HSM, gerilla komutanı Bager ve arkadaşlarını andı

Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı, 1 Eylül 2018’de Çarçella alanında hayatını kaybeden gerilla komutanı Bager Bitlis ve arkadaşları ile 17 Haziran’da hayatını kaybeden iki gerillayı andı.

Yazılı bir açıklama yapan HSM Karargah Komutanlığı, “1 Eylül 2018 günü faşist TC ordusunun alçakça bir saldırısında büyük komutan Bager Bitlis (Fatih Özden) yoldaş ile beraberinde 3 arkadaşı; 18 Haziran 2018 tarihinde ise Ronya Kars ve Zelal Newal yoldaşları şehit verdik. HPG Komuta Konseyi Üyesi ve Cilo Eyalet Komutanı Bager Bitlis yoldaş şahsında, şahadete ulaşan tüm kahraman şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, şehitlerimizin anılarını, özgürlük mücadelesini zafere taşıyarak yaşatacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

HSM açıklamasında devamla şu ifadelere yer verildi:

“Kürdistan Özgürlük Mücadelesi, kahraman şehitlerinin öncülüğünde zafere en yakın olduğu bir dönemden geçmektedir. Zafere yakın olduğu kadar, bir o kadar da zorlu olan bu süreçte, halkımızın özgürlüğe olan tutkusu çok daha fazla artmış ve haklı mücadelemizin zaferine kendisini kilitlemiştir. Kürdistan toprakları bir yandan özgürlük baharının coşkusuna şahitlik ederken, aynı zamanda çok büyük direnişlere ev sahipliği yapmaktadır. Şüphesiz bu büyük direnişin başarısı, bedel gerektirmektedir ve halkının özgürlüğü için gözünü bile kırpmadan kendini feda eden kahraman şehitlerimiz, bu mücadelenin en büyük bedelidirler.

1970 yılında Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde dünyaya gelen Bager yoldaş, seksenli yılların sonunda Kürdistan Özgürlük Hareketi’ni tanır ve 1991 yılında okuduğu üniversiteyi bırakarak Amed eyaletinden gerilla saflarına katılır. Amed ve Garzan eyaletlerinde TC devletinin inkar ve imha saldırılarına karşı zorlu ve yoğun bir çatışmalı pratik içinde yıllarca büyük bir direniş göstererek, mücadelenin kendisine yüklediği görevlerinin gereğini başarıyla yerine getirir. Kuzey Kürdistan’da geçen uzun pratik yıllarının dışında Medya Savunma Alanları’nın bir çok bölgesinde de görev yürütür. Savaşta zeki, cesaretli ve fedai duruşu; yaşamda dürüst, emekçi, coşkulu katılımı ve Parti içinde Önderliğe, halka ve yoldaşlarına derinden bağlılığıyla tanınan Bager yoldaş, aynı zamanda düşmana karşı olan kini ve öfkesini de her zaman keskin tutmuştur. Bir çok eylem ve çatışmada defalarca yaralanan Bager yoldaş, bunların hiçbirini önünde engel olarak görmemiş ve her seferinde erkenden ayağa kalkıp düşmandan intikam alma ve hesap sorma temelinde en ön saflarda mücadele etme hırsı, azmi ve gayreti içerisinde olmuştur. Son üç yıl boyunca eyalet komutanı olduğu Zagroslarda, sömürgeci TC ordusunun Kürdistan’ı işgal etme ve soykırım politikalarını canlı tutma operasyonlarına karşı, en zorlu ve yoğun savaş koşulları içinde etkili eylemlerle düşmana darbe vurup, sahada başlatılan devrimci hamlelere öncülük etmiştir. Derin bilgi, birikim ve tecrübesiyle birlikte canlı, hareketli, sevgi yüklü bir karaktere sahip olan Bager yoldaşın şahadeti, halkımız ve bizler açısından büyük bir kaybı ifade etmektedir. Parti mücadelemizde her daim yoldaşları tarafından aranacak olan Bager yoldaş; aynı zamanda yurtsever Garzan halkı başta olmak üzere, tüm yurtsever Kürdistan halkı tarafından da anılacak, yazmış olduğu destanlar yeni nesillere aktarılacaktır.

1981 yılında Kars’ın Digor ilçesinde yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ronya yoldaş, küçük yaşta Kürdistan’da TC devletinin uyguladığı faşizmi tanır. Yetişmiş olduğu Türkiye metropollerinde Kürt halkının nasıl sömürüldüğünün daha da farkına varan Ronya yoldaş, çevreden edindiği yurtsever kültür temelinde mücadele yürütmeye başlar. Bu bilinçle çeşitli siyasi faaliyetlerde yer alarak aktif mücadele yürüten Ronya yoldaş, 2003 yılında Önder Apo’nun mimarı olduğu özgür yaşamla oynamak isteyen çeteci eğilimlere karşı bir cevap olmak amacıyla Kürdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılır. Şehitlere bağlılık ve intikam hırsı temelinde sürekli bir şekilde savaşta en ön cephede olmayı dayatan Ronya yoldaş, yıllarca mücadele yürüttüğü Erzurum eyaletinde önemli başarılara imza atar. Yalnızca Kuzey sahalarında değil, Medya Savunma Alanları’nda da bir çok alanda önemli görevler üstlenen Ronya yoldaş, son olarak Avaşin Eyalet Komutanlığı’nda görev almaktaydı. Önder Apo’nun Kadın Özgürlük İdeolojisi temelinde yoğunlaşmalarını derinleştirerek mücadele görevlerine asılan ve devrimci yaşam ölçülerinde örnek bir militan olan Ronya yoldaş, aynı zamanda coşkulu kişiliği ve mütevazı duruşuyla tüm yoldaşları içerisinde örnek alınan bir yoldaş olmuştur.

Zelal, Berfin, Reşit ve Welat arkadaşlar, genç yaşta katıldıkları Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde kısa zamanda yetkinlik sağlamış ve Zagros’un zorlu koşullarında düşmana karşı önemli bir duruşun sahibi olmuş olan yoldaşlarımızdır. 21’inci yüzyılın modern gerilla çizgisinde kendini yetkinleştiren ve bu temelde dönem görevlerine yüklenen bu değerli yoldaşlarımız, Çarçella ve Avaşin zozanlarının yiğit militanları olarak her daim anılacak ve biz geride kalan yoldaşlarının yolunu aydınlatacaklardır.

Şehitlerimizin anısına bağlılığın en önemli gerekliliğinin, onların mücadelesini yaşatmak ve düşmandan hesap sorarak intikamlarını almak olduğu açıktır. Bunun yolunun da Önder Apo’nun ve Kürdistan halkının özgürlüğünden geçtiği bilinen bir gerçektir. Bu kutsal mücadelenin başarıya ulaşması için 17 Mart günü itibarıyla Zagros Saha gücü tarafından Şehit Bager ve Şehit Ronya yoldaşlar şahsında şehitlerimizin intikamını alma hamlesi başlatılmıştır. Bu devrimci hamle sürecinde saha gücümüzün üzerine düşen görevlerin gereğini yerine getirerek ve sömürgeci düşmana karşı en etkili yanıtı vererek yoldaşlarımızın anısını yaşatacaklarına olan inancımız tamdır.

Bu temelde büyük komutan Bager Bitlis ve Ronya Kars yoldaşlar şahsında kahraman şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, değerli şehit ailelerimiz şahsında tüm yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz. Şehitlerimizin bizlere devrettiği mücadele bayrağını zaferle taçlandırarak anılarını yaşatacağımıza söz veriyoruz.”