık sık, "Bijî berxwedana gelan", "Jin jîyan azadî", "Bijî Serok Apo", "Jiyan yoldaş ölümsüzdür" sloganları atıldı.

Köy mezarlığına kadar yürüyen kitle burada cenaze töreni düzenledi. Saygı duruşuyla başlayan törende konuşan DBP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, "Bugün kentlerde ve kırsalda hunharca saldırı gerçekleştiren AKP hükümeti, bu halkın iradesine karşı büyük bir korku içinde olduğunu gösteriyor. Ama şunu bilsinler ki kanımızın son damlasına kadar devrim şehitlerimizin yolundan yürüyeceğiz. Bu gün gençlerimiz, Kürt halkının geleceği uğruna bedenini siper ediyor. Bize düşen onların devrim meşalesiyle aydınlattığı mirasa sahip çıkmaktır" dedi.

Ardından konuşan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, "Bu toprakların sahibi Kürtlerin yıllardır yürüttüğü haklı mücadelesi tüm kararlılığıyla devam edecek. Kendi toprağımızın kendi kaderini kendimiz tayin edene dek, bu uğurda canını feda eden şehitlerin yolundan gitmeye devam edeceğiz. Tüm devrim şehitlerinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Kürt halkı olarak bir gün mutlaka kazanacağımızın sözünü bir kez daha veriyoruz" şeklinde konuştu.

Törende kısa bir konuşma yapan Jîyan Konak'ın babası Emin Konak ise, "Kürt halkının en büyük sorunu birlik olamamasıdır. Bunca bedel veren halk, birlik ve beraberliğe gerçekten önem vermiş olsaydı eğer bunca acıyı da yaşamazdık. Tek isteğim Kürt halkın birlik olup bedenini siper eden evlatlarının anısına sahip çıkacak şekilde mücadeleye devam etmesidir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Jîyan Konak'ın cenazesi alkış ve zılgıtlar eşliğinde toprağa verildi. Karanfillerle uğurlanan Jîyan'ın mezarı başında kadınların yaktığı ağıtlar nedeniyle duygusal anların yaşandığı tören, "Jin jîyan azadî" sloganıyla son buldu.

Konak'ın taziyeleri köyde kurulan taziye çadırında kabul edilecek.