Özalp kayyumu AKP tabelasıyla gidecek

HDP’ye 24 Haziran seçimlerinde yüzde 87 gibi bölgede en yüksek oyu veren Van’ın Özalp ilçesi, 31 Mart’ta kayyumları AKP tabelasıyla birlikte göndermeye hazırlanıyor.

HDP Özalp Belediyesi Eşbaşkan adayları Dilan Örenci ve Yakup Almaç, kentin politik kültürüne ve geleneğine dikkat çekerek, gasp edilerek kayyum atanan belediye yeniden halkı belediyesi haline getireceklerini söyledi. Eşbaşkan adayları, sadece Özalp’ta değil, Van genelindeki 14 belediyeyi de alacaklarına inandıklarını vurguladı.

Van’da 1999 seçimlerinde HDP geleneğinin belediye kazandığı ilk yer olan ve 24 Haziran seçimlerinde de HDP’ye yüzde 87 oy oranıyla Kürt kentlerinde en yüksek oyu vererek rekor kıran Özalp’ta seçim çalışmaları aralıksız sürüyor. AKP’nin uyguladığı politikalar nedeniyle geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı kaybeden, ticari-ekonomik hayatı çöken ilçe, 31 Mart’ta kayyum ve zihniyetini göndermek için gün sayıyor. Doğu Kürdistan (İran) ile sınırı olan kaçakçılık yaptıkları iddiasıyla son 15 yılda 70’ye yakın kişinin katledildiği Özalp’ta gasp edilen belediye hem 30 trilyon borçlandırıldı hem de karakola çevrildi. Özalp halkı, şimdi HDP Eşbaşkan adayları Dilan Örenci ve Yakup Almaç’ın etrafında kenetlendi. Geçmiş seçimlerde gösterdiği başarıyla AKP’yi tabela partisine dönüştüren ilçe halkı, bu kez kayyumla birlikte AKP’nin tabelasını da göndermek istiyor.

Eşbaşkan Adayları Dilan Örenci ve Yakup Almaç, seçim çalışmalarını ve seçimin ardından neler yapacaklarını ANF’ye anlattı.

Özalp kurak bir yer ve verimsiz topraklara sahip. Yeşil alanlara ihtiyacı olan ilçe için ne yapacaksınız?

DİLAN ÖRENCİ: Toprağımız verimli ve Özalp’ın yeşilden bu kadar uzak olması bir kader değildir. Yeşil Özalp’ı yaratacağız. Bizi topraktan uzaklaştırmak istiyorlar. Bu bir politikadır. Bu bağlamda biz ağaçlar, seralar, tarlalar konusunda çalışacağız.

Yaklaşık bin minibüsün bulunduğu ilçe için garaj çalışmanız olacak mı?

YAKUP ALMAÇ: Özalp'ın ekonomik sorunları çok büyük. Genel olarak minibüs taşımacılığı yoğun olarak yapılıyor. Bu bağlamda merkezin küçük olması önemli bir park sorunu ortaya çıkarıyor. Geçiş güzergahları sıkıntıya giriyor ve görüntü kirliliğine yol açıyor. Biz de bu anlamda projelere imza atacağız. Bu sorunda projelerimizin bir parçası ve ele alacağız. Esnafı da mağdur etmeyecek garaj projemizi hayata geçireceğiz.

Özalp tarihinde ’33 Kurşun’ olarak bilinen bir katliam da yaşandı. Daha önce yarıda kalan 33 Kurşun projesini hayata geçirecek misiniz?

AKUP ALMAÇ: Bütün arkadaşlarımız gibi biz de halkımızın kültürünü, mirasını, acısını sahipleniyoruz. Bu bizim sorumluluğumuzdur. Evet 33 Kurşun acı bir katliam ve bu da yetmezmiş gibi devlet tarafından Org. Mustafa Muğlalı’nın isminin kışlaya verilmesi ayrıca bir acıydı. Kürt gazetecilerin bu konudaki çalışmaları ve sürekli gündemde tutmasıyla sonradan isim kışladan indirildi. Gazetecilerin burada emeği çok büyüktür. DBP’li belediye döneminde Muğlalı kışlasının önünde bir arazimiz vardı ve buraya anıt yapılması planlandı, ancak merkezi düzeyde engeller çıktı. Arazinin kışlaya tahsisi gündeme getirildi. Ondan sonra zaten 'KCK operasyonları' ve son yaşadıklarımızla birlikte bu çalışma sekteye uğradı. Bu da bizim sorumluluğumuzdadır ve anıt projesini tamamlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

İki aydır seçim çalışması yürütüyorsunuz ve neredeyse tüm halka gittiniz. Özalp halkının sizden beklentisi nedir?

DİLAN ÖRENCİ: Gençlerimiz iş bulma konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Ben de burada bir sistem mağduru bir üniversite mezunuyum. Özalp’ta da üniversite mezunu öğrencilerimiz yoğunlukta ve güvenlik soruşturması gerekçesiyle hiçbir işe anılmıyorlar. İnşaatlarda çalışırken iş cinayetlerine kurban giden veya yaralanan arkadaşlarımız var. Kadınlar genellikle işsiz. Genç bir kadın olarak ben kadınları ve gençleri önemsiyorum. Bu anlamda önemli projelerimiz olacak. Kadınların ve gençlerin istekleri doğrultusunda projeler hazırlayacağız. Kadın eliyle bir yemekhane vardı, eğitim destek evimiz vardı, seralardan toplanan çileklerle reçel üretimi yapılmıştı. Kayyumlarla bu çalışmalar son buldu. Bizler halkla birlikte geçici değil, sürekli olan çözümler yaratarak istihdam sağlayacağız. Biz kayyumlardan büyük enkaz devralacağız ama yine kooperatifleşme ile hizmet atağını yapacağız. Halkın işsizlikle birlikte çok daha büyük sorunları var. Sosyal anlamda bunalımlarla birlikte şiddet ortaya çıkıyor ve kadın cinayetleri artıyor. Dört duvar arasından çıkmaları için de yeni projelerimiz olacak. Halkımızın dili, kültürü asimile ediliyor, kendi benliğinden koparılmak isteniyor. Halk şeffaf bir belediye istiyor ve biz de parti olarak şeffaf bir belediyeciliği savunuyoruz. 31 Mart’ta gasp edilen belediyelerimizi aldıktan sonra kayyumların bütçeyi nereye harcadığını açıklayacağız ve bunun hesabını soracağız. 31 Mart’tan sonra gelir-gider tablomuzu halkımızla paylaşacağız.

AKP’li Osman Nuri Gülaçar, ‘Özalp’ı alan Van’ı alır’ diyerek Özalp için iddiasını ortaya koydu. AKP’nin Özalp ile ilgili özel politikaları nedir?

YAKUP ALMAÇ: Osman Nuri Gülaçar, kirli bir zihniyetin açığa vurumudur. Bizim Özalp’ta sahada rakibimiz yok ve AKP burada bir tabela partisi olalı bayağı bir zaman oldu. Biz seçim çalışmalarımızda halka gittiğimizde ‘Bize niye geliyorsunuz, bizden şüpheniz mi var’ diye tepki gösterenler var. Biz de ziyaretlerimizin sadece nezaket olduğunu söylüyoruz. AKP Özalp'a şu anda yüklenmiş durumda. Van'a her gelen Bakan ilk olarak Özalp’a getiriliyor. Özalp’ta bir sosyal-politik kültür var, tarihinde katliamlar var. 30 yıldır açılmayan bir sınır kapımız var, Özalp'a ceza kesmişler. Özalp küçük Amed’dir ve Gülaçar bunu bilmiyor. Özalp halkı sonuna kadar partisinin arkasındadır. Bu Özalp'ın tarihidir. Sandıkta kaybedeceklerini biliyorlar ve farklı planları var.

Size göre Van’da seçim sonuçları ne olur?

DİLAN ÖRENCİ: Şimdiden Özalp seçim sonuçları Özalp halkına ve Özalp’a hayırlı olsun. Bununla birlikte her yerde halkımızdan beklentimiz sandıklarına sahip çıkmalarıdır. Alanlarda çalışmalar sürüyor ve 31 Mart’a kadar bu çalışmalarımız durmayacak. Van seçim tahminim 14-0 olacağıdır.

YAKUP ALMAÇ: Tüm samimiyetimle söylüyorum; 14 belediyemizin 14’ünü de alacağız ve layıkıyla yönetmeye, bize bu teveccühü gösteren halkımıza layık olmaya çalışacağız. Halkımızdan beklentimiz kesinlikle sandığa gitmeleri ve sandıklara sahip çıkmalarıdır. Batı kentlerinde yaşayan tüm seçmenlerimizden çağrımız partimize ulaşarak oy kullanmak için Van'a gelmeleridir.