Demokrasi Yürüyüşü’nün ilk günü tamamlandı

“Demokrasi Yürüyüşü”nün ilk günü, halkın desteği ve coşkusuyla tamamlandı. Halk buluşmalarında gaspa izin verilmeyeceği vurgulandı.

DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜ

Colemêrg’deki irade gaspına karşı üç gün sürecek “Demokrasi yürüyüşü” birinci günü tamamlandı. 13 Haziran’da “Belediyeler halkındır, gaspa izin vermeyeceğiz” şiarıyla düzenlenecek miting öncesi gerçekleştirilen yürüyüş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi -TJA),  DEM Parti, Emek ve Özgürlük İttifakı, DEM Parti bileşenleri ve Sivil Toplum Örgütleri’nin (STÖ) öncülüğünde yapıldı. Yürüyüşe katılanlar, “Kayyuma geçit yok!”, “Em rê nadin Qeyûman” yazılı önlüklerle köy köy gezdi. 

‘HALK İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR’

Sabah saatlerinde Şemzînan’dan yola çıkan yürüyüşçüler, Şapatan köyüne geçti.

Sloganlarla köye giriş yapan yürüyüşçüler, bir süre burada kendilerini karşılayan halkla sohbet etti.

Yürüyüşçüler adına konuşan DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, “Bizler irade gaspına karşı bugün demokrasi yürüyüşü başlattık. Halkımız da iradesini sahip çıkarak büyük bir destek sunuyor. 13 Haziran’da yapacağımız mitinge tüm halkımızı bekliyoruz” dedi.

Halk ise, iradelerinin gasp edilmesi karşısında direneceklerini ve Colemêrg halkının yanında olacaklarını belirtti. 

GASP SONA ERİNCEYE KADAR YÜRÜYÜŞ

Ardından yürüyüşçüler, “Jin, jiyan, azadî”, “Kayyum defol, belediyeler bizimdir” sloganları atarak Kaymakam Çeşmesi’nden Haruna Geçidi’ne doğru yürüyüşe geçerek oradan da Bîrahorê köyüne geçti. Burada da halkı mitinge davet eden yürüyüşçüler daha sonra Sipîndarok köyüne geçti. Halkın coşkusuyla karşılanan yürüyüşçülere burada ikramlarda bulunuldu. Bir süre burada halkla sohbet eden yürüyüşçüler, Çemê Mîra köyü ile Şemzînan ilçesi buluşmalarını bitirdi. 

Ardından kalabalık bir konvoyla Gever’in Serdeşt köyüne geçildi. Burada da yürüyüşçüler, kendilerini karşılayan halkı miting hakkında bilgilendirdi. İrade gaspına karşı tepkilerini dile getiren köylüler, kayyum politikalarına teslim olmayacaklarını vurgularken, vicdanı olan herkesin mitinge katılmasını istedi. 

Yürüyüşçüler Pagê köyünde ise bir düğüne konuk olarak, kendilerini sloganlarla karşılayan halkla birlikte halay çekti.

Burada konuşan DEM Parti Milletvekili Öznur Bartın, “13 Haziran’da Colemêrg halkının iradesine karşı kayyum atandı. Bu zulmü kabul etmeyenler olarak Colemêrg’e yürüyoruz. Halkımızla birlikte bu yürüyüşümüz devam edecek. Halkımızın iradesine yönelik gasp bitinceye kadar bu yürüyüşümüz durmayacak” dedi. Konuşmaların ardından yola koyulan yürüyüşçüler için Bengî Agirî’nin “Haydê Kurdo marş marş, haydê serhildan” şarkısı çalındı.

13 HAZİRAN’DAKİ MİTİNGE DAVET

Yürüyüşçüler son olarak Darê köyüne geçerek burada da halk buluşması gerçekleştirdi. Burada konuşan DEM Parti Milletvekili Saruhan Oluç, “İktidar bir kez daha kayyum atamak istiyor. İstiyorlar ki onlar iktidarda olduğu müddetçe burada sizin seçtikleriniz değil onların belirledikleri yönetsin. Dürüst değiller. Aynı şey Kepez’de yaşandı ama orada meclis kendi başkan vekilini seçti. Burada öyle yaptırmıyorlar. Devlet ‘Kürt’ün seçtiğini kabul etmiyorum’ diye bakıyor. Bu mücadele iradeye sahip çıkma, özgürlük ve demokrasi mücadelesidir. Bu nedenle irademizin gasp edilmesine karşı çıkmak için 13 Haziran’da yapacağımız mitinge tüm halkımızı davet ediyorum” dedi. “Demokrasi Yürüyüşü”nün ilk günü slogan ve alkışlarla sona erdi. 

YARINKİ PROGRAM

“Demokrasi Yürüyüşü” yarın Gever ilçesinde saat 11.00’da yapılacak açıklama ve yürüyüşle devam edecek. Gever’in köylerini ziyaret edecek olan yürüyüşçüler, ardından Çelê ilçesine geçecek.