Hasankeyf’te insanlık suçu

Ilısu Barajı altında kalacak olan 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Hasankeyf’te insanlık suçu işleniyor.

Hasankeyfliler, 12 bin yıllık antik kente karşı yaşanan kıyımın bir insanlık suçu olduğunu, dünyanın buna sessiz kalmamamsı gerektiğini söylüyor.

Hasankeyf sakinlerinden Musa Şengel, insanlığın temelinin Mezopotamya’da atıldığını, tarihinin bütün gizemiyle antik kent Hasankeyf’te saklı olduğunu ifade ederek, yaklaşık bir yıl önce bulunan mezarın 15 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu hatırlattı. Şengel, “Hasankeyf, Mezopotamya’nın kalbidir. Tarihin ve insanlığın kimliğidir. Sessiz kalmasınlar. Biz Hasankeyf’i savunmaya devam edeceğiz" dedi.

HER YERİ TALAN EDİYORLAR

Uzun yıllardan beri Hasankeyf’in yaşaması için her platformda savunan turizmci Fırat Argun ise camilerin bile iş makineleriyle pervasızca yıkıldığını söyledi. Argun, şunları söyledi: “Hasankeyf’te ilk olarak camiyi yıktılar. Bu çirkin yaklaşım inancımıza saygısızlıktır. Ardından ilçe sakinlerinin evlerini yıktıklar. Allah’ın evini yıkan bir zihniyet elbette ki yurttaşın evini daha kolay yıkar. Kuluçkaya yatan kümes hayvanlarının yuvalarını bile yıktılar. Herkes bu zorbalığa karşı durması gerekir.”

TAŞIMA DA GÖSTERMELİK

Son dönemde göstermelik olarak bazı eslerler, Hasankeyf’i koruma adı altında başka alanlara taşınsa da antik kentte bulunan ve dünyanın en öneli tarih hazinesi durumundaki tarihi eserler bir taraftan iş makineleriyle yıpratılırken diğer yandan da sular altında kalmaya mahkum ediliyor. Hasankeyf son demlerini yaşarken antik kenti bir kez görmek isteyen yerli ve yabancı turistler bölgeye akın ediyor.